Kirk Douglas praznoval 102. rojstni dan

Kirk Douglas praznoval 102. rojstni dan (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Nova
27. 12. 2018

Hollywoodski igralec Kirk Douglas je živa legenda. 

Praznoval je 102. rojstni dan in povedal, da je bil vedno bolj poreden moški, ki je varal svojo ženo … Med prvimi so igralcu seveda čestitali njegovi najbližji, torej sin Michael Douglas (74) in njegova soproga Catherine-Zeta Jones. Pravo ime igralca je Issur Danielovitch in je po rodu iz današnje Belorusije, iz mesteca Caushyja. Otroštvo je preživel v židovski skupnosti v mestecu Amsterdam, ki je v ameriški državi New York, kamor sta se preselila njegova starša. Bili so zelo revni in ni mogel študirati, zato je delal razna dela, preden je šel na prvo avdicijo za igralca.

Nekoč je cel prespal v zaporu, ker ni imel prenočišča. Med drugo svetovno vojno je bil v mornarici, a je moral izstopiti zaradi strelne rane. Prva vloga je bila v filmu Nenavadna ljubezen Marthe Ivers in Kirk je takoj opozoril nase. No, sledil je nesluteni uspeh, ki mu je prinesel tudi tri nominacije za oskarja. Prejel ga je leta 2008 za življenjsko delo. Dvakrat je bil poročen in ima štiri sinove. Prva soproga ga je pustila, ker je bil velik žigolo in jo je nenehno varal. Po ločitvi je v Parizu na snemanju filma Act of Love spoznal Anne Buydens (98), s katero je poročen že 64 let.

“Bil sem poreden in veliko sem varal,” danes priznava igralec, ki je vseskozi slovel kot veliki zapeljivec. “Anne pa je bila nekoč najbolj zakomplicirana ženska, kar sem jih poznal. Takrat sem bil že velika zvezda, a sem vseeno potreboval kar nekaj časa, da sem jo osvojil,” se svojih začetkov z današnjo soprogo spominja Kirk. Očitno pa sta našla neko formulo uspešnega zakona, ona mu je oprostila vse skoke čez plot in tako je zakon obstal.

Skupaj sta tudi napisala knjigo, v kateri je Anne dejala, da se povsem zaveda, da je varanje v zakonu nemoralno, a da njen soprog pred njo ni nikdar ničesar skrival. Leta 1964 sta Kirk in soproga Anna spoznala takratnega predsednika Jugoslavije, Tita. Bilo je baje na igralčevo željo in Tito mu je poslal zasebno letalo. Srečali naj bi se v vili v Ljubljani in dolgo klepetali ob dobrem vinu.

Pozneje naj bi igralec in Tito ostala v stikih in dobrih odnosih. Poleg tega je bil tedanji predsednik velik ljubitelj vesternov, v katerih je Kirk tudi igral. Igralec rojstni dan proslavlja vsako leto, a vedno bolj umirjeno, najraje doma v svojem domu na Beverly Hillsu. Večino časa namreč preživi v invalidskem vozičku.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia