Karl Lagerfeld: Slovo legende, a kreacije bodo živele

Karl s sliko svojega ljubljenega 
mačka, ki jo je narisal sam. (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Nova
5. 3. 2019

Zadnje mesece se Karl Lagerfeld ni veliko pojavljal v javnosti. 

Na zadnjo Chanelovo revijo v Parizu pa sploh ni prišel. Prvič v 40 letih … Modni svet je pretresla novica, da je v 86. letu starosti za vedno odšel eden največjih modnih kreatorjev vseh časov, Karl Lagerfeld. Virtuoz modnega sveta je bil več kot tri desetletja vodilni v modni hiši Chanel, ki jo je leta 1910 ustanovila Coco Chanel. Hkrati je bil tudi na čelu modne hiše Fendi ter seveda lastne modne znamke Karl Lagerfeld, ki jo je ustanovil leta 1984.

Bil je izjemno kreativen, saj je vsako leto na trg lansiral po osem modnih kolekcij. Po tem, ko je pred leti drastično shujšal, je vedno nosil eleganten temen suknjič, na rokah pa je imel rokavice. Lase je spenjal v čop, brez sončnih očal pa tako ali tako ni nikdar odšel iz hiše.

Ko se je nehal pojavljati v javnosti, so govorili, da zato, ker je pač utrujen. Malokdo pa je vedel, da je Karl že dlje časa trpel zaradi raka na trebušni slinavki. Sam o bolezni ni želel govoriti, raje se je boril z njo. Izjemno pa je bil ponosen na svoj zelo zdrav način življenja, veliko se je namreč ukvarjal s športom, užival pa je le zdravo hrano. In ko je izvedel, da je zelo bolan, je bil izjemno presenečen. Njegovi prijatelji pravijo, da je bil to zanj velik šok. V zadnjem času je bil skorajda neprepoznaven. Imel je nekaj kilogramov več, pustil si je brado in tudi sončna očala je zamenjal za navadna. Karl je imel mačko, ki jo je poimenoval Choupette.

Zanjo je dejal, da bo po njegovi smrti do konca življenja živela razkošno. Marsikdo ugiba, ali je mogoče vse, kar je imel, zapustil prav mački, ki ima osem let in jo je leta 2011 prevzel od mladega prijatelja manekena Baptista Giabiconija. “Če se mi karkoli pripeti, tisti, ki bo skrbel za mačko, bo dobro živel,” je nekoč dejal Karl, čigar premoženje strokovnjaki ocenjujejo na približno 200 milijonov dolarjev.

Med prvimi, ki se je poslovila od modnega genija, je bila Donatella Versace, ki je zapisala: “Tvoja genialnost se je dotaknila življenja številnih, še posebej mojega brata Giannija in mene. Nikdar ne bomo pozabili tvojega talenta in nore inspiracije. Vedno bomo tvoji učenci.” Na družabnem omrežju se je od Karla poslovila tudi Victoria Beckham. “Zelo sem žalostna. Karl je bil genij in vedno prijazen ter zelo velikodušen do mene. S tem ne mislim le poslovno, temveč tudi zasebno. Počivaj v miru.”

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia