Kralj Edvard VIII. in Wallis Simpson: Vedno so mu bile všeč ločenke

Kralj Edvard VIII. in Wallis Simpson: Vedno so mu bile všeč ločenke (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
13. 9. 2018

Kralj Edvard VIII. je imel privilegij, ki ga nekoč ni imelo veliko monarhov. Zaljubil se je, in to še v poročeno žensko. Američanko, kar takrat ni bilo preveč cenjeno, predvsem v Veliki Britaniji ne. In da bi bil z žensko, ki jo ljubi, se je celo odpovedal britanskemu prestolu.

Meghan Markle ni prva tujka na angleškem dvoru. Zgodilo se je že zdavnaj in zaradi tega je zdaj kraljica Elizabeta II. Pravijo, da je to ena najlepših zgodb 20. stoletja, čeprav je bil marsikdo prepričan, da je to škandal brez primere, ki bi lahko ogrozil monarhijo.

A to zadnje se ni zgodilo. Vse skupaj je bila le zgodba princa, pozneje kralja, ki si je želel ljubiti, biti ljubljen in živeti kot navaden smrtnik. Kralj Edvard VIII. se je rodil kot Edward Albert Christian George Andrew Patrick David, in sicer 23. junija 1894 vojvodi in vojvodinji Yorški, ki sta pozneje postala kralj Jurij in kraljica Mary. Njegov brat Albert se je rodil leto in pol pozneje, nato pa je na svet prišla še sestra Mary. Sledili so še trije bratje: Harry, George in John, ki pa je pri 14 letih umrl. Čeprav sta Edwarda mama in oče imela zelo rada, je bil ta prepričan, da sta bila do otrok zelo hladna. Očeta se je prav bal. S komaj 12 leti so ga poslali v šolo, kjer so se zaradi njegove kraljeve družine zafrkavali, a ker je bil zelo normalen, so ga kmalu sprejeli medse. Ko je njegov ded leta 1910 umrl, je njegov oče postal angleški kralj. S tem je Edward postal prestolonaslednik. Ko se je začela prva svetovna vojna, se je princ odločil aktivno vključiti v boj, a ga nikoli niso poslali direktno na bojišče.

Ženske so ga imele rade

Princ Edward je bil izjemno čeden moški s svetlimi lasmi in nebeško modrimi očmi. Njegov videz je bil nekoliko deški in nežen. Tak, kot je ženskam pač všeč. In vedno so ga zanimale poročene ženske. Tako je leta 1918 srečal gospo Winifred Dudley Ward, ki je bila že pet let poročena. No, naslednjih 16 let je bila njegova ljubica. Princ je imel tudi dolgo razmerje z vikonteso Thelmo Furness. In prav na eni njenih zabav je 10. januarja leta 1931 spoznal Wallis Simpson, ki je bila povabljena skupaj s soprogom. Edwarda je takoj prevzela, on pa nanjo sprva ni naredil večjega vtisa. Spet sta se srečala čez štiri mesece in čez sedem mesecev, ko je bil povabljen k Simpsonovim na večerjo. Menda je bil tam do štirih zjutraj. Njun odnos se je v naslednjih dveh letih poglobil, in čeprav je bila ona pogosto pri njem na obisku, še vedno ni bila edina ženska v njegovem življenju. Januarja 1934 je Thelma Furness morala odpotovati v Ameriko in Edwarda je prepustila v 'varstvo' Wallis Simpson. Ko se je vrnila domov, je ugotovila, da ni več dobrodošla v njegovem življenju. Tudi po telefonu ni želel več govoriti z njo. Čez štiri mesece je iz njegovega življenja odšla tudi Dudley Ward. V njegovem življenju je ostala le Wallis Simpson.

Kdo je bila ta usodna ženska?

Ženska, ki je bila dvakrat poročena, ki je že pri petih mesecih izgubila očeta in ki ni bila po videzu nič posebnega. A vseeno je očarala moške. Znala je koketirati, bila je gracilna in imela je lepe črne lase. Imela pa je tudi srečo, da je bil njen drugi mož službeno premeščen v London. Tam je počasi prišla v krog visoke družbe in dobivala vabila na zabave. Na eni od teh je spoznala princa Edwarda, ki jo je sprva fasciniral zaradi svojega rodu. Laskalo ji je, da je tako blizu kraljeve družine. Meja med prijateljstvom in ljubeznijo se je razblinila na križarjenju, na katero je princ povabil Wallis in njenega moža, ki pa zaradi službe ni mogel priti. In poti nazaj ni več bilo.

Vse za ljubezen

Potem pa je prišel tisti usodni 20. januar 1936, ko je umrl kralj Jurij in tako je Edward postal kralj. Sprva ga niso najbolj resno jemali, še zlasti ker je želel togo monarhijo modernizirati. Poleg tega je bila njegova zveza s Simpsonovo že povsem javna. Njegov osebni tajnik mu je celo poslal pismo, v katerem je napisal, naj dobro razmisli o tej zvezi, saj ji javnost ni naklonjena. Prišlo je tako daleč, da kralj ni imel več veliko izbire. Ali se odpove svoji Wallis, v katero se je v tem času noro zaljubil, ali pa se odpove prestolu ... In zgodilo se je prav to, da je 10. decembra 1936 kralj Edvard abdiciral. Tisti trenutek, ko so bili papirji podpisani, je izgubil pravico do kraljevega naziva, sta pa prejela naziva vojvoda in vojvodinja. Po skromni poroki, na katero ni prišel nihče od kraljeve družine, sta zapustila Veliko Britanijo. Večinoma sta živela v Parizu in malo tudi na Bahamih. Edward je umrl pri 78 letih, Wallis pa je živela še 14 let in umrla leta 1986, stara 90 let. Njun pariški dom je kupil mogotec Al Fayed in tja sta bila tisto noč, ko sta preminila v nesreči, namenjena njegov sin Dodi in princesa Diana.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia