Joaquin Phoenix od življenja s podganami do oskarja

Joaquin Phoenix z oskarjem za najboljšo moško vlogo v filmu Joker. (foto: Sipa Usa/Ddp Usa/Profimedia) Sipa Usa/Ddp Usa/Profimedia
Vir: Story
23. 3. 2020

Neverjetna življenjska zgodba karizmatičnega igralca, ki je letos prejel oskarja za najboljšo moško vlogo v filmu Joker, se bere kot filmski scenarij. Od življenja s podganami do oskarja …

Trenutno je Joaquin Phoenix eden od najbolj želenih igralcev v svetu filma. Prejel je oskarja za glavno moško vlogo v filmu Joker in njegova cena je zrasla v nebo. Kot otrok je živel med podganami v kultu, ki mu je pripadala njegova družina, brat River pa je umrl pred njegovimi očmi.

Joaquin je začel igrati še kot otrok in je že takrat pokazal svoj izjemni igralski talent. Najprej je nastopal v reklamah, potem pa je s svojim bratom Riverjem zaigral v seriji Seven Brides for Seven Brothers. Leta 1986, ko je imel komaj deset let, pa je dobil vlogo v filmu Spacecamp. Že naslednje leto je zaigral v filmu Russkies skupaj s sestro Summer. Leta 1989 je dobil vlogo v filmu Starši, kjer je igral odraščajočega sina Dianne West.

V nekem intervjuju je zase dejal, da zelo dobro upodablja motene like, ker je bil tudi sam travmatiziran. Privlačijo ga problematični filmski liki, saj je tudi sam imel v bistvu zelo žalostno in tragično preteklost. Odraščal je v kultu, kjer je prevladoval seks, njegov mlajši brat River pa mu je praktično umrl na rokah, ko je bil star komaj 23 let. Nihče s takšno preteklostjo ne more biti najbolj normalen.

Starši igralca John (71) in Arlyn Bottom (73) sta se spoznala, medtem ko je ona štopala po Mehiki, on pa ji je ustavil. Skupaj sta nato prepotovala Severno in Južno Ameriko pri tem pa sta širila idejo kulta Božji otroci. V kultu so spodbujali otroke od treh let naprej, da se s starši in drugimi odraslimi igrajo na seksualen način. Otroke pa so spodbujali tudi k temu, da se z drugimi igrajo seksualne igrice in da pred spanjem raziskujejo seksualnost.

Zakonca sta nato spremenila svoja imena v Jochebed in Amram. Vsak od njunih petih otrok se je rodil v drugi državi. Joaquin se je tako rodil v Portoriku, sestra Rain (45) je prišla na svet v Teksasu, Liberty (42) v Venezueli in Summer na Floridi. Pokojni brat River je nekoč izjavil, da mu je žal, ker je devištvo izgubil pri štirih letih. Družina je živela med podganami, brez stranišča.

Preden so postali pravnomočni člani kulta, ko so se preselili v teksaško mesto Crockett, so se pisali Bottom. Iz Crocketta so hitro odšli, in to v Portoriko, kjer so prosjačili po ulicah in spali po lopah, polnih podgan. Ko je imel Joaquin tri leta, so starši začeli dvomiti o kultu in so iz njega izstopili. To je bila prava odločitev, saj se je kmalu izkazalo, da je vodjem kulta šlo le za seks in da so spodbujali seksualne odnose med otroki in odraslimi, skupinski seks in tudi incest.

Igralec z obema sestrama Summer in Rain.

Družina se je preselila v predmestje Caracasa, še vedno pa so živeli v bedi v eni od kolib na plaži. A odhod iz kulta ni bil enostaven, družina se je morala skriti na tovorno ladjo, ki je v Ameriko vozila igrače. Prišli so na Florido in svoj priimek takoj spremenil v Phoenix. S tem so želeli simbolizirati novo življenje, da so se kot feniks dvignili iz pepela.

“Moji starši so bili naivni in so verjeli v kult,” pravi igralec in dodaja, da sta starša pač mislila, kako sta našla neko združbo, ki ima enake ideale kot onadva, a ko sta ugotovila, da ni tako, sta takoj odšla. Takrat žal nista imela nobenih prihodkov in življenje je bilo res težko. Joaquin je moral z bratom Riverjem in sestro Rain prosjačiti po ulicah.

Na srečo pa jih je takoj zagledal agent za talente in jim uredil snemanja v reklamah in serijah. Prvo večjo vlogo je tako Joaquin dobil v seriji The Riddle of Dyslexia, v kateri je igral River. Joaquina so hitro proglasili za otroško zvezdo. A vseeno je bil brat River večja zvezda po tem, ko je upodobil mladega Indiano Jonesa v filmskem hitu Indiana Jones in poslednji križarski pohod. Nominirali so ga tudi za zlati globus za najboljšega stranskega igralca za vlogo Running on Empty. Zaradi zgodnjih seksualnih izkušeni pa je River postal obseden s seksom in je tudi javno priznal, da misli le na to.

Joaquin je bil nekaj časa v zvezi z igralko Liv Tyler.

Joaquin je od 10. do 14. leta živel v celibatu, nato pa se je pri 15 letih odločil ponovno izgubiti nedolžnost. Za to izkušnjo je prosil starše za dovoljenje, ti pa so mu na dvorišču postavili šotor, da bi lahko tam užival.

Brat River je užival v soju slave, Joaquinu pa je slava postala pretežka in se je odločil umakniti in potovati po Južni Ameriki. Štiri leta je bil odsoten, potem pa se je vrnil v Los Angeles in ponovno postal zanimiv za javnost. Brat River se je v tistem času poleg igranja ukvarjal tudi z glasbo.

Tako je 30. novembra nastopil v zloglasnem nočnem klubu The Viper Room v Hollywoodu, ki je bil v lasti igralca Johnnyja Deppa (55). Tam so bili tudi Riverjevo dekle Samantha Mathis, brat Joaquin in sestra Rain. “Čutila sem, da nekaj ni v redu, želela sem domov, a sem vseeno ostala. Nisem videla, da bi se kdo drogiral, a je bil River vseeno povsem zadet,” je dejala Samantha in dodaja, da je umrl kot v hollywoodskih filmih, na njenih in Joaquinovih rokah. Njegov organizem enostavno ni mogel prenesti toliko heroina in kokaina.

Joaquin Phoenix s svojo izvoljenko Rooney Mara.

Dve leti po bratovi smrti se je Joaqin vrnil k igranju. Bolj ali manj je dobil vzporedne vloge likov z mračno stranjo. Film, s katerim se je dokončno vrnil, je To Die For, v katerem je upodobil motenega mladeniča Jimmyja, ki ga zapelje Nicole Kidman (51), da bi zanjo nekoga ubil. Režiser, ki je sodeloval z igralcem, pravi, da Joaquin izbira nenavadne vloge, da bi lahko postal nekdo drug in da si ne bi bil podoben. Sam sebi se namreč zdi zelo dolgočasen.

Svoje ljubezensko življenje rad skriva pred javnostjo. Trenutno je v zvezi s 33-letno igralko Rooney Maro, s katero živita daleč stran od hollywoodskega blišča v stanovanju v Los Angelesu. Ne hodita na zabave niti v prestižne restavracije. Joaqin je vegan in je sadje in zelenjavo s svojega vrta. Z igralcem Caseyjem Aflleckom, ki je v zvezi z njegovo sestro Summer, ima Joaqin v lasti nekaj nepremičnin.

Leta 1995 je Joaquin Phoenix igral v filmu To Die for.

Pred 15 leti, ko je končal snemanje filma Walking The Line, je šel na rehabilitacijo, saj je zapadel v alkohol. “Šel sem na odvajanje, ker sem se zavedal, da preveč pijem. Mislil sem, da mi bo alkohol pomagal, da se bom dobro počutil.

Javnost je ponovno zaskrbelo za igralca leta 2008, ko je izginil s promocije filma Two Lovers, v katerem je zaigral z Gwyneth Paltrow (46). Režiser James Gray, ki je z Joaqinom posnel štiri filme, je dejal, da je igralec eden od najmanj podkupljivih ljudi in da ni niti malo površen. “Pri delu je zelo skoncentriran in mar mu je za druge ljudi. Prav nič pa mu ni mar za medijsko pozornost.

Joaquin je tudi sam zrl smrti v oči, ko so mu na avtomobilu odpovedale zavore in je letel s ceste. Na srečo se je za njim peljal režiser Werner Herzog, ki ga je zvlekel iz avtomobila. “Kadar snemam film, zame ni več zasebnega življenja. Ne nosim oblačil niti ne poslušam glasbe, ki bi me definirala. Ne komuniciram ne s prijatelji ne z družino. Sliši se čudno, to je proces, skozi katerega moram,” pravi igralec.

Zagotovo je to zelo težko za njegovo zaročenko Rooney Maro, ki pa je očitno sprejela njegov način življenja. Ko sta se spoznala med snemanjem filma Ona, je bil on zelo kmalu obseden z njo, ona pa je bila zelo sramežljiva in se je zdelo, da ga sploh ne opazi oziroma ga prezira. “Še nikoli dotlej nisem po spletu brskal za neko žensko ...” je pozneje dejal igralec. Zaročenca večino časa preživita sama, s svojimi psi v skupnem domu … O poroki pa ne govorita, zdi se, da bosta večna zaročenca.

Vloga Jokerja je Joaquinu prinesla oskarja.

Nova Story že v prodaji

Story