Jasmin Stavros: Božič je zanj čas za družino

30. 11. 2016 | Vir: Lea
Deli
Jasmin Stavros: Božič je zanj čas za družino (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

Čeprav so glasbeniki med decembrskimi prazniki pogosto zelo zasedeni, si hrvaški pevec Jasmin Stavros vsako leto na božič vzame čas za družino in bližnje, s katerimi skromno preživi božični večer, takšna pa so tudi darila pod smrečico.

"Mislim, da božič ni namenjen velikim slavjem in številnim darilom. Sam ga praznujem povsem drugače, sem globok vernik, zato poskušam živeti v skladu z evangelijem. Prav zato praznujemo zelo skromno, tudi obdarujemo se tako. Veliko mi pomenijo že iskren nasmeh, stisk roke, mala čokolada, pozornost," nam je priznal pevec, ki verjame, da bi božič moral biti predvsem skromen in ponižen. Praznovati bi ga morali v miru, ob druženju in veselju. V družini tako ob tem času prižgejo svečke in pojejo pesmi, kljub temu pa ne morejo mimo številnih reklam in novic o božični potrošnji ter dogajanju.

"To je tako prazno! Nima več povezave z vero oz. s tem, čemur je resnično namenjeno," je prepričan Jasmin, ki goji globoko spoštovanje do božične tradicije. Navadno se dan pred božičem doma postijo, proti večeru pa okrasijo smrečico in se ob polnoči udeležijo polnočnice ter tako pričakajo božič. Potem odpirajo darilca pod smrečico, naslednji dan pa uživajo v družinskem kosilu in preprosti hrani. "Pomembno je le, da smo skupaj," zatrdi Jasmin in prizna, da raje obdaruje druge. Ima namreč veliko stvari, oblačil, ki jih ne potrebuje več. Zanj oblikujeta dva oblikovalca in kose, ki se le valjajo po garderobni omari, najraje podari. "Zadnjič sem prijatelju podaril dve usnjeni jakni. Kadar je komu nekaj všeč, sem zelo vesel. Kadar ujamem ribe, jih rad poklonim prijateljem, saj me to osreči. Vesel sem, ko vidim nasmeh na njihovih obrazih," razkrije. In katero darilo, ki ga je pričakalo pod smrečico, si je najbolj zapomnil? Pred nekaj leti je od žene dobil švicarsko čokolado, ki je takrat ni bilo mogoče kupiti na Hrvaškem.

"Bila je temna čokolada in s tem darilom me je zelo presenetila. Obožujem to čokolado, ona pa je prosila prijatelja iz Švice, da ji jo je poslal. Danes pa že vem, kje jo lahko kupim," v smehu pove priljubljeni pevec, ki je očitno zelo sladkosned.

Čeprav božiču posveti veliko pozornosti, to ne velja za silvestrovo. Tega bo letos preživel v Poreču delavno, tako kot večina glasbenikov. Tudi njegove želje za prihajajoče leto so zelo skromne.

"Predvsem si želim zdravja. Poleg tega bi želel, da mi nov album uspe tako, kot sem si zamislil. Upam, da dobim dovolj moči, in to naredim na pravi način. Mislim, da bo nov album veliko presenečenje za vse moje oboževalce," je prepričan Jasmin, ki je pred kratkim izdal pesem Vino nek se toči. Odličen odziv je doživela tudi na naših tleh.