Ko me na ulici prepoznajo, nisem vesela, prav naježim se, pravi 85-letna igralka Brigitte Bardot

Brigitte Bardot nekje okoli leta 1970. (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
2. 11. 2019

Ime Brigitte Bardot je postalo že sinonim za seksapil. Nekoč ženska, ki je živela za tiste čase zelo svobodomiselno, je danes, v devetem desetletju, prava konservativka. In velika borka za pravice živali …

S prvim soprogom, režiserjem Rogerjem Vadimom, se je igralka poročila leta 1952. Skupaj sta bila pet let.
Brigitte Bardot in njen soprog Jacques Charrier leta 1959. Poročena sta bila do leta 1962.
Leta 1960 je Brigitte rodila sina Nicolasa Jacquesa.
Z nemškim fotografom in podjetnikom je bila Brigitte poročena od leta 1966 do 1969.
Plakat za film Love is my profession, v katerem je igral tudi legendarni Jean Gabin.
Legendarni film In bog je ustvaril žensko, ki ga je režiral Roger Vadim, v njem pa je igral tudi Jean-Louis Trintignant.
V svoji hiši v Saint Tropezu, ki jo je poimenovala La Madrague.
Igralka s svojim soprogom Bernardom D'Ormalom (78), s katerim je poročena že 27 let.
Brigitte leta 2013 v svoji vili v Saint Tropezu, kjer živi s številnimi živalmi.

Hollywood je do prihoda francoske igralke Brigitte Bardot na evropski film gledal nekako zviška. Zanje nobena ženska ni bila dovolj atraktivna, glamurozna in seksapilna. Potem pa je prišla ona – svetlolasa, pravilnih obraznih potez, s polnimi ustnicami in pegicami na nosu. In postala svetovna zvezda. Ko je bila v dvajsetih in tridesetih letih, ji ni bilo težko pokazati svojih oblin, na stara leta pa je postala veliko bolj konservativna. Moškim je jemala dih in štirje srečneži so imeli to čast, da so postali njeni možje. Njeno ljubezensko življenje je bilo zelo burno, hitro se je zaljubila in prav tako hitro se je ljubezen ohladila.

Zgodba prelestne igralke se začne 29. septembra 1934 v Parizu, kjer je bila rojena kot Brigitte Anne-Marie Bardot. Njen osnovni poklic je igralka, poleg tega pa se je ukvarjala tudi z manekenstvom in petjem, zdaj pa je le še aktivistka za pravice živali.

Njena družina je bila zelo religiozna, zato je veljala za nekakšno malo upornico. Od malih nog se je navduševala nad baletom, kar jo je pripeljalo tudi do prvih korakov v svetu manekenstva. Krasila je naslovnico revije Elle, in prav tam jo je opazil režiser Mark Alegre. Lahko bi zapisali: zvezda je bila rojena. Njeno življenje se je obrnilo na glavo. Zaljubila se je v Alegrejevega pomočnika režije Rogerja Vadima, ki jo je zaprosil. Bilo ji je komaj 17 let, in ker njeni starši niso privolili v poroko, sta morala počakati, da je postala polnoletna, da sta lahko stopila pred oltar. Najprej je bila tako obupana, da je poskušala storiti samomor, zato so se strinjali, da se poroči, ko bo polnoletna. Njuno razmerje je bilo zelo burno. Poslovno je delovalo, zasebno pa ne najbolj. Brigitte se je namreč zapletla v afero z igralcem iz filma In bog je ustvaril žensko, Jean-Louisom Trintignantom, ki je bil tudi poročen. Njuna afera je trajala dve leti, vse dokler ni dobil vpoklica v vojsko, takrat pa je že spoznala pevca Gilberta Bécauda. Zakon z Vadimom je tako po petih letih razpadel, poslovno pa sta še vedno sodelovala.

Brigitte, ki je postala znana pod vzdevkom Bebe, je debitirala v filmu Nor od ljubezni, ki so ga posneli leta 1952. Prvo glavno vlogo je zaigrala v filmu La Lumiere d'en face leta 1956, že naslednje leto pa je posnela film En Effeuillant la Marguerite. Zaradi njega je dobila status seks simbola. Potem je prišel film In bog je ustvaril žensko. Dojemanje seksa na filmskem platnu je dobilo novo dimenzijo, zlasti po sceni, ko Brigitte pleše bosa na mizi. Kar na lepem so jo začeli primerjati z Marilyn Monroe. Tako je postala vedno bolj zanimiva za ameriške filmarje. Sicer pa je že leta 1953 zaigrala v filmu Un acte d'amour s Kirkom Douglasom (102). Roger Vadim ji je dal vlogo v filmu Parižanka, s čimer je le še utrdila slavo seks simbola. V filmu Paris by night je zaigrala s Frankom Sinatro in takrat je prvič spregovorila angleško.

Dve leti po ločitvi od Vadima je Brigitte ponovno zajadrala v zakonski stan. Njen izbranec je bil prav tako igralec Jacques Charriera, v katerega se je zaljubila med snemanjem filma Babette gre v vojno. Leta 1959, le leto dni po poroki, sta dobila sina Nicolasa-Jaquesa, ki pa si ga Brigitte ni želela. Govorila je, da jo je v nosečnost soprog kar nekako prisilil. S sinom si ni blizu, svojo nosečnost pa je takrat primerjala s tumorjem. To je bila izjava, ki ji je njen sin ni nikoli mogel oprostiti. Še več, samo osem meseca po rojstvu otroka je že drugič želela narediti samomor. Kmalu je sledila ločitev. V tistem času je posnela film Resnica, ki je postal najbolj gledan film leta v Franciji in hkrati najbolj donosen.

Leta 1966 se je poročila z nemškim milijonarjem in plejbojem Guntherjem Sachsom, vendar tudi ta zakon ni dolgo trajal, le tri leta. Sama pravi, da ji bo njuna zveza ostala v spominu kot nekaj najlepšega, kar se ji je zgodilo. Ko je leta 2011 Sachs naredil samomor, jo je to povsem zlomilo. Gunther se je ubil v dvorcu v Švici, ki je bil nekoč v lasti Bardoteve. Znan pa je tudi po tem, da je sredi šestdesetih let Saint Tropez spremenil v igralniško oazo bogatih.

Na žalost se Brigitte ni znala spopadati s slavo. Ves čas se je trudila živeti v senci te svoje slave in prepoznavnosti. Ko je praznovala svoj 40. rojstni dan, je dejala, da se čudi, da je sploh še živa. Leta 1974 se je tako umaknila iz filmskega sveta in povsem spremenila svoj način življenja. Postala je vegetarijanka. Čeprav ni več igrala, je bila še vedno zanimiva za medije in paparaci so ji sledili na vsakem koraku. Leta 1983 je izšla trilogija o njenem življenju z naslovom BB. Samo osem dni po tem je že tretjič poskušala narediti samomor, a jo je na srečo našla in rešila hišna pomočnica.

Pisalo se je leto 1992, ko je Brigitte četrtič odkorakala do oltarja. Tokrat je za soproga vzela Bernarda d'Ormala, s katerim je poročena še danes. V svojih spominih, ki jih je izdala leta 2004 in jim dala naslov Krik v tišini, je zapisala, da je bila z Bernardom ljubezen na prvi pogled in da bo z njim do smrti. Kar pa se tiče starosti, pravi, da bi raje imela 30 let, a da je kljub vsemu zadovoljna, da je dočakala tako visoko starost. »Zelo rada sprejemam starost, saj je to čas, ki mineva. Danes pa ženske želijo dolgo ostati mlade in se zatekajo k lepotni kirurgiji. Vse so enake, a žal ne vedo, da je popolnost tako zelo dolgočasna …« Sama slovi po tem, da se stara po 'naravni poti', čeprav nekateri namigujejo, da je tudi sama šla pod nož, a da tega noče priznati.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story