J. K. Rowlnig: Nekoč je živela od socialne pomoči

J. K. Rowlnig: Nekoč je živela od socialne pomoči (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Nova
12. 7. 2017

Pred natanko 20 leti je J. K. Rowling objavila prvo knjigo o Harryju Potterju. Takrat se ji verjetno še sanjalo ni, kakšno slavo in bogastvo ji bo prinesla.

Knjiga o Harryju Potterju, malem čarovniku, je bila prva v nizu romanov, ki so trajno spremenili pogled na otroško literaturo. Izšlo je sedem knjig in posnetih je bilo osem filmov. Poleg tega je pisateljica, ki je nekoč živela od socialne podpore, postala ena najbolje plačanih avtoric na svetu, saj je serija knjig prodana v več kot 500 milijonih izvodih, prevedli pa so jih v kar 79 jezikov. Na temo Harryja Potterja je nastalo kar nekaj tematskih zabaviščnih parkov, nastala pa je tudi gledališka predstava.

Zgodba se začne povsem preprosto. Gre za dečka iz Anglije, 11-letno siroto, ki je ostal brez staršev in je prav na rojstni dan izvedel, da je pravzaprav čarovnik, ki živi v običajnem svetu. Nato je obiskoval šolo za čarovnike in si najde prijatelje, s katerimi bo doživel številne nevarne in manj nevarne pustolovščine.

V začetku 90. let je bila Joanne Rowling mlada mama samohranilka, ki je živela od socialne pomoči. Zgodbo o Harryju Potterju pa je razvijala počasi, s tem, da je pisala po kavarnicah Edinburga. Prvo knjigo Harry Potter in kamen modrosti je napisala leta 1995 na staromodnem pisalnem stroju, njen rokopis pa je zavrnilo kar 12 založniških hiš. In mogoče bi se to zgodilo tudi s trinajsto – založbo Bloomsbury – a je njen direktor dal zgodbo za brati svoji osemletni hčerki. Že po prvem odlomku je deklica zahtevala, da ji da v branje naslednji del, in tako se je odločil, da bo knjigo natisnil, čeprav je imela izdaja samo tisoč izvodov.

V naslednjih 20 letih je vsaka naslednja knjiga o tem malem čarovniku podirala vse možne rekorde, sedma knjiga Harry Potter in darovi smrti je na primer najhitreje prodajana knjiga v zgodovini, saj so jo v 24 urah prodali kar v 2,65 milijona izvodih. Seveda ne smemo pozabiti tudi na filme, saj so po svetu prinesli kar 6,5 milijarde dolarjev dobička. Tako je Joanne iz revne mame samohranilke praktično čez noč postala milijarderka. Lahko bi celo napisali, da se otroška književnost zdaj deli na čas pred Harryjem Potterjem in po njem.

Knjigam o čarovniku številni pripisujejo tudi zasluge, da so rešile branje in otroke spodbudile, da vedno raje v roke vzamejo knjige. Po neki britanski raziskavi izpred treh let pa naj bi prišli celo do ugotovitev, da so tisti, ki berejo Harryja Potterja, boljši ljudje. Imeli naj bi manj predsodkov do manjšin in predvsem več empatije. Zgledovali naj bi se namreč po glavnem junaku Harryju Potterju.

Sandra Bratuša