Podpredsednica ZDA Kamala Harris: Spoznajte to damo od blizu

Kamala Harris s soprogom Douglasom Emhoffom. (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
21. 3. 2021

Kamala Harris, njeno polno ime je Kamala Devi Harris, je rojena 20. oktobra 1964 v Kaliforniji. Novembra je postala prva temnopolta ženska, ki je bila izvoljena za podpredsednico Združenih držav Amerike.

Postala je 49. podpredsednica ZDA v demokratski administraciji predsednika Joeja Bidna. Je prva ženska in prva Afroameričanka, ki je zasedla to funkcijo.

Kot prva temnopolta in indijska Američanka je zastopala Kalifornijo v ameriškem senatu. Odraščala je v obljubo Amerike in se borila, da bi to obljubo izpolnila za vse Američane. Njen oče Donald Harris je bil z Jamajke, poučeval je na univerzi Stanford, mati Shyamala Gopalan pa raziskovalka raka in aktivistka za državljanske pravice iz Čenaja v Indiji. Kamala ima tudi mlajšo sestro Mayo, ki je pozneje postala zagovornica javne politike. Po študiju politologije in ekonomije na univerzi Howard je Kamala leta 1989 diplomirala iz prava na univerzi Hastings.

Kamala Harris

Po ločitvi staršev je Kamalo vzgajala predvsem mati samohranilka. Pravi, da je njena mama posvojila črno kulturo in vanjo potopila obe hčerki. Harris je sprejela svojo indijsko kulturo, ampak je ponosno živela svoje afroameriško živ­ljenje. Mami se je pogosto pridružila na potovanjih v Indiji. Mati je Kamali velikokrat med odraščanjem rekla: “Ne sedi in se pritožuj nad stvarmi, naredi nekaj”. To je vodilo, ki vsak dan poganja Kamalo, da se bori za boljši jutri.

Kamala se je začela boriti za delovne družine v državnem tožilstvu okrožja Alameda, kjer se je osredotočila na pregon primerov spolnega nasilja nad otroki. Od tam je postala prva temnopolta ženska, izvoljena za okrožno državno tožilko v San Franciscu. Na tem položaju je začela program, ki odvisnikom od drog ponuja možnost za pridobitev srednješolske izobrazbe in iskanje službe.

Leta 2010 je postala prva temnopolta ženska, ki je bila izvoljena za državno tožilko v Kaliforniji in je nadzirala drugo največje pravosodno ministrstvo v državi, tik za ameriškim ministrstvom za pravosodje. V tej vlogi je upravljala proračun v višini 735 milijonov dolarjev in nadzirala več kot 4800 odvetnikov in drugih zaposlenih. Kot kalifornijska državna tožilka se je borila za družine in za lastnike kalifornijskih domov, katerim so banke nepravično zasegale domove.

Kamala si je prizadevala zaščititi Obamacare, pomagala je doseči enakopravnost zakonov za vse, zagovarjala je kalifornijski zakon o podnebnih spremembah in dosegla poravnavo v višini 1,1 milijarde dolarjev zoper profitno izobraževalno družbo, ki je prevarala študente in veterane. Kamala se je borila tudi za kalifornijske skupnosti in preganjala nadnacionalne tolpe, ki so se ukvarjale s trgovino z ljudmi, tihotapljenjem orožja in drog.

Od izvolitve v ameriški senat leta 2016 je Kamala uvedla in sofinancirala zakonodajo za pomoč srednjemu razredu, zvišanje minimalne plače, reformo denarne varščine in zaščito zakonskih pravic beguncev in priseljencev. Kamala je članica senatnega odbora za obveščevalne službe, ki se ukvarja z najobčutljivejšo nacionalno varnostjo in mednarodnimi grožnjami. Deluje tudi v senatskem odboru za nacionalno varnost in vladne zadeve, kjer nadzira odziv zvezne vlade na naravne nesreče in izredne razmere, vključno z odzivom Trumpove administracije na covid-19. Bila je močan glas proti Trumpovi konzervativni vladavini.

Harrisova je prekinila lastne predsedniške sanje, ker ni imela finančnih sredstev za nadaljevanje kampanje. Joe Biden jo je izbral kot ključno kandidatko za pridobivanje glasov med temnopoltimi volivci, da bi s skupnimi močmi premagali Donalda Trumpa na volitvah. Ljudje jo radi kličejo kar ženska Obama.

Kamala je zadnjih šest let poročena z odvetnikom Douglasom Emhoffom. Je mačeha dveh otrok, Elle in Colea. Oba jo kličeta “Momala”, ker jima izraz mačeha ni všeč. Emhoff srečanje s Kamalo Harris opisuje kot ljubezen na prvi pogled. Skupni prijatelj ju je spoznal na zmenku na slepo leta 2013, poročila pa sta se že naslednje leto. Svojih otrok nima, ker se je v življenju odločila posvetiti karieri. Vsaka ženska ima svobodno odločitev in Kamala Harris nam je zagotovo lahko v vzor in spodbudo.

Napisala: Maja Drnovšek/Fotografija: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story