Kraljica Elizabeta II obeležila pomemben jubilej, nič ne kaže, da bi se kmalu poslovila

Kraljica Elizabeta II obeležila pomemben jubilej, nič ne kaže, da bi se kmalu poslovila (foto: Foto: Profimedia Profimedia) Foto: Profimedia Profimedia
Vir: Story
5. 3. 2022

Britanski dvor in vsa monarhija praznujeta 70. obletnico prihoda Elizabete II. na prestol. In kljub častitljivim letom nič ne kaže, da ga bo predala svojemu nasledniku, princu Charlesu …

Elizabeta II. je postala kraljica, ko je imela le 25 let. Zagotovo takrat ni razmišljala o tem, da bo na prestolu ostala dolgih 70 let in očitno še več. A zgodilo se je prav to in danes je kraljica Elizabeta najstarejša monarhinja na svetu, ki je hkrati najdlje na prestolu.

Zanimivo pa je dejstvo, da bi se zgodovina obrnila povsem drugače, če se Elizabetin stric, princ Edward ne bi zaljubil v poročeno Američanko Wallis Simpson in zaradi nje abdiciral ter prestol prepustil svojemu bratu, Georgeu VI., Elizabetinemu očetu. Takrat so jo tudi že začeli pripravljati na njeno vlogo kraljice in med drugo svetovno vojno je skupaj z očetom in materjo bodrila Britance ter sodelovala v ženskih teritorialnih enotah vojske.

Pa poglejmo malo zgodovino: kralj Edward VIII. se je rodil kot Edward Albert Christian George Andrew Patrick David, in sicer 23. junija 1894 vojvodi in vojvodinji Yorški. Njegov brat Albert se je rodil leto in pol pozneje, nato pa je na svet prišla še sestra Mary. Sledili so še trije bratje: Harry, George in John, ki pa je pri 14 letih umrl. Z 12 leti so ga poslali v šolo, kjer so ga zaradi njegove družine zbadali, a ker je bil zelo normalen, so ga kmalu sprejeli medse. Ko je njegov dedek leta 1910 umrl, je njegov oče postal angleški kralj. S tem je Edward postal prestolonaslednik.

In ko je napočil tisti usodni 20. januar 1936, ko je umrl kralj George, je Edward prišel na prestol. V tistem času je bila njegova zveza s Simpsonovo že zelo javna in bili sta le dve možnosti: ali se ji odreče ali pa odstopi s prestola. Zmagala je ljubezen. Edward je 10. decembra 1936 odstopil, kralj pa je postal mlajši brat George VI., njegova najstarejša hčerka princesa Elizabeta pa je bila tako prva v vrsti za prestol. Po njegovi smrti so jo zaradi žalovanja slovesno okronali šele 2. junija 1953 v Westminstrski opatiji. To je bil prvi takšen obred, ki so si ga lahko ljudje ogledali po televiziji.

Kraljica Elizabeta II. je bila kar 73 let poročena s Philipom Mountbattnom, v katerega se je zaljubila, ko je bilo njej 13 in njemu 18 let. Vsa ta leta ji je bil v veliko oporo, sam pa se je moral, ko je njegova soproga postala kraljica, odpovedati obetavni karieri v mornarici. V zakonu so se jima rodili štirje otroci, princ Charles (73), princ Andrew (61) in princ Edward (57) ter princesa Anne (71).

Sandra Bratuša // Fotografija: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story