Zakaj kralj Karel III. sinu princu Williamu plačuje izjemno visoko najemnino za posestvo Highgrove?

24. 2. 2024
Deli
Zakaj kralj Karel III. sinu princu Williamu plačuje izjemno visoko najemnino za posestvo Highgrove? (foto: Profimedia)
Profimedia

S smrtjo kraljice Elizabete II. je prišlo tudi do sprememb v vrstnem redu nasledstva britanskega prestola. Sedaj je krono prevzel kraljičin sin, kralj Karel III.. In s tem, ko je Karel III. postal kralj, je njegov stari naslov in položaj podedoval njegov starejši sin, princ William, ki je postal tudi očetov novi najemodajelec. 

Princ William je z novim nazivom dobil tudi nove nepremičnine, eno od njih pa za precejšen znesek oddaja lastnemu očetu. Ko je uradno prevzel vojvodino Cornwall in postal njen najemodajalec, je princ William začel prejemati 800.000 funtov letno najemnine od posestva Highgrove, ki ga je doslej upravljal kralj Charles. 

Profimedia

William je prejel nov portfelj nepremičnin v vrednosti 345 milijonov funtov, vključno z najljubšim posestvom kralja Karla III., posestvom Gloucestershire iz 18. stoletja.

Vojvodstvo, ki obsega 128.000 hektarjev zemlje, naj bi lani imelo dohodek v višini kar 24 milijonov funtov. Sedanji kralj pa ga je moral prenesti na svojega sina in plačati Williamu vse zanj, da bi izpolnil dolgoročni najem na Highgrove House, ki jo je podpisal, ko jo je leta 1980 kupilo vojvodstvo Cornwall. 

Profimedia

Z nasledstvom vojvodine Cornwall je princ William postal največji zasebni posestnik v Združenem kraljestvu z 1,6 milijarde funtov lastnine v 23 okrožjih, vključno s kmetijami, stanovanji, sedmimi gradovi, gozdovi, obalo in poslovnimi nepremičninami. Vojvodstvo ima v lasti tudi večino od več kot 200 otokov Scilly in skal ob obali Cornwalla, vključno s skoraj tretjino domov na petih naseljenih otokih – St Mary's, Tresco, St Martin's, St Agnes in Bryher. 

Profimedia

Preberite še:

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ