Jay Z: Pot od dilerja do milijarderja

18. 6. 2019 | Vir: Nova
Deli
Verjetno najbolj <br />vpliven par v <br />svetu `jet seta`. (foto: Profimedia Profimedia, Backgrid Uk)
Profimedia Profimedia, Backgrid Uk

Jay-Z je postal prvi raper milijarder na svetu. Tako so ugotovili po Forbesovi statistiki. Glasba, delnice, linija oblačil, vse, česar se loti, spremeni v zlato.

Nekoč je preprodajal drogo, danes pa je prvi hiphop milijarder. Jay-Z (49) ima impozantno kariero. Njegov glasbeni portfoljo je vreden 75 milijonov dolarjev, leta 2004 pa je prodal svojo linijo oblačil za 204 milijone dolarjev. Prišteti je treba še delnice, ki jih ima na borzi, ki znašajo kar 70 milijonov dolarjev.

Med njimi so tudi tiste od Uberja. Raperjevo pravo ime je Shawn Corey Carter in je leta 1996 ustanovil lastno založniško hišo Roc-A-Fella Records. Od takrat je objavil 14 albumov in osvojil 22 grammyjev. Warren Buffett (88), glasbenik in mogotec, je raperjev uspeh predvidel.

Nekoč davno je dejal: “Za mlade, ki odraščajo, je Jay-Z človek, od katerega se morajo učiti. Napovedujem mu briljantno kariero in velik uspeh,” in ni se zmotil. Raper je svoj denar vložil tudi v nekaj znamk alkoholnih pijač, kot sta na primer Armand de Brignac ter D’usse, katerih skupna vrednost je več kot 400 milijonov dolarjev. Server za glasbo Tidal pa ocenjujejo na 100 milijonov dolarjev. Potem so tu še nepremičnine v vrednosti več kot 270 milijonov dolarjev. Jay-Z je tudi velik ljubitelj umetnin, tako ni čudno, da pri njem doma visi nekaj Picassovih del, katerih vrednost ocenjujejo na 70 milijonov dolarjev.

Jay Z

Od leta 2008 je glasbenik poročen z eno od najbolj popularnih pevk Beyonce (37), s katero imata tri otroke, hčerko Blue Ivy (7) ter leto dni stara dvojčka Rumija in Siri. Poleg tega pa tudi Beyonce v družinski proračun prinese kar lepo vsoto, saj je njeno bogastvo ocenjeno na 500 milijonov dolarjev.

Besedilo: Sandra Bratuša

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan