Revija Forbes je objavila lestvico najbogatejših pisateljev na svetu

Revija Forbes je objavila lestvico najbogatejših pisateljev na svetu (foto: Profimedia) Profimedia
21. 8. 2016

Če gre sklepati po sveži Forbesovi lestvici pisateljev, ki so v zadnjem letu dni zaslužili največ, je pisanje knjig še vedno zelo dobičkonosen posel.

Že tretjič zaporedoma je prestol zasedel 69-letni strokovnjak za trilerje James Patterson (Zoo), ki je v preteklih 12 mesecih zaslužil okoli 95 milijonov ameriških dolarjev.

Za njim se je znašel 45-letni Jeff Kinney, avtor romanov Dnevnik nabritega mulca, za katerega pa bi težko rekli, da Jamesu diha za ovratnik, saj je v finančnem smislu razdalja med njima kar precej velika. Jeff je v preteklem letu dni v žepe namreč zbasal 'le' 19,5 milijona ameriških zelencev.

Med prve tri se je uvrstila tudi J. K. Rowling, 'mama' Harryja Potterja, ki je postala bogatejša za 19 milijonov. Ta pisateljica je prav pred kratkim izdala najnovejše nadaljevanje zgodbe o priljubljenem čarodeju, ki ga je naslovila Harry Potter and the Cursed Child ter prodala kot scenarij za gledališko predstavo.

Lestvica s prihodki pisateljev med junijem 2015 in junijem 2016, ki so jo sestavili na podlagi uradnih prodajnih številk in ocen analitikov, pa prinaša tudi presenečenje. Zanj je poskrbela 43-letna Paula Hawkins, ki po novem spada med najbolje plačane pisatelje na svetu in ki je po poročanju revije Forbes edina novinka na lestvici. Veliki met ji je uspel s psihološkim trilerjem The Girl on the Train. Paula je z 10 milijoni dolarjev zasedla deveto mesto, ki si ga deli z dvema kolegoma, 38-letnim Johnom Greenom (Krive so zvezde) in 27-letno Veronico Roth (Razcepljeni).

Trojica je s tem uspehom 'prekosila' 67-letnega Georgea R. R. Martina, ustvarjalca Igre prestolov, ki - skupaj z 52-letnim Danom Brownom (Inferno) in 52-letnim Rickom Riordanom (Percy Jackson) - s prihodki v višini 9,5 milijona dolarjev zaseda 12. mesto.

Na višjih položajih na lestvici, takoj za Pattersonom, Kinneyjem in Rowlingovo, pa so se znašli 61-letni John Grisham (Pobegla porota), ki mu je z 18 milijoni pripadlo četrto mesto, ter 65-letna  Nora Roberts (Padli angeli), 68-letna Danielle Steel (Matters of the Heart) in legendarni 68-letni Stephen King (Mind Control), ki so zaslužili po 15 milijonov in si delijo peto mesto. Osmo mesto je pripadlo 53-letni E. L. James, ki je navdušila s knjigo Petdeset odtenkov sive in ki je v letu dni zaslužila 14 milijončkov.