Jon Cryer: Bal se je, da ga bo bivša ubila

6. 8. 2015 | Vir: Story
Deli

Zahvaljujoč prizadevnosti, odkritosrčnosti in zvrhani meri humorja je Jon Cryer postal zvezdnik priljubljene humoristične serije Dva moža in pol, v kateri je kar 12 let igral nerodnega Alana Harperja. Poleg tega, da je bil za omenjeno vlogo kar sedemkrat nominiran za emmyja in je dva tudi osvojil, je z njo tudi ogromno zaslužil.

Igralca, scenarista, režiserja in producenta Jonathana Nivena 'Jona' Cryerja, ki se je rodil 16. aprila 1965 v New Yorku, je v svet igralstva zaneslo že zelo zgodaj. Že kot 12-letni deček se je trdno odločil, da se bo podal po stopinjah svojih staršev, dramaturginje, skladateljice, igralke in pevke Gretchen Cryer, rojene Kiger, ter igralca in pevca Donalda Davida Cryerja, ki sta bila kot igralca med drugim dejavna tudi v slovitem gledališču Broadway. Sanjal je namreč o tem, da se bo nekega lepega dne znašel v svetu šovbiznisa in snemal filme, zato je kot šolar ves čas obiskoval igralske tečaje in prav nič ni dvomil o tem, da se mu bodo te sanje tudi uresničile. Zahvaljujoč močni volji in trudu je nadobudnež, ki ima še dve sestri, Robin in Shelly, ter polsestro Hannah Douglas-Cryer, filmski prvenec doživel leta 1984, in sicer v komični glasbeni drami No Small Affair, v kateri mu je družbo delala hollywoodska zvezdnica Demi Moore. Med snemanjem sta bila Jon in Demi kratek čas celo parček, zato je bila slabih 30 let pozneje, ko je začel pred kamerami sodelovati z njenim nekdanjim možem Ashtonom Kutcherjem, situacija nekoliko neprijetna, a igralcema to, da sta si v preteklosti delila isto žensko, kakšne večje težave vendarle ni predstavljalo. Kakorkoli že, prav z vlogo v debitantskem filmu se je pridružil druščini Brat Pack, sestavljeni iz mladih in obetavnih igralcev, ki so se v osemdesetih letih pogosto pojavljali skupaj v najstniških filmih. Že takrat se je zdelo, da je Jon, ki si je igralsko znanje nabral na ugledni Kraljevi akademiji dramskih umetnosti v Londonu, kot ustvarjen za komični žanr. Potem ko mu je v omenjenem filmskem prvencu prvič uspelo nasmejati večje občinstvo, je nastopil še v vrsti drugih komedij, med drugim v komični romantični drami Pretty in Pink, ki je leta 1986 nastala po scenariju Johna Hughesa. Vloga Phila 'Duckieja' Dala mu je prinesla prepoznavnost, že pet let pozneje pa se je pred kamero prvič pojavil z velikim Charliejem Sheenom. Uspešni tandem je namreč posnel priljubljeno komedijo Napihnjenci, a nikomur od njiju se takrat ni niti sanjalo, da je njun največji skupni projekt, ki jima je prinesel tudi največji uspeh, še pred njima.

In ta projekt je seveda svetovno znana humoristična serija Dva moža in pol. Jon je v njej kar 12 let, med letoma 2003 in 2015, upodabljal nerodnega in zavrtega kiropraktika Alana Harperja, ki se po ločitvi s sinom Jakom preseli k svojemu hedonističnemu bratu Charlieju Harperju, ki ga je igral prav Charlie Sheen. Medtem ko Charlie v posteljo spravlja eno žensko za drugo, ima Alan pri pripadnicah nežnejšega spola neprimerno manj sreče in uspeha. Zato pa so 175 centimetrov visokega zvezdnika toliko bolje sprejeli oboževalci serije in Jon je tako zelo dolgo ostal zvest svojemu liku, ki mu je med drugim prinesel kar sedem nominacij za emmyja (dva je tudi osvojil), zvezdo na slovitem hollywoodskem pločniku slavnih in seveda tudi veliko bogastvo. Leta 2013 je osvojil drugo mesto na seznamu najbolje plačanih televizijskih zvezdnikov v ZDA, saj je na leto zaslužil vrtoglavih 14,3 milijona dolarjev, lani pa so ga ustvarjalci revije Forbes v isti kategoriji prav tako uvrstili na drugo mesto, a je bil njegov letni zaslužek še višji - 19 milijonov ameriških zelencev! Mimogrede, že na začetku leta 2011 je prišlo do korenite spremembe, saj se je Sheen na medijsko zelo odmeven način poslovil od serije - po srditem prepiru z ustvarjalcem serije Chuckom Lorrom so ga nečastno odpustili in ga nadomestili z Ashtonom Kutcherjem. Ta je Jonu štiri leta delal družbo kot otročji milijarder Walden Schmidt.

Čeprav je Jon že od leta 2007 poročen s svojo drugo soprogo, televizijsko voditeljico Liso Joyner, se mu še vedno redno dogaja, da ljudje mislijo, da je homoseksualec. Pravzaprav mu istospolno usmerjenost pripisujejo že od obdobja, ko je še drgnil šolske klopi! Simpatični zvezdnik, ki slovi po odkritosrčnosti in smislu za humor, meni, da je za to krivo njegovo 'enciklopedično znanje o pesmih iz muzikalov'. "Udeležen sem pri vseh tistih stereotipnih stvareh, o katerih vsi mislijo, da zadevajo gejevsko skupnost, razen pri homoseksualnem seksu," v svojem slogu z nasmeškom na obrazu pojasni Jon in poudari, da ga do zdaj še nikoli ni osvajal noben moški. Čeprav to verjetno ni bil njegov namen, je svoje homoseksualne kolege nekoč vznemiril z izjavo, da istospolno usmerjeni igralci ne bi smeli razkrivati podrobnosti o svoji zasebnosti. Če se ve, da je določen igralec gej, ga je po njegovem mnenju namreč težko resno jemati v heteroseksualni vlogi: "Nočem vedeti, da nekega moškega ne zanimajo ženske, še posebno, če gre za sceno poljubljanja." No, Jona vsekakor zanimajo ženske, in prva, s katero se je sprehodil do oltarja, je bila britanska igralka Sarah Trigger, s katero je bil poročen med letoma 1999 in 2004. "Po ločitvi sem bil v slabem stanju in nisem imel občutka, da sem dober 'ulov'," je priznal in pristavil: "Bil sem čustvena razvalina. Kakšne možnosti neki pa bi imel v takšnem stanju pri ženski, ki bi me zanimala?" V tistem težkem življenjskem obdobju mu je na pomoč priskočil prav Sheen, ki ga je dolgo prepričeval, naj se pusti osrečiti prostitutki, in ga na koncu tudi prepričal. "Spoznal sem, da bi pravzaprav tudi jaz lahko nekomu plačal za to, da mi zagotovi družbo in določene intimne usluge, da bi se vsaj ponovno počutil uravnoteženega z nasprotnim spolom," je dejal Jon in pojasnil: "Charlie mi je predlagal nekaj spletnih ponudnikov, saj se je takrat prostitucija začela uveljavljati tudi na svetovnem spletu." Šest let po ločitvi, ko so bile ljubezenske rane že zdavnaj zaceljene in je bil poročen z drugo žensko, pa je naletel na drugačne, še hujše težave. Bal se je namreč, da je ogroženo njegovo življenje! Ker je bil prepričan, da je Sarah najela plačanega morilca in mu naročila, naj ga ubije, je o tem obvestil policiste. Varnostni ukrepi na prizorišču snemanja serije Dva moža in pol so bili poostreni, vmešal se je celo FBI, odvetnica njegove nekdanje soproge pa je obtožbe na račun svoje stranke komentirala takole: "Prav nobenega razloga ni, da bi Sarah storila kaj takšnega." In očitno je imela prav, saj je Jon dobrih pet let po tej drami še vedno med živimi ... Kljub vsem tem neprijetnostim pa ima na prvi zakon tudi lepe spomine, saj ga je 27. junija 2000 razveselilo rojstvo sina Charlieja Austina, ki je luč sveta ugledal v Los Angelesu, z drugo soprogo pa sta posvojila 11. avgusta 2009 rojeno deklico Daisy.

Da humorja ni uporabljal le na snemanju ene od najuspešnejših humorističnih serij, Jon redno dokazuje na družabnih omrežjih in tudi v različnih intervjujih. Na primer, ko je leta 2013 gostoval v priljubljenem pogovornem šovu Conana O'Briena, je povsem odkrito in brez olepšav, predvsem pa na duhovit način priznal, da je v resnici skoraj povsem plešast in da so mu za vlogo v seriji Dva moža in pol lase preprosto narisali. "Če se vam zazdi, da imam še vedno bujne lase, morate vedeti, da gre za zelo dobro razdelano iluzijo. Z mojo plešasto glavo se ukvarja veliko nadarjenih profesionalcev, ki iz štirih las naredijo najboljše, in na koncu je videti, da imam dejansko lase." Dodal je še, da je navdušen nad ravnijo izvrstnosti svojih frizerjev, ki brez lasnega vložka prikrivajo njegovo plešavost: "Preprosto mi pobarvajo teme in narišejo lase, prepričan sem, da uporabljajo kremo za čevlje. Na koncu pa me še posujejo s pudrom." Je pa opozoril, da pričeska ni vodoodporna: "Če dežuje, preprosto nimaš sreče, ker ti frizura dobesedno odteče z glave. Na srečo ti obrvi ščitijo oči in naliv s temena usmerjajo ob stran, da ne oslepiš."

Na humor seveda ni pozabil niti med pisanjem svoje avtobiografije So That Happened, ki je izšla aprila in v kateri se je razpisal tudi o eskapadah svojega dolgoletnega prijatelja in kolega Sheena, seveda pa je večino knjige posvetil svojemu življenju. Med drugim je opisal sočen pripetljaj iz leta 1985, ko je pred nekim nočnim klubom osvajal takrat še neznano igralko Courteney Cox, ki je pozneje svetovno slavo požela kot Monica Geller v humoristični seriji Prijatelji. Mlada ženska, s katero se je zapletel v pogovor, se mu je sicer zdela znana, a - po domače povedano - ni vedel, 'kam bi jo dal'. Na začetku pogovora sta se odlično ujela, toda večer se kljub temu ni končal v skladu z njegovimi željami. Courteney je v tistem obdobju namreč blestela v videospotu za pesem Dancing in the Dark Brucea Springsteena in v oglasu za tampone, nerodni Jon pa je naredil usodno napako in jo - ko je končno ugotovil, od kod mu je znana - ogovoril na temo omenjenega oglasa. Če bi jo povprašal po videospotu, ne bi bilo prav nič narobe, o tamponih pa se Courteney, ki pozneje vso noč ni spregovorila niti besedice z njim, sredi nočne zabave ni bila pripravljena pogovarjati. S humoristično serijo Prijatelji, ki so jo snemali med letoma 1994 in 2004, pa je povezana še ena zanimiva anekdota. Jon se je namreč potegoval za vlogo Chandlerja Binga, a ker je videoposnetek, s katerim se je predstavil, prepozno prišel v roke ustvarjalcev te serije, se mu je zelo zaželena vloga izmuznila in pripadla Matthewu Perryju. Tisti, ki so prebrali njegovo avtobiografijo, pa so opazili, da v njej ni izgubljal ravno veliko besed o svoji prihodnosti, kar je pozneje za ameriški tednik Adweek pojasnil takole: "Nimam nobenega načrta in nobenih pričakovanj. Preprosto dopuščam, da se mi to, kar mi je namenjeno, pač zgodi." Ja, Jon pravi, da se ravna v skladu z načelom, da se prave stvari zgodijo ob pravem času. Morda ima celo prav in se bo že v kratkem spet zgodila kakšna tako prava stvar, kot je serija Dva moža in pol.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem

Elle

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Elle31/2015

Naročite se na revijo Elle:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 31/2015

Story 31/2015, od 30. 07. 2015