Kate Middleton izgublja svojo identiteto

Vir: Govori.se
30. 4. 2011

Za Kate Middleton je veliki dan. Nikoli več ne bo, kot je bilo, in njeno življenje bo še bolj postalo javno. Na vsakem koraku bo v soju luči.

“Ime Kate bo morala pozabiti in uporabljati samo Catherine. Njen uradni naziv bo Her Royal Highness Princess William Arthur Philip Louis of Wales oziroma po slovensko njeno kraljevo visočanstvo princesa William Arthur Philip Louis Waleška.”

V Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske je vladajoča dinastija britanska kraljeva družina Windsor. Njihovo poreklo je še iz saške vladarske rodbine Wettin, ki se v zapisih prvič pojavlja v 10. stoletju.

Leta 1485 se je dinastija razdelila na dve veji, enerstinsko in albertinsko. Del slednje je bila nemška dinastija Sachsen-Coburg-Gotha, ki je leta 1917 priimek spremenila v Windsor. Kralj George V. je to storil zaradi tega, ker je bilo v tistem vojnem času ime preveč nemško, Nemci pa so bili osovraženi.

Med prvo svetovno vojno so tako sklicali parlament in se odločili, da bodo vsem članom kraljeve družine odvzeli nemške plemiške naslove in jih zamenjali z angleškimi. Vsi potomci kraljice Viktorije po moški liniji so tako postali člani dinastije Windsor. To ime so izbrali zaradi tradicionalne povezanosti britanskega plemstva z imenom gradu Windsor.

In kaj se je potem dogajalo s tem imenom?

Dinastija Windsor je po moški liniji izumrla s smrtjo kralja Georgea VI. leta 1952, nasledila pa ga je kraljica Elizabeta II., sedanja poglavarka dinastije Windsor. Poročila se je s princem Phillipom, ki je iz dansko-grške dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg, njuni potomci pa bi morali nositi očetov priimek Mountbatten, ki ga je prevzel po materi.

Vendar pa je kraljica, potem ko je za­sedla prestol, izrazila željo, da bi njuni otroci postali člani dinastije Windsor, kar pa je v nasprotju s patriarhalnim običajem, po kate­rem bi morali otroci prevzeti očetov priimek. Prav tako so leta 1960 objavili, da bodo moški potomci, ki ne bodo imeli naslova, nosili priimek Mountbatten-Windsor. In katerikoli kasnejši monarh lahko ime znova spremeni.

Princ Charlec ni bil takoj princ

Ko se je rodil najstarejši sin kraljice Elizabete II., princ Charles, ni imel takoj naslova princ. Bil je sin hčerke kralja Georgea VI., in ker kralj ni imel sinov, je omogočil pravico za naslov princu z objavo kraljevskega patenta. Ko je leta 1952 kralj umrl, ga je nasledila hčerka Elizabeta II. Princ Charles je naziv princ Waleški dobil leta 1958, s tem, da je formalno postal princ šele leta 1969.

Napisala Sandra Bratuša
Fotografije Red Dot, Getty Images