Princ Charles: Bo sploh kdaj postal kralj?

Bo kraljica sploh prepustila prestol svojemu najstarejšemu sinu? (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Lea
9. 4. 2016

Britanski princ Charles, ki ima že 67 let in še vedno ni zasedel britanskega prestola, pravi, da je trenutno najbolj srečen, ker je že drugič postal dedek. "No, srečen sem, ne glede na to, da to pomeni, da se resnično staram ..." pravi v šali.

Charlesova mati, kraljica Elizabeta II., se pripravlja na veliko slavje, saj se bliža njen 90. rojstni dan. Sicer pa še vedno ni videti, da bi se nameravala posloviti od prestola in da bi ga prepustila svojemu najstarejšemu otroku. Princ Charles je tako doslej najstarejši princ v zgodovini, ki čaka na prestol. In ko bo nekoč sedel nanj, če bo, bo tudi najstarejši kralj, ki ga bodo okronali. V njegovi družini vsi dosegajo visoke starosti. Njegova babica, kraljica mati, kakor so jo imenovali, je živela do 101. leta. In njena hčerka, kraljica Elizabeta II., gre očitno po njenih stopinjah, poleg tega resnejših zdravstvenih težav nima.

Bo sploh kralj?

Številni Britanci pravijo, da bi lahko Charlesa kar preskočili in za kralja raje okronali kar Charlesovega sina, princa Williama. Ta je z družino ta hip v svoji domovini najbolj priljubljen član britanskega dvora. Tega se seveda zaveda tudi princ Charles sam, zato se je odzval na vse pogostejša poročanja o svojem dolgem čakanju na krono. "Da bi bil nestrpen? Ne, to pa res ne, seveda sem malce nestrpen, saj mi bo kmalu zmanjkalo časa, kot vidite, nisem več najmlajši ..." pravi princ. In če bo postal kralj, ga bo čakalo ogromno obveznosti. Poglejmo samo kraljico Elizabeto – skoraj ni dneva, da ne bi imela katere izmed svojih kraljevih obveznosti. Ali pa bo pač nekaj povsem normalnega, da bodo kralji oziroma kraljice vedno starejši zasedali prestol.

Aktiven do konca

"Če ne bi zasedel prestola, ne bi šel v pokoj oziroma se ne bi umaknil iz aktivnega življenja," pravi princ. Polet tega ima veliko hobijev, ki so z leti prerasli v prava podjetja. Na primer njegovo posestvo Highgrove, kjer prideluje biozelenjavo in jo tudi prodaja. Prodaja tudi druge izdelke pod svojo blagovno znamko in dobiček gre v humanitarne organizacije. Čeprav ni arhitekt, tesno sodeluje z arhitekturno britansko zbornico in ima v njej tudi velik vpliv. Noben monarh ni tako zelo vplival na arhitekturo kot prav princ Charles.

V okviru balkanske turneje je princ Charles s svojo soprogo pred dnevi obiskal Hrvaško. Tam so ga sprejeli z najvišjimi državniškimi častmi. Dobil je tudi lepa darila, na primer vina iz kraja Ilok, ki so jih pili ob kronanju Charlesove matere, kraljice Elizabete II., daljnega leta 1952. Na Hrvaškem je bil kraljevi par dva dni, pogovarjali pa so se tudi o krepitvi političnih odnosov med državama ter večjem gospodarskem sodelovanju. Kraljevi par je obiskal še mesto Osijek, kjer je bil rojen pradedek kraljice Elizabete II., plemič Franz von Teck, ki je Charlesov prapradedek.

Značke: princ Charles