Javier Bardem: Zlobnež, ki je neusmiljeno dober

Njegova najljubša nogometna ekipa je Atlético Madrid, FC Barcelona pa je po njegovem mnenju ‘najboljši klub na svetu’. 
 (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Lea
30. 11. 2012

Javier Bardem že zdaj velja za skrivnega zvezdnika v bondovskem filmu Skyfall. Glede na to, kako diabolično ta Španec igra gangsterja, človek komaj verjame, da je v zasebnem življenju precej prijazen.

On je maščevalen, zloben, morilski. Psihopat. A kljub temu gledalec prvič v zgodovini filmov o tajnem agentu 007 komaj odvrne pogled od antagonista, nasprotnika Jamesa Bonda. In povsem jasno je, da je za to zaslužen igralec. Javier Bardem, Španec s Kanarskih otokov, je kot Raoul Silva skrivni zvezdnik filma Skyfall. Pogled, ki ga nameni s svojimi srepimi zelenimi očmi, in diaboličen nasmešek sta srhljiva in hkrati neznansko privlačna.

Kot bomba, ki je tik pred eksplozijo
Kompleksnost te vloge povsem ustreza njegovi igralski širini. Triinštiridesetletnik z nežnim glasom in očarljivim naglasom ljubi zahtevne like, za katere ve, da jih lahko popolno utelesi. Na primer, vlogo v akcijskem znanstvenofantastičnem trilerju Posebno poročilo, ki jo je pozneje prevzel Colin Farrell, je pred desetimi leti zavrnil. "Preprosto se ne vidim v vlogi, v kateri tečem po strehah hiš," je pojasnil.

Nekdanji agent Raoul Silva ne teče. Nasprotno, v svojem prvem nastopu v filmu Skyfall Javier oziroma Raoul tako počasi koraka proti vklenjenemu Bondu, ki ga igra Daniel Craig, da človek postane kar živčen. Že v tej sceni gledalec spozna, kaj je mislil režiser Sam Mendes, ko je opisal Bardemov talent: "Posreduje neki tuhtajoč, živalski občutek, kot bi v sebi nosil bombo, ki je tik pred eksplozijo."

Za to, da je Javier v zasebnem življenju, kot soprog in družinski človek, precej bolj uravnovešen, je zaslužno prav to, da lahko svoje temačnejše značajske poteze izživi v poklicnem življenju. "Moja služba je moja terapija," je pred nedavnim razložil v nekem intervjuju in dodal: "Veliko ljudi misli, da hočejo igralci postati slavni. Zame to zagotovo ne velja. V tem poklicu delam zato, ker bi rad ljudem nekaj posredoval." To, da svoje vloge razvija z že kar obsesivno natančnostjo, ga sprošča.

V Madridu se počuti dobro
Že od samega začetka kariere pa dopušča, da mu pri tem pomagajo. Juan Carlos Corazza je bil njegov prvi učitelj igralstva in hollywoodskega zvezdnika uči še danes, z vsaj enim tečajem na leto. Corazza, ki mu Bardem pravi 'prekleti genij', se je v članku v ameriški reviji GQ spomnil, kako je Bardem pred več kot 25 leti stopil v njegovo igralsko šolo v Madridu.

Prišel je kot prvi učenec! Danes možakarja nista le trdni del ozkega kroga igralcev v španski metropoli, ampak sta tudi zelo tesna prijatelja. Od lanskega leta Javier ponovno živi v mestu, v katerem je po zgodnji ločitvi svojih staršev odraščal z mamo Pilar, ki je – tako kot njegovi stari starši in njegova starejša sestra in starejši brat – igralka. Pred tem je imel kalifornijsko fazo, v kateri je s svojo soprogo Penélope Cruz živel v zahodnem Hollywoodu.

Toda slavna zakonca sta kmalu prodala svojo vilo za 2,8 milijona dolarjev in se preselila v južni del Madrida. Tam se Javier počuti dobro in tam živi tudi njegov brat Carlos. V bližini trga Plaza de Santa Ana ima njegova sestra Mónica restavracijo La Bardemcilla. Gre za zelo domačno restavracijo, v kateri so stene prekrite z lesom, na njih pa visi veliko fotografij ljubljenih ljudi.

Miren in skromen
Kmalu po poroki s Penélope, ki je v javnosti nikoli ne omeni z imenom, ampak ji pravi 'moja žena', je prvič postal očka. Mali Leo je zdaj star 22 mesecev. Z njim v otroškem vozičku se nadvse rad sprehaja, pred pogledi radovednežev pa je zaščiten z bejzbolsko kapico in včasih tudi s sončnimi očali.

V svoji okolici slovi kot miren in skromen človek. Vozniškega dovoljenja nima in ne vidi prav rad, da ga naokoli prevažajo v mondenih vozilih, zato raje pokliče taksi.

Konjički? V njegovem primeru gre bolj za strasti. Nadvse rad slika, ukvarja pa se tudi s športom, nekoč je bil celo španski reprezentant v ragbiju. Danes strastno rad gleda nogomet – njegova najljubša ekipa je Atlético Madrid, FC Barcelona pa je po njegovem mnenju 'najboljši klub na svetu', kot večkrat tudi poudari. Glede na to, da so (v nogometnem smislu) prebivalci Barcelone in Madrida precej sovražno nastrojeni, gre za citat, s katerim bi igralec očitno rad poskrbel za harmonijo in ob katerem se številni le muzajo.

Razjezil politike
Res pa je, da lahko ta igralec tudi polarizira. In to kako! Prav pred nedavnim si je nakopal novega 'nasprotnika' – konservativni kabinet španskega premierja Mariana Rajoya. Javier je na neki promociji namreč kritiziral njegovo politiko, povezano s trgom dela: "V Španiji doživljamo humanitarno dramo z več kot 25-odstotno brezposelnostjo. Toda tej vladi je za to vseeno. Celo prav ji je, da so pogoji za delojemalce strašanski. Tako lahko vlada dolgove znižuje že samo s svinčnikom in rešuje banke, namesto da bi pomagala zadolženim ljudem in jim omogočila dostojanstveno življenje!"

Predstavnik stranke Rafael Hernando se je na te očitke odzval tako, da je na Twitterju napisal: "Človek mora biti res velik podlež, in sicer pravi, ne iz filma, da lahko vladi podtika kaj takšnega."

Za svoje številne oboževalce pa Bardem je in tudi ostaja eden od dobrih ljudi. Prijateljski tip človeka, ki pove, kar si misli, in se zavzema za številne stvari, med drugim tudi za pravice homoseksualcev, in se bori proti nadvladi Cerkve. Kaj pa sam pravi o svojem življenju? "Sem srečen in diham. In komurkoli že tam zgoraj se zahvaljujem za darilo, da sem ljubljen."       

Priporočamo