Nekoč so na britanskem dvoru molčali o boleznih monarhov - kralj Karel III. je to tradicijo prekinil

10. 2. 2024
Deli
Nekoč so na britanskem dvoru molčali o boleznih monarhov - kralj Karel III. je to tradicijo prekinil (foto: Profimedia)
Profimedia

V britanski zgodovini je bilo zdravje monarha vedno velika skrivnost. In ko so iz Buckinghamske palače sporočili, da je kralj Karel III. zbolel za rakom, so s tem prekinili to dolgoletno tradicijo.

Po šoku in željah, ki so sledili uradni izjavi, je presenetilo dejstvo, da je palača objavila novico. Pravzaprav je sporočilo brez primere vsebovalo le nekaj podrobnosti: "Karel III. (75), je začel zdravljenje raka, ki so ga diagnosticirali med nedavno operacijo povečanja prostate. Kralj se umika s svojih javnih dolžnosti, vendar se med zdravljenjem še naprej ukvarja z državnimi zadevami," so sporočili iz palače.

Profimedia

Londonski Times je v torek naslovil: "Kralj ima raka." Ta novica je drugačna od katerekoli druge v britanski zgodovini. Kraljica Elzabeta II. je vedno govorila, nikoli ne razlagaj in nikoli se ne pritožuj. Kralj sam o  svoji bolezni in zdravljenju ni izdal in na ta način nadaljuje mamin pristop. Toda s tem, da je kralj prinesel malo svetlobe znotraj zidov palače in iz svojega življenja, je prelomil kraljevo tradicijo.

Svet še vedno ne ve vzroka Elizabethine smrti leta 2022, ko je bila stara 96 ​​let. Glede na to, da Karel III. vlada v medijsko nasičenem obdobju, "mislim, da je njegova dolžnost, da razkrije več, kot je razkril," je dejala Sally Bedell Smith, avtorica knjige Charles: Strasti in paradoksi neverjetnega življenja. 

"Bil je čudovito odkrit v tem, kar je povedal o svojem zdravljenju povečane prostate, in njegov impulz je bil, da je odprt in spodbuja moške, da opravijo potrebne preiskave," je dodala. "A potem se je vrnil k tradicionalni kraljevski obliki, ki je skrivnost, tajnost, nepreglednost."  

Britanska javnost ni bila obveščena, da je Karlov dedek, kralj Jurij VI., pred smrtjo februarja 1952, star 56 let, zbolel za rakom na pljučih, nekateri zgodovinarji pa trdijo, da najverjetneje sam kralj ni bil obveščen, da je neozdravljivo bolan. Nekdanji tiskovni sekretar kraljeve družine Simon Lewis za BBC Radio 4 povedal, da je Charlesova odkritost glede njegove diagnoze raka njegov slog monarha. 

Kralj Jurij VI., kraljica mati, princesa Elitabeta (bodoča kraljica) in princesa Margareta.

Kralj Jurij VI., kraljica mati, princesa Elitabeta (bodoča kraljica) in princesa Margareta.

Profimedia

"Mislim, da bi pred 20 leti dobili zelo nenadno kratko izjavo in to bi bilo vse," je dejal Lewis. Izjava palače gre čim dlje, "glede na to, da je kralj zbolel za rakom in kot mnogi vedo, je zdravljenje te bolezni precej težaven proces."

Eden od razlogov za razkritje njegove bolezni je po izjavi palače "upanje, da bo to lahko prispevalo k javnemu razumevanju vseh tistih po svetu, ki jih je prizadel rak." Zagovorniki raka so poročali o določenem uspehu na tem področju, saj je Cancer Research U.K. zabeležil 42-odstotno povečanje obiskov svoje strani z informacijami o raku, pravi dr. Julie Sharp, vodja oddelka za zdravje in informacije o bolnikih v združenju.

Toda obstaja še en pragmatičen razlog: ohraniti nadzor nad informacijami v dobi bliskovitih družbenih medijev in dezinformacij. V izjavi palače je zapisano, da se je Karel III. "odločil deliti svojo diagnozo, da bi se izognil špekulacijam."

Profimedia

V analih moči si voditelji in njihovi svetovalci prizadevajo ohraniti – ali vsaj ne spodkopati – vtis, da so močni in imajo nadzor. Pravzaprav bi vsaka zaznava ranljivosti ali šibkosti lahko sprožila boj za oblast ali krono – ali spodbudila državni udar.

Nekdanja Sovjetska zveza je bila razvpita po tem, da ni omenjala bolezni ali smrti svojih voditeljev – pomislite na Leonida Brežnjeva, Jurija Andropova in Konstantina Černenka, ki so bili na skrivaj bolni in kmalu eden za drugim umrli v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Dogodek je sprožil tekmo za nasledstvo. Ali monarhinja svetu dolguje več informacij o svojem zdravju kot drugi Britanci, je občutljiva tema.

Kraljeva družina je zasebni državljan, vendar je na nek način tudi del javnega zaupanja, glede na to, da jih subvencionirajo britanski davkoplačevalci in imajo pomembno ustavno vlogo, čeprav so večinoma brez moči. Ker niso bili izvoljeni, podedujejo svoje bogastvo kot del 1000 let stare monarhije, ki so jo republikanski aktivisti že dolgo poskušali zrušiti.

Čeprav nekatere ankete kažejo, da je javnost naklonjena kralju Karlu III., nasprotovanje in apatija do monarhije še naprej naraščata. V nedavni študiji Nacionalnega centra za družbene raziskave je le 29 odstotkov vprašanih menilo, da je monarhija "zelo pomembna", kar je najnižja stopnja v 40 letih raziskav centra na to temo. Prav med mladimi je opozicija najmočnejša.

Profimedia

Ostati relevanten je deloma razlog, zakaj sta Charlesova zapuščina in nasledstvo tako nujna. Ohranjanje vsaj videza vitalnosti je lahko ključno za nadaljevanje in ohranjanje voditeljev na oblasti. Palača je skrbno pojasnila, da bo kralj med zdravljenjem odstopil od javnih dolžnosti, vendar bo še naprej opravljal druge državne funkcije.

V Charlesovem primeru je nasledstvo že dolgo dogovorjeno: njegov sin William, princ Walesa, je naslednji v vrsti. Toda zaradi kraljeve bolezni so Williamove priprave še bolj kritične v času, ko skrbi tudi za svojo ženo Kate, valižansko princeso, ki okreva po abdominalni operaciji.

Po podatkih dobrodelne organizacije Macmillan Cancer Support, ki ima sedež v Londonu, so novico o kraljevi bolezni sprejeli z velikim sočutjem v državi, kjer živi 3 milijone ljudi z rakom. V povprečju vsakih 90 sekund nekomu v Združenem kraljestvu odkrijejo raka. To je približno 1000 novih primerov raka, odkritih vsak dan, po podatkih nacionalne zdravstvene službe.

Kralj se je pridružil tem vrstam – in, kar je kritično za britanskega monarha, to ranljivost deli s svetom – je za nekatere napovedal novo dobo preglednosti v dobi družbenih medijev in dezinformacij.

PREBERITE ŠE:

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan