Klapa Rišpet: “Slovenci ste po značaju zelo podobni nam, Dalmatincem.“

"Slovenci ste po 
značaju zelo 
podobni nam, 
Dalmatincem." (foto: Osebni Arhiv) Osebni Arhiv
Vir: Nova
14. 5. 2019

Ena izmed najbolj priljubljenih hrvaških klap, Klapa Rišpet, je bila osnovana že leta 2011. 

Glavni krivec za nastanek je splitski skladatelj Pero Kozomara, ki se je podpisal pod številne klapske hite, kot so Ne more mi bit, Bura in Zora bila. Dve leti pozneje se je klapa že veselila zmage na splitskem festivalu s pesmijo Ćaća, istega leta pa so fantje izdali tudi prvi album. Vse odtlej njihovim uspešnicam ni videti konca, s svojimi po morju dišečimi melodijami pa so se zapisali tudi v srca številnih Slovencev. V vseh teh letih so zbrali tudi številna zveneča sodelovanja - od Miša Kovača do Jelene Rozge.

“Nemalokrat ste že obiskali deželo na sončni strani Alp, kjer ste si v vseh teh letih ustavili lep sloves. Kako se počutite v Sloveniji?

Fenomenalno. Slovenci ste po značaju zelo podobni nam, Dalmatincem. Prav tako zelo podobno doživljamo čustva. V Sloveniji se resnično počutimo kot doma.

Kateri pa so najlepši spomini, ki vas vežejo na Slovenijo?

Morda so najlepši spomini na koncert v dvorani Stožice, kjer je z nami skupaj pelo več kot 12 tisoč ljudi. Ne smem pa pozabiti tudi koncertov v Mariboru, Kopru in Celju.

Katero slovensko mesto pa vam je najljubše? Kaj storite najprej, ko pridete k nam?

Ljubljana je prečudovita, a mi obožujemo Bled, Bohinj in mariborsko Pohorje. Čudoviti so. Radi se skupaj odpravimo raziskovat Slovenijo. Ni je čez pohorsko omleto.

Slovensko občinstvo je znano po tem, da je močno naklonjeno glasbi južnih sosedov. Vi ste v svoji karieri posneli že kar nekaj duetov, je mogoče pričakovati, da ga boste v prihodnosti posneli tudi s katerim od slovenskih glasbenikov?

Zadovoljni smo, da je slovensko občinstvo naklonjeno naši dalmatinski glasbi. V karieri smo posneli tri velike duete, z legendo Mišem Kovačem Sunce mi od tebe dolazi, s prečudovito Jeleno Rozga pa veliki hit Prsti zapleteni. Nepozabno je tudi naše sodelovanje z izjemno Doris Dragović Jedina jubav moga života. Z velikim veseljem bi posneli tudi kakšen duet s katerim slovenskim glasbenikom, vendar moramo malo počakati, da mine nekaj časa od našega zadnjega dueta z Doris.

Kaj pa bi vam predstavljalo največji izziv?

Brez dvoma je bil velik izziv razprodati dva velika koncerta v zagrebški dvorani Lisinski, in to kar 30 dni pred samim koncertom. (smeh) Hvala bogu se je vse odlično izteklo. Največji izzivi pa nas šele čakajo. Letos bomo imeli velik koncert v domačem Splitu, v veliki Spaladium areni, ki se po velikosti lahko primerja s Stožicami. Prav posebej pa se veselimo koncerta v Križankah, ki bo potekal pod zvezdnatim nebom.

Koncerti v Križankah so med ljudmi odlično sprejeti, precej bolje kot v Stožicah. Kaj pa vam je pri nastopih najbolj pomembno?

Bistvene so dobra produkcija, akustika in razsvetljava. Vse drugo je v rokah našega solista Iva Amulića in preostalih članov klape. Najpomembneje je, da smo dobro razpoloženi. To bomo v Križankah prav gotovo.

So vam veliki koncerti bolj pri srcu ali imate rajši manjše, bolj intimne?

Radi imamo male in velike koncerte. Manjši imajo lepo atmosfero, kot so gledališča v Pulju, Zadru, Pazinu in Splitu. Tam lahko pogledaš v oči vsakega obiskovalca. Po drugi strani pa so tudi veliki koncerti prav posebno doživetje. Ko s teboj v en glas poje več kot desettisočglava množica. Neverjetno.

Kaj vas navdihuje, ko ustvarjate in prepevate pesmi?

Morje imamo v genih, pretaka se nam v žilah. Morje je del nas. Nekdo je nekoč zapisal, da je morje naša družina. Tudi jaz se sprehajam ob morju, sedim na obali, pijem kavo poleg njega in ga slišim, kako mi zaželi dobro jutro. Navdih je večen.

Kaj lahko pričakujemo od vašega koncerta v Križankah? Se vam bodo na odru pridružili tudi kakšni gostje? Presenečenje?

Pozivam vse dobre ljudi, ki ljubijo naše pesmi, ljubezenske pesmi in dalmatinsko atmosfero, da se nam pridružijo na koncertu v Križankah. To bo naš prvi solistični koncert v Ljubljani. Verjamemo, da bo atmosfera odlična, prav tako zabava. Peli bomo vso noč, obljubim. Akustika in sam ambient sta v ljubljanskih Križankah prekrasna. Na odru se nam bodo pridružili Grupa Vigor in Joško Čagalj Jole. Naši koncerti trajajo približno dve uri in pol, tako da ne bo nikomur dolgčas. Domov pa bodo vsi odšli srečni in polni dobre energije. Obljubim. Lepo se bomo imeli! 

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: osebni arhiv

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri