Katy Perry obiskala otroke na Madagaskarju

Katy Perry obiskala otroke na Madagaskarju (foto: Holt) Holt
8. 4. 2013

Svetovno znana pevka Katy Perry je skupaj z UNICEF-om pred dnevi obiskala otroke na Madagaskarju, eni najrevnejših držav na svetu. S svojim obiskom je želela svetovno javnost opozoriti na revščino, ki ogroža tamkajšnje otroke, in spoznati, kako jim pomaga UNICEF.

V tednu dni je Katy obiskala številne vasi, v katerih UNICEF otrokom zagotavlja hrano, pitno vodo, sanitarije, zdravstveno oskrbo, izobraževanje ter zaščito pred zlorabami. "Hvaležna sem, da sem lahko skupaj z UNICEF-om na lastne oči spoznala, kako njihovi programi pomoči resnično izboljšujejo življenja otrok," je dejala.

Več kot trije od štirih otrok živijo v skrajni revščini

Katy je obiskala poseben center, kjer se je srečala z zlorabljenimi in zapuščenim otroki, ki jim UNICEF zagotavlja pomoč in povratek v normalno življenje. Več kot trije od štirih otrok namreč na Madagaskarju živijo v skrajni revščini, zaradi česar so tudi bolj izpostavljeni izkoriščanju.

Samo trije od desetih otrok zaključijo osnovno šolo

Leta 2009 je vlada zaradi zamrznitve mednarodne razvojne pomoči v državi uvedla stroge varčevalne ukrepe, zaradi česar številni otroci niso imeli dostopa do šolanja in zdravstvene oskrbe. Na Madagaskarju samo trije od desetih otrok zaključijo osnovno šolo.

Katy je tako obiskala vrtec v vasi Ampihaonana in osnovno šolo, ki jo je pred leti uničil tropski ciklon, zatem pa UNICEF obnovil, da so lahko otroci nadaljevali s poukom. Šola je po obnovi tudi bolj odporna na tamkajšnje tropske nevihte in ciklone. UNICEF opremlja šole, otrokom zagotavlja učne pripomočke, usposablja učitelje ter spodbuja higienske prakse.

Več kot polovica otrok kronično podhranjenih

Katy je obiskala tudi poseben center za podhranjene otroke v vasi Androranga. Več kot polovica otrok na Madagaskarju je namreč kronično podhranjenih, kar uvršča državo med šest držav z najhujšo podhranjenostjo na svetu. UNICEF podpira zdravstvene delavce v centru, ki ozaveščajo matere v vaseh o prednostih dojenja, jim dostavlja terapevtsko hrano za podhranjene otroke ter s tem omogoča njihovo preživetje.