Jazmin Grace Grimaldi: V želji po združitvi dobrodelnosti in umetnosti

PODOBNA BABICI<br />Pravijo, da je Jazmin zelo podobna pokojni Grace Kelly. (foto: Foto: Profimedia Profimedia, Temp Rex Features) Foto: Profimedia Profimedia, Temp Rex Features
Vir: Story
12. 7. 2019

Hollywoodska eleganca Grace Kelly, muze modnih hiš, vse od tragične prometne nesreče leta 1982 živi naprej - v nekoč dolgo nepriznani potomki monaškega princa Alberta, Jazmin Grace Grimaldi. V svetu želi pustiti pečat z zavzemanjem za opolnomočenje ženske moči in s kampanjami, s katerimi zagotavlja sredstva pomoči potrebnim otrokom. Šele pred kratkim je za javnost prvič spregovorila o očetu in življenju, ki ji je bilo položeno v zibelko.

Z Grace Kelly imata skupni imenovalec: mlada dama goji prav tolikšno - če ne še večje - ljubezen do nastopanja kot babica. “Eden izmed mojih prvih in najdražjih spominov, ki vključujejo Grace, je bil ogled Visoke družbe,” je z mediji delila spomin na babičin muzikal iz leta 1956. “Takrat sem prvič začutila, da med nama obstaja še nekaj več kot le sorodstvena vez. Dobila sem kurjo polt. Obe gojiva strast do petja, igranja in plesanja,” je dejala.

Babico pozna le s filmskih platen in fotografij, ki jih ji je še kot otroku kazala njena mama. Bila je premlada, da bi razumela, da gre pravzaprav za legendarno ime nekega časa: “Obožujem fotografije, na katerih je sproščena in nasmejana. Obstaja posebna slika, na kateri ima oblečene kopalke, v roki drži pomarančo, iz oči pa ji sije neomajno navdušenje.”

Dotična fotografija kaže Grace na vrhuncu njene filmske slave, tik pred poroko z monaškim princem Rainierjem III., ko ni imela več kot 23 let. Njen naravni in brezskrbni videz je nekaj, kar lahko opazimo tudi v Jazmininih očeh. Kot najstarejša hči princa Alberta, ki dolgo ni želel priznati očetovstva, je bila prvič postavljena v soj žarometov pri rosnih 14 letih, ko jo je monaški vladar leta 2006 priznal kot svojo nezakonsko hčer.

“Spomnim se tega dne - zjutraj sem se pripravljala, da grem v šolo, ko je v svetovnih medijih završalo. Dejstvo, da je prinčeva hči, je ni nikoli presenetilo. Z materjo, s katero sta si izredno blizu, ima še danes neposreden, povsem iskren in pošten odnos do družine. Z očetom je prek sporočil ohranjala blag stik čez leta. Ni pa svoje družinske situacije nikoli želela deliti s prijatelji, kar je bila voda na njen mlin, ko so se govorice po Evropi že razširile kot pandemija, prek oceana pa le počasi prehajale na ameriška tla.

Morda je bil ravno to razlog, da ji je večino časa uspelo živeti odmaknjeno od radovednih, včasih celo obsojajočih oči javnosti ter živeti povsem normalno. “Želela pa sem si trenutka, ko ga bom lahko spoznala in mu dala priložnost, da tudi on spozna mene,” je dejala že pred časom.

Monako je prvič obiskala pri 11 letih in s potovanjem na Azurno obalo je v svoje življenje prinesla do takrat manjkajoč očetovski lik. Torej, tabloidi so sestavili sestavljanko, ko je princ Albert priznal nosečnost, in zadelo jo je kot strela z jasnega. Novinarji so ji bili tesno za petami ravno v času, ko je vstopila v puberteto. Danes je princ Albert star 61 let in je očka dvojčkoma, ki ju ima s soprogo, princeso Charlene. Jazmin pravi, da je zainteresirana za to, da čas preživlja s svojimi polbrati in polsestrami: “Komaj sem čakala, da bom postala njuna sestra in ju opazovala odraščati. Imata prečudovite modre oči in sta izredno lepo vzgojena.”

Jazminina mati, Tamara Rotolo, je Alberta spoznala leta 1991 na eni izmed tamkajšnjih elitnih zabav. Med njima se je spletla afera, ki je nikoli nista potrdila z zakonom. Potem ko je Rotolova izvedela veselo novico - da je noseča z Jazmin, se je odločila, da bo hčerko vzgajala v duhu normalnega življenja, stran od razvpitega dvora. In tako kot Grace Kelly je tudi Grimaldijeva odraščala v ameriškem Palm Desertu in Orange Countyju.

Otroštvo opisuje kot povsem normalno; v katoliški osnovni šoli je bila odličnjakinja, v srednji šoli je celo zaigrala za košarkarsko ekipo in prav tako kot babica razvila ljubezen do odra. Nastopala je v cerkvenem zboru in šolskih igrah. In skoraj desetletje pozneje Jazmin, katere prebivališče je trenutno Veliko jabolko, New York, prvič in odkrito govori o tem, kako je monaška kraljeva družina odprla svoja vrata in jo gostoljubno sprejela v svoj družinski krog. Mimogrede, v New Yorku je obiskovala univerzo in že pred leti začela ustvarjati pevsko in igralsko kariero.

Njen glas je operno šolan, na univerzi je pela v bendu svojega prijatelja, nato je naznanila samostojno kariero. Nastopila je celo v kabaretu v manhattanskem gledališču. Leta 2018 je javno naznanila izdajo prvega samostojnega glasbenega singla Fearless. “Že od malih nog pa sem tudi strastna prostovoljka in se vključujem v različne lokalne programe ozaveščanja. Vedno sem želela začeti samostojno iniciativo,” rada poudari. Novembra leta 2006 je celo obiskala osem otokov Fidžija v sklopu dobrodelne misije, ki je tamkajšnjim otrokom omogočala pomoč pri izobrazbi, medicini in socialnem napredku.

Eden izmed njenih postankov je bil na šoli za pomoči potrebne otroke. Že pri 14 letih je ustanovila fundacijo Jazmin, projekt, ki se osredotoča na omogočanje učilnic in medicinskih pripomočkov na Fidžiju. Dolgoročni cilj, ki ga želi doseči s fundacijo, se je vrniti na Fidži in tam zgraditi center za lokalno skupnost, kjer bi se otroci lahko družili v znamenju umetnosti, tako glasbene kot likovne. “Najčudovitejši spomin na Fidži je bil ples in petje s tamkajšnjimi otroki, videti vznemirjenost na njihovih obrazih, ko sem jim pokazala fotografije, ko sem jih ujela v objektiv,” se spominja. Jazmin želi združiti dobrodelnost in umetnost, ob čemer ji tesno ob boku stoji celotna družina. Čeprav nezakonski otroci v monaški ustavi ne smejo stati v vrsti za krono, je Albert že pred desetletjem ameriškemu televizijskemu obrazu Larryju Kingu dejal, da bo za njegove potomce ne glede na pravno situacijo vedno finančno poskrbljeno, z vso podporo, ki jo potrebujejo.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story13/2019

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 13/2019

Story 13/2019, od 21. 06. 2019

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri