Jerry Brown z novim zakonom šokiral paparace

Kalifornijski guverner Jerry Brown je dal svoj blagoslov. (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
3. 10. 2013

Paparaci, ki svoje delo opravljajo v Hollywoodu, so pred kratkim doživeli hud udarec.

Kalifornijski guverner Jerry Brown je podpisal strog zakon o kaznovanju fotoreporterjev in drugih, ki bodo plašili, zasledovali ali na katerikoli drug način maltretirali otroke javnih oseb.

Zakon je sestavil demokratski senator Kevin de León iz Los Angelesa, predvideva pa kazni za fotografiranje in snemanje otrok brez dovoljenja staršev in za vsiljivo ali nasilno vedenje do otrok.

V to spada tudi približevanje fotografskih objektivov obrazom otrok, steklom avtomobilov, v katerih se prevažajo otroci, naslanjanje objektivov na izložbe lokalov, v katerih se zadržujejo otroci, in podobno.

Za uvedbo tega zakona sta med drugim lobirali tudi slavni igralki Halle Berry in Jennifer Garner. Berryjeva je celo govorila pred odbori zakonodajalcev in pričala, da paparaci strašijo njeno hčerkico Nahlo in da njeno družino spremljajo na vsakem koraku vse dneve in noči.

Opozorila je tudi na to, da paparaci med fotografiranjem pogosto vpijejo, kar je travmatično za otroke. "V imenu svojih otrok upam, da je to začetek konca preveč agresivnih paparacev, saj jim njihovo škandalozno vedenje povzroča veliko travm in emocionalnega stresa," je prek svojega predstavnika sporočila Halle, ki je v veselem pričakovanju drugega otroka.

Poseg v svobodo govora

Novi zakon naj bi zaščitil tudi otroke policistov in sodnikov ter ostalih otrok, ki bi zaradi poklicev svojih staršev utegnili privlačiti neželeno pozornost javnosti.

Po novem zakonu, ki bo stopil v veljavo januarja 2014, sta za strašenje otrok znanih oseb predvideni b in denarna kazen v višini 10 tisoč dolarjev.

Za vsak ponovljeni prekršek pa se lahko kazen še poviša. Zakon staršem omogoča, da proti storilcem vložijo zasebne tožbe in da zahtevajo odškodnino in plačilo sodnih stroškov.

"Otroci ne smejo biti hrana za tabloide in tarča maltretiranja," je povedal senator Kevin de León, ki je še dodal, da bo novi zakon zaščitil otroke pred maltretiranjem, ki gre samo zaradi zaslužka v skrajnost, ne glede na to, kdo so njihovi starši.

Medijske hiše seveda že nasprotujejo novemu zakonu, češ da je preširoko zastavljen, da bi utegnil omejiti zakonito delo novinarjev in fotoreporterjev in da praktično posega v prvi amandma ameriške ustave, v svobodo govora.

Senator jim odgovarja, da to ne drži, saj z zakonom poskušajo regulirati vedenje paparacev, ne pa samega dejanja, torej fotografiranja.