Jimmy Kimmel: Kralj pogovornega šova, ki ne pozna dopusta

Jimmy Kimmel: Kralj pogovornega šova, ki ne pozna dopusta (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
17. 9. 2017

Njegov smisel za humor je zbadljiv in sarkastičen, a mu ni treba biti pretirano opolzek, da je ljudem smešen. Ne ozira se na to, da je zaradi šal vsak teden kdo jezen nanj, saj živi svoje sanje – Jimmy Kimmel si je namreč na skrivaj vedno želel dobiti stolček v pogovornem šovu. Zdaj poveljuje enemu od najbolj gledanih na svetu, z vodenjem katerega daje občutek, da ga poznamo že mnogo let.

Družina: Z Molly McHearney sta ustvarila ljubeče okolje dvema otrokoma, ki se pridružujeta Jimmyjevima še iz prvega zakona - hčerki Katie, ki se kali na umetniški visoki šoli- in sinu Kevinu, ki se je na neki način podal po očetovih stopinjah, študira filmsko umetnost. Z Molly danes najraje počitnikujeta v sosednji Italiji.
Rad se pošali na Kimin račun: Nekoč je zvezdnico resničnostnih šovov Kim Kardashian v oddaji postavil pred neprijeten izziv. Tekmovala sta v hitrostnem previjanju dojenčkov.
Od nekdaj ga privlačijo komedijantke: S komičarko Sarah Silverman sta imela zanimivo razmerje. Dekle, ki se že od mladosti bori s klinično depresijo in odvisnostjo od tablet, je njun odnos pogosto uporabilo kot navdih v svojih stand-up nastopih.
Večni boj z Mattom Damonom: Z igralcem Mattom že dolga leta bijeta šaljivi boj - Jimmy vsako oddajo zaključi s stavkom, da bi igralec moral biti današnji gost, vendar jim je zmanjkalo časa …
Voditelj Oskarjev: Širši javnosti se je še bolj priljubil z vodenjem oskarjev. Pri tem mu je pomagala mama, ki je za občinstvo pripravila sendviče z arašidovim maslom.
‘Rešil"ga je s parkrišča: Maskota šova Jimmy Kimmel Live! je simpatični Mehičan Guillermo, ki je pred vstopom v oddajo delal kot varnostnik na bližnjem parkirišču.
Gostil marsikoga: Jimmy je znan po raznovrstnem izboru gostujočih zvezdnikov. Še posebej rad gosti športnike, nekoč tudi košarkarskega asa Kobeja Bryanta.
Doma ima 15 televizij: Vsaj tako pravi. Obožuje mehiško hrano, prizna pa, da ga je strah pridobivanja teže. Dvakrat na teden se drži stroge diete - na dan ne zaužije čisto nič …

Jimmy večino dni sicer preživlja v moderno opremljenem domu na Beverly Hillsu, konce tedna pa v skromnem, zgolj štirisobnem stanovanju v Hermosa Beachu, nedaleč stran in s pogledom na morje, saj obožuje plaže. Obljudene, ne zasebne, po katerih navadno hrepenijo zvezdniki. Še en dokaz, kako preprost in 'navaden' je Kimmel. Družinski človek. Vsako uro prostega časa nameni najožjim članom. Rodil se je v Brooklynu. V alternativnem newyorškem okrožju je odraščal do devetega leta, dokler se starši niso odločili za glamurozno igralniško središče sredi puščave - Las Vegas.

Leta 2002 je bil 'svež' na sceni, in sicer z že dobršnim uspehom ABC-jevega šova The Man Show, ki ga je vodil in soustvarjal s prijateljem Adamom Carollo. Kot član ekipe je bil pravzaprav nepomemben člen, imeli so ga zato, da bi zgolj popestril monotono ozračje šova in h gledanju povabil mlade moške. V prvih dveh sezonah zdajšnje uspešnice Jimmy Kimmel Live! (prvo predvajanje se je na malih zaslonih zgodilo leta 2003 in v nasprotju z imenom v bistvu nikoli ni bilo predvajano v živo) mu je uspelo porušiti stereotip ameriških pogovornih šovov in njihovih voditeljev - 'zateženih' moških s standardno opravo v smokingu in strežbo zastonj pijače občinstvu. On je imel drugačne šale. Takšne, s katerimi se je bilo enostavno poistovetiti, rad je celo ozmerjal Oprah in si za en teden za sovoditelja najel profesionalnega boksarja Mika Tysona.

Verjeli ali ne, občinstvu na začetku še zdaleč ni bil všeč. Gledanost oddaje je visela na nitki. "Zaposlili so me, da h gledanju privabim moško populacijo," razloži Kimmel, ABC pa je skozi leta postajal vse bolj 'ženski' program, bili so tisti, ki so predvajali Talente v belem, se opravičuje Kimmel. Potem pa se je oddaja začela spreminjati. Kimmel je postajal bolj družbeno odgovoren, spoštoval je 'pravila' - začel je z monologi in nositi elegantne suknjiče. "Če želiš voditi pogovorni šov na takšni televiziji, moraš nositi lepo obleko, imeti dodaten lik, bend in pisalno mizo. Občinstvo se mora počutiti dobro in domače."

Kimmelov Sančo Pansa je postal Guillermo Rodriguez, oboževalcem oddaje znan kot zgolj Guillermo. Gospod, danes simpatična in markantna televizijska figura, je pred tem delal kot varnostnik na parkirišču. Po nekakšnem čudnem naključju je bil odkrit njegov skriti talent za komedijo. Oddaja se je razvijala desetletje in kot za smetano na vrhu torte ob jubileju predvajanja Jimmyju postavila nov izziv. Čas predvajanja je bil prestavljen, postal je neposredna konkurenca že prekaljenima govorcema Jayu Lenu in Davidu Lettermanu. Mimogrede, oddaja je do leta 2012 začela dosegati rekorde. Število ljudi v občinstvu se je prvič v zgodovini pogovornih šovov povečalo za tri odstotke. Kimmel je premagal oba konkurenta, tudi sicer malo manj priljubljenega soimenjaka Jimmyja Fallona.

"Ko gledate njegovo oddajo, se počutite, kot bi bili njegov prijatelj," so mu naklonjeni kritiki. S skromno avro nas je pritegnil na svojo stran, kar mu, če gre verjeti hollywoodskemu šušljanju, na bančni račun prinaša šest milijonov ameriških dolarjev. In veliko slavnih prijateljev, kot sta Matt Damon in Ben Affleck, ki jima mnogokrat gostoljubno ponudi sedež v oddaji. Že od leta 2010 je uradno član gibanja nasprotnikov Jaya, 'Hate Jay Club.' Elita voditeljev pogovornih šovov se ima za konzilij, ki sistematično zavrača njegovo vzvišeno držo. Med njimi sta Conan O'Brien in Letterman, na katerega Kimmel gleda z zvrhano mero ponosa: "Zapomnite si, Leno je z vodenjem The Tonight Showa ukradel stolček Davidu Lettermanu, svojemu prijatelju." Toliko o medsebojnem rivalstvu.

Se je pa Jimmyjeva naklonjenost do stand-upa začela razvijati prav z gledanjem omenjenega šova, v osemdesetih, na takrat še črno-belem televizorju v spalnici. Oddaje se spominja kot drugačne: "Nikoli še nisem videl česa takšnega ali koga, ki bi imel takšen smisel za humor." Ja, Letterman ga je povsem očaral. Sicer je odraščal v številčni, veseljaški italijansko-irsko-nemški družini, a v nekaterih stvareh s svojci ni našel prav veliko skupnih točk. Imel se je za osamljenega, ker je ure in ure preživel za pisalno mizo, pisal, risal in barval pobarvanke s superjunaki. Izgubljal se je v svojem namišljenem svetu. Med najboljše prijatelje je takrat uvrščal Cleta Escobeda, danes voditelja benda v oddaji.

Zgovorni Kimmel se še danes spominja skupnih potegavščin in šal, ki sta jih izvedla na račun drugih. Nekoč sta Kimmelovi teti med navadne Marlborove cigarete podtaknila tiste z majhnim eksplozivom, za nos sta potegnila tudi naključnega moškega iz telefonskega imenika. Escobedo se je 'prelevil' v žensko in očaral nič hudega slutečega človeka: "Pripravila sva ga do zmenka, nato pa opazovala, kako je ostal brez njega." Zgodba pa le ima srečen konec. Ponagajal jima je občutek krivde in moškemu sta povedala, da je šlo zgolj za navadno šalo. "Bila sva še najstnika," se opravičuje Kimmel.

Ob vseh teh mladostniških norostih je vseeno ostajal trdno na tleh, prepričan, česa si želi v življenju. Globoko veren, odraščal je v katoliški družini, je še danes prepričan, da je bil Lettermanov šov zapisan nekje v njegovih zvezdah. Prepričan, da ga je ustvaril zanj. Tudi študija broadcastinga se je navzel po njem - sprva na lasvegaški univerzi, pozneje v Arizoni. Takoj po tem, ko je zaprl študijske knjige, se mu je nasmehnila sreča na lokalnih radiih. Radijske postaje so bile namreč posebna zgodba. Prvo tovrstno delo si je obetal v Phoenixu, potem bil odpuščen v Seattlu in Tampi, nato spet zaposlen v Palm Springsu, od koder je romal v Tucson in bil tam znova odpuščen v enem letu. Razlog? Tisto, česar so si postaje obetale od njega in videle v njem, se je kmalu sprevrglo v odbijajoče adute. "Razložili so mi, da želijo imeti očarljiv in privlačen, a hkrati prodoren, zbadljiv šov. Po drugi strani pa si seveda niso želeli telefonskih klicev ljudi, ki se pritožujejo, in sponzorjev, ki želijo zaključiti pogodbo,"

Kimmel znova najde pojasnilo. Imel je 'namazan jezik', kot pravijo mnogi. A privlačil je ljudi, v nekaterih je vzbujal celo jezo. 1997 se mu je nasmehnila sreča s čisto prvo televizijsko vlogo, ko je pomagal voditi šov Win Ben Stein's Money. Takrat je imel že 29 let, imel je dva otroka in z vsako epizodo v žep pospravil le petsto zelencev (po treh uspešnih sezonah je številka zrasla na 40.000). Danes se vsak njegov delovni dan začne enako. V kuhinji, z najožjim sodelavcem ob boku. Na prenosnih računalnikih pregledujeta najaktualnejše novice sveta in brišeta mejo med domačim življenjem in službeno dolžnostjo.Šale mu pomagajo pisati drugi - vsak dan na pisalno mizo dobi kopico novih, ki jih po svojem okusu sprejme ali ne.

Njegovi ožji prijatelji ga opišejo kot izredno tekmovalnega človeka. "Ni človek, ki bi si privoščil dolg oddih na Bahamih in se oziral na uspešno leto. To, da vodi šov pet noči v tednu, mu je pisano na kožo. Je kot košarkar v NBA ligi, ki igra neskončno dolgo sezono, brez osvajanja naslovov. Samo dela in dela," pove Kimmelov dobri znanec, športni kolumnist Bill Simmons.

Morda je ravno neustavljivi urnik razlog, da ima že dolga leta osebnega psihoterapevta. Ko se je prvič poročil pri dvajsetih - premlad, kot pravi sam - je bil na neki način prisiljen hitro odrasti. Dobil je odgovornost kot starš in se je moral odpovedati vsem sladkim stvarem, ki jih ponuja mladost. Veliko komikov njegove generacije je imelo težko, nesrečno otroštvo in komedijo ter nastopanje izrabljajo kot beg pred realnostjo in travmo iz preteklosti, Kimmel pa družinski krog ohranja blizu sebe. To je njegovo skrito orožje, pove. Zanimivo je, da je njegov brat Jonathan direktor oddaje, bratranec Sal Iacono je pisec šal, drugi bratranec Micki Potenza pa je prav tako avtor smeha vrednih vložkov. Stric Frank, sicer upokojeni brooklynski policist, je pred smrtjo leta 2011 prispeval mnogo šal.

Družinski odnosi mu gredo bolje kot ljubezenski v preteklosti. Čeprav je "imel v preteklosti veliko deklet," se pošali. Leta 1988 so mu prvič zaigrali poročni zvonovi, za poroko z najstniško ljubeznijo Gino Maddy. Spoznal jo je pri devetnajstih, ko je še obiskoval univerzo v Arizoni. Zakon je trajal 14 let, plod njune ljubezni pa sta Kevin in Katie. Ko si je opomogel od ločitve, je javnosti še isto leto predstavil novo srčno izbranko, Sarah Silverman, prav tako komedijantko. V sedem let trajajoči zvezi sta se sicer nekajkrat razšla, Silvermanova se je na njegov račun celo šalila v poznejših stand-upih: "Sem judinja, vendar nosim verižico Jezusa Kristusa. Veste, moj fant je katolik in način, s katerim mi jo je podaril, je bil nadvse prisrčen."

Naposled sta le odšla vsak svojo pot in Kimmel se je zapletel v romanco s sodelavko iz oddaje, Molly McNearney, ki mu je pomagala pisati šale. Ga je že morala nasmejati, saj je pred njo avgusta 2012 pokleknil in se z njo poročil leto pozneje. Svojo prvo hčer, ki ima danes tri leta, sta poimenovala Jane, letos aprila pa sta na svet pozdravila sina Williama, ki je pritegnil veliko zanimanja javnosti. Rodil se je namreč s srčno napako in le tri ure po rojstvu je bolezensko stanje po naključju opazila medicinska sestra, saj je mali William začel spreminjati barvo kože. Dva dni pozneje je prestal zahtevno in tvegano operacijo, v prvi oddaji po tej pa je Kimmel na svojem sedežu gostil srčnega kirurga, ki je pojasnil situacijo in potrdil, da je z malčkom vse v najlepšem redu. In Jimmyju se je na obrazu znova izrisal poznani in nalezljivi nasmešek.

Neja Drozg

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story37/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 37/2017

Story 37/2017, od 07. 09. 2017