Vojvodinja Kate Middleton je pripravljena na življenjsko vlogo - vlogo kraljice

Že kmalu po poroki se je Kate prelevila v elegantno vojvodinjo. (foto: Foto: Profimedia Profimedia) Foto: Profimedia Profimedia
Vir: Story
20. 6. 2021

Od dekleta, ki je kar dolgo čakalo na to, da jo William zaprosi za roko, do samozavestne ženske, ki z dvignjeno glavo stopa ob boku svojemu soprogu. In še kako je pripravljena na vlogo kraljice, ki jo čaka v prihodnosti.

Fotografija s pogreba princa Filipa, na kateri je vojvodinja Kate (39) na zadnjem sedežu limuzine s črnim klobučkom in tilom pred očmi, je v hipu obšla svet. Kraljeva drža, žalosten, a samozavesten pogled, vse to so opazili številni in jasno je, da je mlada ženska že zdaj dobro pripravljena na vlogo, ki jo bo prevzela, ko bo postala britanska kraljica.

Kate Middleton

Na britanski kraljevi dvor je Kate prišla pred desetimi leti, ko je dahnila usodni da svojemu Williamu. Sicer sta bila že dolgo par, a vseeno se ji verjetno ni sanjalo, kaj vse nov položaj prinaša s seboj. Najprej je postala tarča fotografov, odkar so leta 2004 izvedeli za njeno zvezo s princem in prestolonaslednikom. Bilo je tako nadležno, da je morala za nekaj časa celo iz Londona, da se je situacija vsaj malce pomirila. A kaj, ko so bili mediji navdušeni nad zgodbo dekleta iz srednjega sloja, ki je osvojilo srce najbolj zaželenega samca v Angliji.

Kate Middleton

Vendar pa avtorica biografije William and Harry: Behind the Palace Walls trdi, da je bil princ, preden je spoznal Kate, noro zaljubljen v prijateljico iz otroštva Arabello Musgrave. A ko se je le ogrel za Kate, mladenka njegovim prijateljem ni bila najbolj po godu. Za hrbtom so se norčevali iz nje, ker je bila njena mama stevardesa. To, da je mama Carole ustvarila uspešno podjetje, ki prodaja izdelke za zabave, jim ni pomenilo ničesar. A prav na račun tega je lahko Carole poslala svoje otroke v drage šole. In to se je obrestovalo, saj je Kate zadela glavno premijo, mlajša sestra Pippa pa tudi ne zaostaja veliko za svojo sestro. Brat James ima sicer neke osebnostne težave, a mu tudi ne gre slabo.

Kate Middleton

Na začetku Kate niso bili naklonjeni niti britanski mediji, saj so jo poimenovali Kate v čakalnici (Waity Katie). S tem so seveda namigovali na to, da vdano čaka svojega princa, da se umiri in jo zaprosi za roko. Imela je srečo in je dočakala dan pred desetimi leti, ko se je sprehodila do oltarja in je postala vojvodinja in tudi uradno članica kraljeve družine.

Počasi se je kazalo, da je William zadel v polno, saj se je Kate pridno učila in je bila iz leto v leto boljša, bolj samozavestna in kmalu je bilo videti, kot bi bila tudi sama rojena na dvoru in pripravljena na kraljeve dolžnosti. Vmes je bilo tudi nekaj neprijetnih dogodkov, kot na primer ta, ko so jo s soprogom paparaci fotografirali ob bazenu zgoraj brez in slike potem prodali tabloidom. Vse to je prebrodila dostojanstveno.

Kate Middleton

Raje kot da se ukvarja s tako nepomembnimi stvarmi, se je skupaj s soprogom in svakom, princem Harryjem, podala v projekt nacionalne kampanje za mentalno zdravje, še posebej pa se je osredotočila na težave mladostnikov, predvsem otrok v najzgodnejšem obdobju življenja.

Čeprav je jasno, da ji pozornost medijev ni najbolj prijetna, se je s tem naučila živeti. "Med karanteno sem delala več ali manj od doma, kar je bilo zame nekaj pozitivnega," je priznala sama in videlo se je, da je bolj sproščena. A kljub vsem obveznostim, ki jih ima, Kate poskuša v prvi vrsti ostati mama sinovoma Georgeu (7) in Louisu (3) ter hčerki Charlotte (6). Uspelo ji je držati jih proč od javnosti, kolikor je le mogoče.

Kate Middleton

Kate Middleton na kratko:

 • Visoka je 175 cm in nosi čevlje številka 39 (8 ½ v ameriški velikosti).
 • V otroštvu je sredi osemdesetih živela v Amanu, ki je glavno mesto Jordanije. Tam je živela nekaj let, medtem ko je njen oče delal za British Airways.
 • V šoli se je ukvarjala s športom, glasbo in dramo. Igranje tenisa, hokeja in netballa (košarki podobna igra za ženske) so le nekatere njene najljubše dejavnosti.
 • V najstniških letih je obiskovala Marlborough College, zasebno šolo v Wiltshiru. Tam sta študirali tudi njena sestra in princesa Eugenie.
 • Rodila se je januarja 1982 in je skoraj 6 mesecev starejša od svojega moža Williama, ki se je rodil junija 1982.
 • Po fakulteti je delala kot nabavna referentka za britanskega trgovca oblačil Jigsaw in Jigsaw Junior.
 • Z Williamom sta se razšla aprila 2007 in ponovno postala par tri mesce pozneje. Oba sta to potrdila v uradnem intervjuju, ki sta ga imela ob zaroki.
 • Leta 2007 se je usposabljala za prečkanje Rokavskega preliva. Skupina športnic se je imenovala The Sisterhood, vendar je morala Kate odstopiti iz ekipe zaradi varnostnih razlogov. Razlogi so bili povezani z mediji.
 • Poročna obleka, ki jo je nosila, je imela 2.7 metra dolgo vlečko in je imela ročno vezene čipkaste rože.
 • V njeni poročni obleki se je skrivala skrivnost. Sledila je poročni tradiciji, da mora nevesta nositi nekaj starega, nekaj novega, nekaj izposojenega in nekaj modrega. 'Nekaj modrega' je bil tajni modri trak, ki je bil prišit v obleko.
 • Nosila je tiaro kraljice Elizabete II. Leta 1944 je kraljičina mati podarila tiaro takratni princesi Elizabeti, ko je dopolnila 18 let. Elizabeta II je posodila tiaro Kate leta 2011, da jo je nosila na poročni dan.
 • Ima tri kraljeve nazive. Poleg tega, da je cambriška vojvodinja, ima tudi naziv grofica Strathearn, kadar je na Škotskem, in Lady Carrickfergus, ko je na severni Irski.
 • Njena poroka z Williamom leta 2011 je prinesla različne vrste kraljevskih spominkov. Izdelana je bila povsem nova ponudba, ki vključuje čajne vrečke Kate in William, punčke in celo pico.
 • Umetnik Paul Emsley je svoj prvi uradni portret predstavil januarja 2013. Naročeno mu je bilo, naj nariše portret vojvodinje, saj ga je ona sama izbrala za to nalogo.
 • Njen mlajši brat James Middleton je leta 2014 razkril, da je za poročno darilo sestri podaril kokeršpanjela z imenom Lupo.
 • Rada kuha in uživa v preizkušanju receptov, ki jih ustvarja Mary Berry. Na dogodku marca 2013 je Marypovedala, da je velika oboževalka njenih kuharskih knjig in tort.
 • Je pokroviteljica številnih dobrodelnih organizacij, vključno z The Royal Foundation, Action for Children, Action on Addiction, National Portrait Gallery, Place2Be in SportsAid.
 • Skupaj z Williamom in Harryjem je leta 2016 začela kampanjo Heads Together. Namen kampanje je pomagati odpraviti stigmo o duševnem zdravju. Heads Together sodeluje z različnimi dobrodelnimi organizacijami, s katerimi ozaveščajo ljudi o duševnem zdravju in jih spodbujajo, da poiščejo podporo, če jo potrebujejo.
 • Leta 2015 je William razkril, da je njuna najljubša serija Downton Abbey. Leta 2017 pa je povedal, da sta z ženo oboževalca serije Igra prestolov in Domovina.
 • Leta 2016 je pristala na fotografiranje za revijo Vogue.

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story