Kaj je bilo usodno za Georgea Michaela - umor, prevelik odmerek ali odpoved srca

18. 1. 2017 | Vir: Lea
Deli
Kaj je bilo usodno za Georgea Michaela - umor, prevelik odmerek ali odpoved srca (foto: Profimedia)
Profimedia

Božični večeri bodo odslej posvečeni obletnici smrti v 53. letu preminulega Georgea Michaela, angleškega pevca, producenta in očeta glasbenega dua Wham!, čigar smrt ostaja ovita v tančico skrivnosti. V želji priti resnici do dna in razkriti vzrok, ki nas je prezgodaj ločil od še enega velikega imena, se podajamo na pot zasebnih detektivov in leto začenjamo z zvrhano mero dela ...

Smrt kralja popa, z imenom Georgios Kyriacos Panayiotou v rojstnem listu, je ena izmed tistih tragičnih novic, na katere se nikakor ne bomo privadili. Zadnjih nekaj let je preživel v zaprtem krogu bližnjih, odmaknjen od radovednih oči javnosti, zato ni preveč presenetljivo, da se govorice ob skrivnostni smrti kopičijo enako, kot so se za časa njegovega življenja. Znano je, da je še v mesecu pred tragičnim koncem rad užival v sproščujočih klepetih s prijatelji v javnih kavarnah, a dejstvo je, da je pevec s popolnoma drugačnim videzom (v pesti so ga držale predvsem težave s preveliko telesno težo) postajal neprepoznaven celo svojim najgorečnejšim privržencem. Tudi to, da je v novembru najel zasebno letalo in odpotoval na Dunaj, ni skrivnost – razlog je bil vnovični obisk bolnišnice (ta je največja avstrijska in ena izmed desetih največjih v Evropi) in dveh zdravnikov, vodij ekipe, ki je v letu 2011 poskrbela za nujno pomoč ob skorajšnjem usodnem pljučnem obolenju (če malce osvežimo spomin: takratne hude bolečine v prsnem košu so povzročile kolaps tik pred velikim koncertom).

Po tem menda pevec zasedbe Wham! nikoli ni povsem okreval, med takratnim obiskom bolnišnice je bil celo tri tedne nezavesten – zdravljenje so namreč močno ovirale posledice dolgoletnega verižnega kajenja: "Tri tedne so me ohranjali pri življenju, zato sem se deset dni zahvaljeval celotni ekipi," je takrat dejal Michael in jim v zahvalo podaril tisoč vstopnic za koncert, nato pa se čez mesece spet vrnil obuditi prijateljske vezi. Brez dvoma ni zastonj slovel po dobrodelnosti in velikem srcu. So pa številni menili, da je bil samotar, prijel se ga je celo vzdevek 'otoški samotar'. Res ali ne, želimo si verjeti, da je to izpodbijalo na desetine obiskovalcev: "V dnevih pred smrtjo je bilo v hiši živahno. Ljudje so prihajali in odhajali, prinašali darila. Vse je delovalo kot priprava na božično zabavo, kar Georgeevo smrt prikaže v še bolj tragični luči. Bil je obkrožen z ljudmi, ki so ga imeli radi. Zagotovo ni bil osamljen," pove neimenovani vir.

Tudi k zadnjemu počitku ga bo pospremila karavana gostov, oče Kyriacos Panayiotou celo želi, da je pevčev nekdanji partner Kenny Goss del slovesnosti kot simbol družbenega sprejemanja seksualne usmerjenosti: "V naši skupnosti ni sprejemljivo biti homoseksualec, zato je bila to težka odločitev za Georgeevega očeta. A sprejeli smo takšnega, kot je bil," še navajajo viri blizu družine. Medtem ko imajo kriminalisti polne roke dela, mediji pa si manejo roke ob poplavi dobičkonosnih informacij, njegovo ime postaja nesmrtno, tako kot številni umetniki, ki so zadnjič vdihnili v letu, ki bi ga najraje pozabili ...

Brani ga brat

Grozljivo je, kakšne očitke sem v zadnjih tednih slišal na račun svojega brata. Resnica vedno pride na dan – do takrat ne morem reči ničesar," pojasnjuje osumljenčev starejši brat, amsterdamski frizer Daniel Fawaz. Brata sta bila rojena in sta odraščala v Libanonu, do takrat, ko je Fadi odpotoval v Sydney z željo po manekenskih vodah.

Žrtev umora brez motiva

Sumljive okoliščine okoli zvezdnikove smrti se iz dneva v dan kopičijo, v javnost so celo pricurljale špekulacije o umoru. Fadi, fotograf in frizer, je policiji sprva zatrdil, da je usodno noč, preden je odkril Georgeevo truplo, preživel pri prijatelju, pozneje pa spremenil izjavo, da je noč preživel speč v avtu pred njegovim domom v Oxfordshiru. Prek Twitterja je zanikal tudi širjenje govoric o zvezdnikovi nagnjenosti k samomorilnosti, rekoč, da je bil žrtev vdora v zasebnost. Ekipa, ki vodi pevčevo posestvo, več kot očitno verjame očitkom, saj je Fadiju zapovedala, naj ne prestopi praga njegovega dvorca. Sicer pa naj bi resnica prišla na dan v prihodnjem mesecu, ko bodo rezultati raziskav podrobneje prikazali okoliščine. Najverjetneje sicer gre za prevelik odmerek zdravil ali nezakonitih drog.

Najbolj si ga bomo zapomnili po:

  • Pesmih Wake me up before you go-go, Careless Whisper in Last Christmas,
  • Debitantski zgoščenki Faith (1987), ki se je po svetu prodala v več kot 20 milijonih izvodov in pripomogla k rekordu – več kot 100 milijonov skupno prodanih albumov,
  • Dobrodelnem prispevku homoseksualni in pomoči potrebni družbi (med drugim je bil član Elton John AIDS fundacije in nosilni člen koncerta, posvečenega Freddeiju Mercuryju).

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ