Jose Carreras je sebičen in radodaren obenem

Jose Carreras je sebičen in radodaren obenem (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Nova
8. 1. 2019

Operna legenda Jose Carreras, ki bo v ljubljanskih Stožicah nastopil 10. marca prihodnje leto, ima nadvse zanimivo življenjsko zgodbo …

Ko je bil še otrok, s starši ni nikoli obiskal opere. Prelomnica v njegovem življenju je bila, ko je videl film The Great Caruso, v katerem je zaigral Mario Lanza. “Imel sem šest let in želel sem si biti kot on. Od takrat naprej sem v kopalnici ure in ure pel 'la donna e mobile',” se spominja svojega otroštva Jose Carreras (72). Le kaj bi bilo, če ne bi videl tega filma? “Verjetno bi kljub vsemu počel nekaj v zvezi z umetnostjo. Vsekakor pa mislim, da nikdar ne bi postal na primer nogometaš, čeprav rad gledam nogomet,” pravi Jose in dodaja, da nogomet zelo rad gleda predvsem zato, ker za 90 minut lahko povsem pozabi na vse drugo.

Je goreč navijač nogometnega kluba Barcelona, tako kot sleherni Katalonec. Jose se opisuje kot zelo samokritičnega. “Nad številnimi mojimi nastopi bi bil zelo razočaran. Ko poslušam svoje posnetke, sem zelo kritičen, še posebej takoj po nastopu. Ko pa kakšen nastop poslušam po 20 letih, si rečem, pa saj sem bil kar dober,” se smeji pevec.Največjo preizkušnjo v življenju pa je imel, ko je zbolel za levkemijo. Bilo je leta 1987. “Mislim, da vsakdo, ki gre skozi tako preizkušnjo, postane bolj zrel. Ko so mi zdravniki povedali, da bo z mano vse dobro, sem si rekel, da moram več dati od sebe. Svoji takratni soprogi sem dejal, da bom boljši mož. A ko ti je bolje, se ponovno vrneš k starim navadam in delaš stare napake …”

Jose je imel v tistem obdobju ženo in ljubico, ki sta se izmenjavali ob njegovi bolniški postelji. Pozneje se je ločil, se poročil z ljubico, a se tudi njun zakon ni obdržal. “Z mojo zadnjo ženo sva se lepo razumela, a sva se vseeno odločila, da bo najboljše za oba, če greva vsak svojo pot. Kot umetnik moram biti nemalokrat zelo sebičen. Če imam na primer naslednji dan v Scali nastop, ne bom šel večer prej s soprogo ven samo zato, da bi ji ugodil …”

Jose je trenutno samski, ker mu to najbolj ustreza. Njegova največja ljubezen sta hčerka Julia (40) in sin Albert (46) ter pet vnukov.“Mi 'latinosi' se ne bojimo pokazati, kako zelo imamo radi svoje otroke. Sem zelo ljubeč dedek. Nobeden od vnukov ne kaže zanimanja za petje, a so še majhni, še je čas,” v šali pravi Jose. 

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri