Jasmin Stavros: "Če je ljubezen dovolj velika, ne potrebuješ vina!"

15. 1. 2017 | Vir: Lady
Deli
Jasmin Stavros: "Če je ljubezen dovolj velika, ne potrebuješ vina!" (foto: Bojan Trailović)
Bojan Trailović

Čeprav pevec Jasmin Stavros žlahtne kapljice ni okusil že 24 let, pa izhaja iz Dalmacije, kjer je vino sestavni del vsakdanjika in pomembnih dogodkov. Prav zato mu je posvetil prav posebno veseljaško melodijo.

► Ime vaše nove pesmi je Vino nek se toči. Zakaj ste se odločili ravno za to pesem?

Pesem je trenutno ena mojih najljubših. Odločil sem za to pesem, ker že dolgo nisem naredil neke pesmi o vinu, čakal sem samo pravi čas, da jo izdam. Pesem je narejena že tri leta in pol in samo čakal sem pravi trenutek, da jo izdam. Pesem namreč opisuje dobro razpoloženje.

► Ali je ta pesem napoved novega albuma?

Ni, je narejena izključno za svoj namen. Na album bomo umestili druge pesmi. Imam že eno lahkotno pesem, ki pripoveduje o življenju med mojim očetom in mojo mamo. Gre za avtobiografijo, ki jo ima vsak človek, tako da ta pesem o vinu nima nobene zveze in je nastala kot rečeno sama zase. Vsaka pesem na albumu bo zgodba zase. Imeli bomo tudi eno pesem, namenjeno moškim, ki se poročajo. Vsaka pesem bo imela svoj žanr.

► Kakšne izkušnje imate z vinom in kaj vam vino pomeni?

Vino sem pil celo življenje. V Dalmaciji je vino simbol. Veliko let sem ga pil, toda vina se nisem dotaknil že 24 let. Spomnim se, da sem ga neki vikend prenehal piti, ker mi enostavno ni več 'sedlo'. Ne ustreza mi več ne vino ne drug alkohol. Vino je sicer prehrambni artikel in je samo po sebi zdravo, a moraš imeti seveda zdravo mero. Jaz osebno kakor vsi Dalmatinci nimam preveč občutka, ko pijemo. Ne znamo se zaustaviti pri dveh kozarcih. Spijemo en liter ali ničesar. Velikokrat sem ga z ribo. Zdaj spijem le še kakšen sok.

► Se lahko moški upre vinu, ko je govor o ljubezni ali nesojeni ljubezni?

Če je ljubezen dovolj velika, ne potrebuješ vina. Vino pa ustvarja vzdušje, ki krepi občutke ugodja in razpoloženja.

► Kako se borite s stresom, ki je v glasbenem svetu še kako prisoten?

Kot sem že povedal, živim zdravo življenje. Ukvarjam se s športom. Igram tenis, pozimi grem smučat. Živim na vasi, izogibam se javnih krajev, zlasti, ko čez teden pojem in grem na tribuno, ker menim, da moram dati vse od sebe. Takrat pozabim na vse težave in na vse tisto, kar me bega. Zapojem ljudem. Verjamem, da gredo ljudje s koncerta bolj zadovoljni. Moje delo je, da pojem ljudem in da se na mojih koncertih veselijo. So ljudje, ki na mojih koncertih pijejo in obratno, toda želim si, da obe skupini uživata in da jim je lepo. Stres rešujem s športom in molitvijo, brez katere ne morem živeti. V cerkev grem nekajkrat v tednu, v nedeljo pa vsekakor.

► A se lahko popolnoma umaknete z glasbene scene, se spočite, da sploh ne veste, kaj se dogaja okrog vas?

To stalno počnem čez teden, toda menim, da če se bi za kak­šno leto umaknil, da bi to bilo škodljivo za mojo publiko, tako da mi je pomembno, da imam kontinuiteto. Je čas, ko si vzamem odmor. Zdaj v novembru sem si vzel 20 dni odmora, da se spočijem in pripravim nove pesmi.

► Je bilo to pred 20, 30 leti težje kot danes?

Seveda, pred 30 leti sem bil mlajši in sem menil, da se mi ni treba umikati kar tako. Zdaj ko sem v zrelih letih, vem, da moram narediti neki odmor. Zdaj si namensko vzamem premor mesec dni, da se spočijem in da si povrnem energijo, da bi lahko šel naprej.Tomo Ravbar

Anja Kontrec

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk