Igralko Thandie Newton so zmerjali zaradi barve kože

Igralko Thandie Newton so zmerjali zaradi barve kože (foto: profimedia) profimedia
Vir: Story
27. 4. 2017

Thandie Newton je dolgo sanjarila o karieri poklicne plesalke, a se je morala zaradi poškodbe hrbta odpovedati sanjam. Na srečo je junakinja priljubljene serije Westworld uteho kmalu našla v filmskem svetu, v katerem vedno znova dokazuje razkošni igralski talent.

Melanie Thandiwe 'Thandie' Newton, ki se je rodila 6. novembra 1972 v londonski četrti Westminster, je prva tri leta življenja preživela v Zambiji. Ko so politični nemiri v tej državi na jugu Afrike postali prehudi, pa sta se njena mama Nyasha, ki prihaja iz Zimbabveja, in oče, angleški laboratorijski tehnik ter umetnik Nick Newton, odločila za vrnitev na Otok.

Družinica se je ustalila v mestecu Penzance v grofiji Cornwall, kjer je Thandie, ki je sicer odraščala v ateističnem duhu, obiskovala katoliško šolo, v kateri je prvič izkusila, kaj pomeni biti izobčenka. "Od približno petega leta sem se zavedala, da ne spadam tja. Bila sem črn ateističen otrok v povsem beli katoliški šoli, ki so jo vodile nune. Bila sem nekakšna anomalija," se zgodnjega otroštva spominja simpatična angleška igralka, ki se je dolgo počutila kot grda račka, saj se fantje niso zanimali zanjo. Slovela je namreč kot piflarka in zelo sramežljivo dekle, ki je v šoli ves čas bralo ljubezenske romane ter sanjarilo o princu na belem konju.

Veliko večje od težav s fanti pa so bile težave zaradi barve kože, ki jih še zdaleč ni imela le v šoli. Čeprav meni, da je Penzance prečudovit kraj za odraščanje, ji je prihod v novo okolje kot deklici zadal rane, ki se še do danes niso zacelile. Otroci so jo namreč redno zlorabljali, njena družina pa je bila po njenem prav vsak dan tarča najrazličnejših rasističnih žaljivk.

"Dobivala sem dobre ocene in res sem bila srečna, bila sem zelo živahen otrok. Moja mama je začela opažati povezavo - boljša ko sem bila, slabše so se drugi vedli do mene. Jaz pa tega nisem vedno videla, saj sem bila še zelo majhna," pravi junakinja naše zgodbe in dodaja, da jo je njen belopolti oče sicer poskušal zaščititi, kolikor in kadar je le utegnil, a pač ni mogel biti vedno ob njej, njenem bratu Jamieju in njeni mami. "Že ko smo se le sprehajali po mestu, smo privlačili pozornost, tako da je to prav gotovo pustilo posledice na meni," pojasni Thandie, ki je bila z bratom v šoli velikokrat glavna tarča omalovaževanja.

Bila sta namreč edina temnopolta otroka v mestecu, v katerem sta odraščala. Ko je začela obiskovati omenjeno katoliško šolo, ji je ena od nun rekla: "Zelo smo vzhičeni, da si prišla k nam, saj še nikoli nismo imeli črnke v šoli!"

Vodstvo šole je šlo celo tako daleč, da so njeni mami sporočili, da so njeni skodrani lasje neprimerni za šolsko fotografijo. Na žalost pa to niso bile edine grozovite izkušnje, ki so se ji vtisnile v spomin: "V hiši na drugi strani ulice je živela neka starejša ženska, ki je imela pogoste rasistične izpade. Vpila je na nas, naj se vrnemo v džunglo, od koder smo tudi prišli." Thandie, ki je po tem, ko se je z družino vrnila na Otok, torej doživljala pravi pekel, danes na dogajanje v otroštvu gleda takole: "Selitev iz Zambije v Cornwall v sedemdesetih letih je bila nadvse neobičajna izkušnja. Zgodba o življenju temnopolte družine v Penzanceu bi bila odlična humoristična serija, če bi bilo v tej zgodbi malo več humorja."

Na srečo je ambiciozna deklica gojila veliko strast do igralstva, ki ji je v težkih trenutkih vlivala moč in ji odvrnila pozornost od žalostnega vsakdanjika. Ker je od nekdaj sanjarila o tem, da bo nekega lepega dne postala profesionalna plesalka, je prav vsako prosto minuto izkoristila za trening na plesni akademiji Tring Park School for the Performing Arts. Potem pa so se njene sanje o karieri plesalke žal razblinile, saj je staknila hudo poškodbo hrbta, ki ji je prekrižala načrte.

Ko se je bila prisiljena sprijazniti s tem, da si kruha ne bo mogla služiti s plesom, se je odločila, da se bo preizkusila v igralskih vodah. V želji, da bi ji uspelo uresničiti vsaj 'načrt B', se je med drugim udeležila profesionalnega tečaja igralstva, na katerem se je pri rosnih 16 letih zaljubila v kar 23 let starejšega Johna Duigana.

Prav ta avstralski filmski režiser, s katerim se je zapletla v šestletno razmerje, je poskrbel, da je leta 1991 doživela filmski prvenec. Namenil ji je namreč vlogo Thandiwe Adjewa v romantični drami Flirting, nadaljevanju romantične drame The Year My Voice Broke, ki je izšla leta 1987. Kdo ve, morda ji filmski svet na začetku ni ravno najbolj dišal, morda pa si je hotela z dobro izobrazbo zagotoviti lepo prihodnost, a dejstvo je, da se je po filmskem prvencu, ki ga je doživela ob avstralski zvezdnici Nicole Kidman, preselila nazaj v Anglijo.

Leta 1992 je na kolidžu Downing v Cambridgeu začela študirati socialno antropologijo in leta 1995 tudi diplomirala. Očitno pa tudi v obdobju, ko se je posvečala knjigam, ni pozabila na igralstvo, saj se je takoj po koncu študija znova odpravila v Los Angeles. Žal je tudi na začetke resne kariere v svetu sedme umetnosti ne vežejo ravno najlepši spomini. Kot mlada in neizkušena igralka v neizprosnem Hollywoodu je namreč postala žrtev nekega filmskega ustvarjalca, ki je želel, da se dotika po prsih, medtem pa jo je snemal pod krilom: "Ko sem bila na avdiciji za neko vlogo, mi je režiser rekel, naj se usedem na stol in razširim noge. Kamero je postavil tako, da mi je snemala mednožje. Potem mi je rekel, naj se same sebe dotikam, kot bi se samozadovoljevala. Ubogala sem ga, ker sem mislila, da to počnem za vlogo."

Kot da to ne bi bilo že dovolj veliko ponižanje, jo je dolga leta pozneje, ko je bila v Hollywoodu že uveljavljena igralka, na eni od filmskih zabav neki opolzki filmski producent ogovoril prav na temo tega posnetka z avdicije. Izkazalo se je, da je režiser, ki jo je takrat snemal, posnetek razkazoval prijateljem in se na vsa usta hvalil z njim. "Posnetek, na katerem se dotikam mednožja, so pozneje predvajali na različnih hollywoodskih zabavah, kjer so se meni povsem tuji ljudje norčevali in zbijali šale na moj račun," pojasni Thandie, ki sicer ne želi razkriti, za katerega režiserja je šlo, a danes povsem odkrito govori o strašanskih izkušnjah, saj želi s tem posvariti mlade igralke in vliti pogum tistim, ki so že postale žrtve spolnega nasilja. In to počne, čeprav s tem menda ogroža svojo kariero: "Opozorili so me, naj ne govorim o tem, če mi je kaj do kariere. Ljudem ni bilo všeč, da sem govorila o tem, a želela sem opozoriti bodoče generacije igralk."

Na srečo je slabe izkušnje niso vrgle iz tira, nasprotno, še bolj kot kdaj prej si je zaželela, da bi postala uspešna igralka. In to ji je tudi uspelo! Leta 1994 se je pojavila v fantazijski drami Intervju z vampirjem, v kateri sta v glavnih vlogah zablestela Brad Pitt, ki je bil nekaj časa celo njen fant, in Tom Cruise, s katerim je šest let pozneje posnela še akcijski film Misija: nemogoče 2.

Leta 1998 je dobila angažma v zgodovinski drami Beloved, v kateri sta ji družbo delala Danny Glover in Oprah Winfrey, pozneje pa smo jo v kinu med drugim lahko gledali v misterioznem trilerju Resnica o Charlieju, trilerju Hazarderji, akcijski znanstvenofantastični pustolovščini Riddickove kronike, drami Usodna nesreča, za katero je prejela nagrado bafta v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi, drami V iskanju sreče, v kateri sta zablestela Will Smith in njegov sin Jaden Smith, komediji Norbit, akcijski kriminalki Rokenroler in znanstvenofantastičnem akcijskem trilerju 2012. Thandie, ki nam je v spominu ostala tudi po vlogi nekdanje ameriške državne sekretarke Condoleezze Rice.

 V zgodovinski biografski drami W., ki je leta 2008 nastala pod režijsko taktirko slovitega Oliverja Stona, pa seveda ni znana le po filmskih uspehih, ampak navdušuje tudi v serijah. Med letoma 2003 in 2009 je v priljubljeni zdravniški seriji Urgenca upodabljala Makembo 'Kem' Likasu, trenutno pa jo lahko gledamo v serijah Line of Duty in Westworld. Za potrebe snemanja slednje se je morala celo razgaliti. "Iskreno povedano, nimam težav z goloto. Nasprotno, veliko lažje se mi je bilo sleči kot igrati v ozkih steznikih. Gola sem se počutila močna," zatrdi in pojasni, da so jo v stezniku in čipkastih nogavicah na prizorišču snemanja serije gledali kot spolni objekt, ko se je povsem razgalila, pa so jo začeli obravnavati s spoštovanjem.

Thandie, ki je torej uresničila načrte iz mladosti in si ustvarila uspešno igralsko kariero, pa se lahko pohvali tudi z najmanj tako uspešnim zakonom. Že od leta 1998 je namreč srečno poročena s tri leta starejšim angleškim filmskim scenaristom in režiserjem Oliverjem 'Olom' Parkerjem, s katerim ima tri otroke. Prvega, deklice Ripley, ki je ime dobila po junakinji iz serije filmov Osmi potnik, se je razveselila leta 2000. Štiri leta pozneje je na svet prijokala Nico, ki sta jo z Olom poimenovala po pokojni nemški glasbenici, manekenki in igralki, Booker Jombe pa je luč sveta ugledal leta 2014.

Zanimivo je, da je Thandie, ki slovi kot zaprisežena veganka in ki jo je PETA leta 2014 razglasila za najbolj seksi veganko v Veliki Britaniji, vse tri otroke povila doma, kar se ji zdi povsem normalno. "Booker se je rodil na tleh kopalnice," je maja 2014, kmalu po rojstvu edinega sina, dejala kot gostja jutranjega pogovornega šova Today in pojasnila, zakaj prisega na rojevanje pod domačo streho: "Bolnišnice preprosto povezujem s tem, da si bolan, jaz pa sem se med nosečnostjo počutila zdravo, lepo in čudovito. Poleg tega je dom kraj, na katerem sem najbolj sproščena in se počutim najprijetneje. Zaradi vsega tega je to zame povsem normalno. Obstajali pa so tudi časi, v katerih to ni bilo nič posebnega, saj so svoje otroke prav vsi na svet spravljali doma." Pa še prav ima.

Tim Jeras

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story17/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 17/2017

Story 17/2017, od 20. 04. 2017