Je kraljica Elizabeta II. res pred bankrotom?

Elizabeta II. (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
5. 2. 2014

Mar je res, da ima britanska kraljica Elizabeta II. na računu le še milijon funtov? Odbor za javne stroške kraljice je sporočil, da je njeno finančno stanje skrb zbujajoče. Rezerve naj bi padle pod zgodovinski minimum. Če je imela leta 2001 še 35 milijonov funtov, ima danes samo še enega ...

Za tako slabo finančno stanje so parlamentarci obdolžili čezmerno razsipništvo številnih kraljičinih svetovalcev, ki so jim svetovali, naj vendarle začnejo poslušati nasvete ministrstva za finance.

Med razpravo so govorili tudi o izjemno slabem stanju dvorcev, ki so v lasti kraljeve družine in ki bi jih morali kar najhitreje renovirati. Mislili so predvsem na Buckinghamsko palačo in na Windsor.

Stanje naj bi bilo tako zelo slabo, da mora osebje ob deževnih dnevih podstavljati posode, ker skozi streho dež prodira v notranjost.

Ker je palača tudi dom ogromno umetniških del, se bojijo, da bodo uničene, zato nanje še posebno pazijo.

Ugotovili so tudi, da je kraljeva družina v zadnjih petih letih svoje stroške zmanjšala le za pet odstotkov, medtem ko se je v enakem času vladni proračun zmanjšal kar za tretjino.

Buckinghamski palača

Še vedno pa na britanskem dvoru očitno zaposlujejo, saj se je pred kratkim pojavil oglas, v katerem iščejo asistenta, ki bi med drugim skrbel za pretakanje vode v kraljevih kadeh in za primerno serviranje čaja ob petih popoldne.

Iščejo nekoga z velikim čutom za podrobnosti, ker bo pač moral delati z najožjimi člani kraljeve družine. Imel bo 40-urni tedenski delavnik, na leto pa naj bi zaslužil 17 tisoč evrov.

Priporočamo