Jane Fonda: Je bila za ločitev kriva vera?

Vir: Lea
6. 1. 2009
Jane Fonda je leta 2001 ob ločitvi od medijskega mogotca Teda Turnerja izjavila, da so bili za konec zakona krivi njen prestop v krščanstvo in njegovi nešteti skoki čez plot.

Turner, sicer glasni nasprotnik krščanstva, pa v svoji nedavno izdani avtobiografiji razkriva, da ga ni toliko motilo njeno verovanje, ampak dejstvo, da mu nekdanja žena odločitve ni zaupala.

INFO
Jane Fonda v svoji avtobiografiji Moje življenje do zdaj (My Life So Far) piše, da je njen prestop v krščanstvo sovpadal s spoznanjem, da je Ted nikoli ni nehal varati. Že slab mesec po poroki je odkrila, da je spal z drugo žensko. Odnesel jo je s prasko na glavi, saj ga je v besu udarila z mobilnim telefonom, in zakonsko terapijo. Ta je na kratki rok sicer zalegla, vendar ni rešila njunega zakona: “Najino zadnje skupno leto je iskal mojo zamenjavo. Tistega dne, ko sva se razšla, me je s svojim letalom odpeljal v Atlanto. Ko sem se z najetim avtomobilom peljala proti hčerkini hiši, je moja zamenjava že čakala na letališču, da se bo vkrcala na letalo. Moj sedež je bil še vedno topel.”

Jane Fonda se je leta 1937 rodila v samo aristokracijo ameriške filmske industrije. Je hčerka legendarnega Henryja Fonde in sestra prav tako znanega Petra Fonde. Kljub temu ji otroštvo malokdo zavida. Njen oče je bil strog in hladen, mama se je ubila, ko ji je bilo 12 let. “Ko sem jo zadnjič videla, je bila že nekaj časa v psihiatrični bolnišnici. Da si ne bi česa naredila, jo je spremljala medicinska sestra. Pa ji je ušla in ukradla majhno škatlico, kamor je skrila britvico. V bolnišnici si je prerezala vrat,” se spominja. Za mamin samomor je izvedela iz revije: “Rekli so mi, da jo je kap, pozneje pa mi je nekdo dal revijo, v kateri je bil članek o očetu. Pisalo je, da si je njegova žena Frances Seymour Fonda prerezala vrat. Vedela sem, da je to res.”

Pri 15 letih Jane je zbolela za bulimijo, prenajedala se je in bruhala tudi po osemkrat ali devetkrat na dan. Bolezni se ni otresla vse do sredine 40 let: “Moja moža zanjo nista vedela, prav tako ne otroci.”


Prvič z režiserjem, drugič z aktivistom
Prvič se je poročila leta 1965 s francoskim režiserjem, scenaristom in nekdanjim možem Brigitte Bardot, Rogerjem Vadimom, s katerim sta imela hčerko Vanesso, drugič pa leta 1973 s političnim aktivistom Tomom Haydenom. V osemdesetih je izdala serijo videokaset in priročnikov za domačo vadbo in z dobičkom od prodaje financirala njune akcije: “Dogovorila sva se, da bo šel ves denar od prodaje naravnost v najino organizacijo. Mislim, da je šlo za 17 milijonov dolarjev (13 milijonov evrov).” Hayden kljub temu ni bil zadovoljen: “Moj program je sovražil. Zanj je bilo vse to le nečimrnost. Čeprav je najinim kampanjam prinesel ogromno denarja, je med nama povzročil prepad.”

Na njen 51. rojstni dan ji je povedal, da se je zaljubil v drugo: “Moje življenje se je v trenutku zrušilo. Nisem mogla govoriti glasneje kot šepetati, nisem mogla hitro hoditi. Počutila sem se, kot da bi ravno izvedela, da sem posvojena.” Po 17 letih zakona, v katerem se jima je rodil sin Troy, sta se ločila.


“Tvojih šest mesecev je poteklo.”
Že dan potem, ko je bila novica o ločitvi objavljena v časopisih, je dobila novega snubca – medijskega mogotca Teda Turnerja. Eden od njegovih sodelavcev se spominja, da je odložil časopis in rekel: “Vidiš, to je ženska, s katero bi šel na zmenek.” Uporabil je svoj vpliv, da je izvrtal njeno telefonsko številko, in jo poklical. “Telefon je zazvonil in nekdo s pojočim južnjaškim naglasom, je hotel vedeti: Ali je res? Vprašala sem ga, kaj naj bi bilo res, in si mislila, da je to res nenavaden začetek pogovora. Ali je res, da se s Haydenom ločujeta, je še enkrat vprašal in me povabil na zmenek,” se spominja Jane. Odgovorila mu je, naj ji da pol leta časa. Ted, ki je takrat ravno prekinil dolgoletno razmerje s pilotko J. J. Ebaugh, jo je razumel: “Sočustvoval je z mano, vedel je, kako se počutim.” Ted si je opombo zabeležil na koledar in jo čez natanko šest mesecev spet poklical. “Pozdravljena, Ted Turner tu. Tvojih šest mesecev je poteklo.”

Da bi jo osvojil, je uporabil vso svojo očarljivost. Na kolenih ji je recitiral pesmi, ki jih je napisal v srednji šoli, in poizvedel vse o njeni preteklosti. Pripovedoval ji je o svojem otroštvu, ki ni bilo dosti drugačno od njenega. O psiholoških manipulacijah staršev, o zapitem očetu, ki ga je vprašal, ali ga lahko pretepe, in mu pripovedoval zgodbice o drugih ženskah, o mami, ki je kričala pred vrati … “Jokala sem,” se spominja Jane in pojasnjuje: “Ni razumel, zakaj sem tako čustvena.” Ted Turner se je rodil leta 1938 kot sin uspešnega lastnika oglaševalske agencije. Ko je leta 1963 njegov oče storil samomor, je prevzel njegov okoli milijona dolarjev (784 tisoč evrov) vreden posel in ga v dobrih dveh desetletjih razširil v medijski imperij. Preden je spoznal Jane, je bil poročen dvakrat in imel pet otrok.


Prazen prostor v omari

Čeprav ji je Tedova zadnja spremljevalka ob poroki leta 1991 podarila priročnik za uporabo, ki ji je ponujal nasvete, kako Teda obvladati, jima v zakonu ni šlo rožnato: “Pri Tedu je strah, da bo ostal sam, močnejši kot pri komurkoli, ki ga poznam. Zraven sebe neprestano potrebuje nekoga, zato je shajanje z njim precej naporno.” Jane je čutila, da ji nekaj manjka, zato se je zatekla h krščanstvu, za katerega je Ted, zaprisežen sovražnik organizirane vere, trdil, da je vera za zgube. Nič čudnega torej, da mu svoje odločitve ni zaupala. “Če bi mu povedala ali ga vprašala za dovoljenje, bi me pregovoril, naj tega ne storim,” pravi.Prepričana je, da je bila njena odločitev kriva za dokončen propad zakona.

Ted pa v svoji novi avtobiografiji Kliči me Ted (Call Me Ted), ki je na police ameriških knjigarn prišla v začetku novembra, piše, da je bil ob odkritju sicer jezen, toda ne zato, ker je postala kristjanka. Motilo ga je, da se o tem ni pogovorila z njim. Ločila sta se leta 2001: “Jane je vzela vse svoje stvari. Najini omari sta bili obrnjeni druga proti drugi. Ko sem videl njen prostor prazen, sem se usedel med omari in zajokal. Jane sem ljubil in jo še vedno močno ljubim.”