Javier Bardem skrbno skriva svojo zasebnost, a javnosti vsega vseeno ni uspel skriti!

Vir: Lea
19. 11. 2017

Javier je eden tistih igralcev, ki jih preprosto ne moreš spregledati. A ne le zaradi privlačnega videza, temveč tudi zaradi odlične igre in sposobnosti vživljanja v like, ki jih upodablja.

Zanimivo pa je, da kljub nadarjenosti mladi Javier ni sanjal o tem, da bi življenje posvetil igranju, temveč si je želel postati slikar. Vas zanima, zakaj si je premislil in vseeno postal igralec?

Igral je že kot otrok

Za danes 48-letnega španskega igralca, ki se je rodil kot Javier Angel Encinas Bardem v Las Palmasu na Kanarskih otokih, bi res lahko rekli, da mu je bila nadarjenost za igro položena že v zibelko. Prihaja namreč iz družine filmskih ustvarjalcev in igralcev, igralka pa je bila tudi njegova mama Pilar. In ker je ta Javierja ter njegova sestro in brata, Monico in Carlosa, vzgajala sama, saj je oče Jose družino kmalu po igralčevem rojstvu zapustil, je igralec veliko svojega otroštva preživel v gledališču in na filmskih snemanjih. Zato ni bilo nič čudnega, da je že v otroških letih začel igrati tudi sam. Pri šestih letih je že prvič stal pred kamero, in sicer v seriji El Picaro (Baraba), v katerem je upodobil jokajočega in kričečega dečka.

Vseeno pa se mu igranje v mladih letih ni zdelo tako privlačno, da bi mu želel posvetiti svoje življenje. Veliko raje je slikal, želel si je postati slikar, zato se je odločil za študij slikarstva na šoli Escuela de Artes y Oficios v Madridu. Igra pa je kar nekaj časa bila le njegov hobi in vir prihodka. A ko je po koncu študija ugotovil, da sicer rad slika, vseeno pa ni najboljši slikar, se je odločil, da se popolnoma posveti igri in se je na mamino pobudo vpisal v igralsko šolo. Da je odličen igralec, so hitro ugotovili vsi tisti, ki so imeli priložnost delati z njim. Režiser Bigas Luna, na primer, mu je sprva ponudil manjšo vlogo v filmu The Ages od Lulu. A ker ga je Javier s svojo igro navdušil, mu je takoj zatem ponudil glavno vlogo v filmu Pršut pršut (Jamon Jamon, 1992), kar je bil za igralca kot zadetek na lotu. Film je namreč postal svetovna uspešnica, Javier pa je z njim dobil vstopnico za Hollywood.

Je prvi Španec, ki je osvojil oskarja

Javier je v mlajših letih veliko igral v španskih filmih, a z igro v filmu Pršut pršut je vzbudil pozornost tudi pri ameriških režiserjih. Prvi, ki si ga je želel videti v svojem filmu, je bil režiser John Malkovich. Čeprav mu je bil igralec hvaležen, da mu je ponudil priložnost, da bi zaigral v svojem prvem angleško govorečem filmu, je njegovo ponudbo vseeno zavrnil. Menil je namreč, da je njegova angleščina za tako velik podvig še preslaba. A režiser in igralec sta ostala v stikih in se leta 2002 končno našla – Bardem je namreč zaigral v njegovem režijskem prvencu The Dancer Upstairs. Malkovich pa ga je takrat označil za "enega najboljših mladih igralcev v Evropi, če ne kar na svetu". Sicer pa je Javier leta pred omenjenim sodelovanjem zaigral tudi v vlogi mehiškega bančnega roparja Romea Dolorose v filmu Perdita Durango (1997), ki uradno velja za njegov prvi film v angleškem jeziku. Prvi film, s katerim si je kot prvi španski igralec prislužil nominacijo za oskarja, pa je bil Preden se znoči (Before Night Falls, 2000), v katerem je upodobil kubanskega pesnika, pisatelja in revolucionarja Reinalda Arenasa. Je bil pa Javier tudi prvi španski igralec, ki je osvoji oskarja, in sicer za stransko vlogo plačanega morilca Antona Chigurha v filmu Ni prostora za starce (No country for old men, 2008). Zanimivo pa je, da je igralec sprva razmišljal, ali bi omenjeno vlogo sploh sprejel, saj ne mara nasilja in tudi ne orožja.

Sicer je Javier vse do danes zaigral v več kot 20 filmih, med katerimi so najbolj znani Vicky Christina Barcelona (2008); Ču do vi to (Biutiful, 2010), ki mu je prinesel drugo nominacijo za oskarja za najboljšega igralca, Jej, moli, ljubi (Eat Pray Love, 2010) in Skyfall (2012); trenutno pa ga lahko gledamo v filmu Mati! (Mother!), v katerem igra skupaj z Jennifer Lawrence.

Zasebno življenje skrbno skriva pred javnostjo

Javier o svojem zasebnem življenju javno nikoli ni želel veliko govoriti, še več – vprašanja o tem naj bi novinarjem, ki so imeli z njim intervjuje, celo prepovedal. A vseeno vseh stvar javnosti ni mogel skriti, kot je, na primer ljubezen do igralke Penelope Cruz, ki je danes tudi njegova žena. Par se je spoznal na snemanju filma Pršut Pršut leta 1992, šele leta 2007 na snemanju filma Vicky Cristina Barcelona pa je med njima preskočila iskrica. A čeprav se Javier sprva ni želel zaplesti z lepo igralko, saj je bila izjemno ognjevita, kar ga je kar malce strašilo, se ji na koncu vseeno ni mogel upreti. Par se je poročil leta 2010 na Bahamih, v zakonu pa sta se jima rodila dva otroka – leta 2011 sin Leo, leta 2013 pa še hčerka Luna. Družinica naj bi živela daleč od ponorelega sveta, v španskem Madridu. Sicer pa Javier in Penelope trenutno spet delata pri skupnem projektu, igrata namreč v filmu Loving Pablo o kolumbijskem mafijcu Pablu Escobarju. Tega bo seveda upodobil prav Javier, Penelope pa njegovo ljubico, sicer pisateljico in novinarko Virginio Vallejo.

Priporočamo