Jane Fonda obžaluje plastične operacije

Jane Fonda obžaluje plastične operacije (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
3. 10. 2018

Življenjepis ameriške igralke Jane Fonda je zelo zanimiv. Poleg filmske in televizijske je tudi dramska igralka, književnica, aktivistka in nekdanji model.

Čeprav je stara že 80 let, je videti fantastično. Kariero je začela graditi že v 60. letih prejšnjega stoletja in zelo hitro je postala zvezda. S svojim grobim in globokim glasom in lepoto je bila skupaj s Shirley McLane in Natalie Wood ena največjih div svojega časa. Leta 1971 je že prejela oskarja za glavno vlogo v filmu Detektiv Klute, leta 1978 pa še enega za vlogo v filmu Vrnitev domov.

Zanimivo je dejstvo, da je sredi 80. let snemala zelo malo, nato pa si je leta 1990 vzela kar 15 let premora. Prvi film, ki ga je posnela po toliko letih, je bila komedija iz leta 2005 Za vse je kriva tašča. Vsa leta svoje kariere pa se je Jane veliko ukvarjala in se seveda še vedno s problematiko sodobne družbe. Tako je aktivna borka za pravice žensk in LGTB, samo sebe pa ima za feministko, kristjanko in veliko liberalko. Je tudi ustanoviteljica neprofitne organizacije Women's Media Center, ki poskuša ozaveščati o enakosti spolov. Bila je tudi tista zvezdnica, ki je bila odločno proti napadom Amerike na Vietnam in Irak.Jane Fonda pa je znana še po nečem, to so plastične operacije. Sicer ima dobre gene in je vedno bila čudovita, a z leti je poskušala ujeti mladost. “Danes mi je žal zaradi vseh operacij, a kaj, ko nisem hotela biti videti utrujeno. Zdaj lahko rečem, da so mi ljubši obrazi, na katerih se vidi, da so nekaj dali skozi v življenju. Všeč mi je na primer obraz Vanesse Redgrave …” je odkrita in dodaja, da ji je žal, ker ni bolj pogumna, da bi se lahko normalno starala.

Vedno delovna Jane je trenutno sredi promocije svojega novega dokumentarnega filma Jane Fonda v petih dejanjih. In prav med to promocijo je v New Yorku spregovorila o plastičnih operacijah, ki ji pomagajo pri mladostnem videzu. In seveda o tem, da po drugi strani sovraži dejstvo, da mora poskrbeti za fizične spremembe, da bi se dobro počutila. “Ne bom lagala, da sem takšna, kot sem, zaradi posegov, brez njih zagotovo moj obraz ne bi bil tako mladosten.” Kar pa zadeva njeno popolno postavo, zanjo že vse življenje trdo dela. Jane je namreč znana tudi kot legenda fitnesa, izdala je mnogo priročnikov zdrave vadbe in bila je ter je še vedno navdih številnim ženskam po svetu.


Jane je sicer iz znane družine igralcev, saj je njen oče nihče drug kot slavni Henry Fonda, njen mlajši brat Peter Fonda je prav tako igralec in nečakinja Bridget Fonda tudi. Šele pred kratkim je spregovorila o nič kaj srečnem otroštvu. Odkrito je povedala, da je bila žrtev spolnega nadlegovanja in posilstva starejših vplivnih moških. Prvič, pravi, je bila posiljena kot deklica, a podrobnosti noče razkriti. Pozneje je bila ob mnoge posle ravno zato, ker ni želela spati s svojimi nadrejenimi. “Če bi takrat vedela vse to, kar vem danes, in bi se znala bolj postaviti zase, bi bilo vse drugače,” pravi Jane, ki je pred leti v svojih spominih odkrila, da je bila tudi njena mama žrtev spolnega nadlegovanja in da je prav zato naredila samomor, ko je Jane imela komaj 12 let. Za usodo svoje mame je izvedela šele, ko je prebrala zdravniška poročila, v katerih je bilo navedeno, da je bila posiljena kot komaj osemletna deklica.

“V tistem trenutku mi je bilo vse kristalno jasno in ugotovila sem, od kod vse te plastične operacije in ta nenehni občutek krivde. Takrat sem tudi ugotovila, zakaj mama ni bila nikoli več z nikomer, in vse sem ji oprostila.” Mama Frances Ford Seymour je izhajala iz visoke družbe. Jane je pozneje sicer imela tri otroke, a pravi, da ji je žal, ker nikoli ni bila najboljša mama. “Več bi morala biti z otroki, tega se zavedam, a zdaj je, kar je. Nisem znala, zato zdaj poskušam popraviti, kar se še da.”

Fotografije: Profimedia