Življenjska zgodba princa Philipa se je že začela nenavadno: Rodil se je na kuhinjski mizi

Življenjska zgodba princa Philipa se je že začela nenavadno: Rodil se je na kuhinjski mizi (foto: Profimedia) Profimedia
17. 4. 2021

Svetovna javnost se poslavlja od princa Philipa, ki je v svojem dolgem življenju doživel in preživel marsikaj. Svoje dolžnosti je opravljal do visoke starosti in kraljici Elizabeti vedno stal ob strani.

Zato ni nič čudnega, da je deležen velikega spoštovanja. Njegovo življenje se je začelo na - skozi prizmo današnjega časa - nenavaden način. Princ Philip je rojen 10. junija daljnega leta 1921. A njegovega rojstva ni spremljal tak pomp, kot zdaj spremlja dojenčke, ki se rodijo na dvoru. Sam je prijokal na svet kar na kuhinjski mizi poletne rezidence grške kraljeve družine na otoku Krf.

Vila, kjer se je to zgodilo, se imenuje Mon Repos ali po naše moj počitek. Takrat v njej ni bilo ne elektrike, ne vroče vode, ne kakršnihkoli drugih ugodnosti. Njegovo družino so namreč vrgli s prestola in s tem posledično tudi iz palače.

Samo 18 mesecev po Philipovem rojstvu se je kraljeva družina preselila v Francijo. Malega princa pa so transportirali v vozičku, narejenem kar iz zaboja za pomaranče. A očitno mu nič kaj udoben prihod na svet ni pustil posledic, saj je možakar dočakal častitljivo starost. Služboval je kot flotni admiral v kraljevi mornarici. Tej se je pridružil leta 1939 in poveljeval fregati HMS Magie. Njegova mornariška kariera se je končala leta 1952, ko je njegova soproga po smrti očeta postala kraljica Elizabeta II.

Soprogi je vedno stal ob strani

kraljica elizabeta

Princ Philip je vseskozi v veliko oporo svoji soprogi. In čeprav je bil 'le' princ, je njegov vnuk princ Harry dejal, da je prav on steber v razmerju. Sicer se je v javnosti vedno držal bolj v ozadju, a doma naj bi bil on tisti, ki nosi hlače. V Philipa se je Elizabeta zaljubila, ko ji je bilo 13 let. Bila je ljubezen na prvi pogled, ki je vodila v poroko. Bilo je leta 1947, ko si je Anglija počasi oddahnila od vojne vihre. Princ Philip se je ob poroki odpovedal grškemu in danskemu kraljevskemu nazivu. Prav tako tudi grški ortodoksni cerkvi in zaradi soproge sprejel anglikansko vero.

Poroka je bila v Westminstrski opatiji, med svati pa ni bilo njegovih nemških sorodnikov, saj je bila bolečina po vojni med Britanci še preveč živa. Leto dni po poroki se jima je rodil Charles, dve leti za njim pa Anne. Ko je februarja 1952 umrl Elizabetin oče, kralj Jurij VI., se je začela ena najdaljših vladavin v zgodovini: Elizabetina. V zakonu s Phillipom sta se ji rodila še dva sinova, leta 1960 Andrew in 1964 Edward.

Označeval ga je odličen smisel za humor

Princ je slovel tudi po svojem precej pikrem smislu za humor, ki seveda vsem ni najbolj všeč. Vendar se ni pustil motiti in je, če je le lahko, vedno stresal šale - tudi na račun njegovih najbližjih.

Za svojega prvorojenca Charlesa je recimo ob rojstvu dejal, da ga spominja na slivov puding. Za drugega sina, princa Andrewa, pa je rekel, da brez palic za golf in daljinskega upravljalnika za televizijo sploh ne bi vedel, kaj početi. Ob obisku Škotske je recimo rekel, da ne ve, kako jim uspe ljudi toliko časa zadržati trezne, da naredijo vozniški izpit. Marsikomu seveda te pripombe niso bile najbolj všeč, a so mu jih v luči njegove zveste opore kraljici Elizabeti zdaj že odpustili.