Kraljevi trači: Zgodnje božično kosilo za vso družino

Kraljevi trači: Zgodnje božično kosilo za vso družino (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
27. 12. 2015

Vsako leto kraljica Elizabeta II. priredi zgodnje božično kosilo za razširjeno kraljevo družino. Kosilo je vedno v Buckinghamski palači, pozneje pa kraljica odpotuje v Sandringham, kjer preživlja praznične dni in si privošči nekaj oddiha.

Takrat se zberejo vsi vnuki in pravnuki, nečaki in nečakinje, vojvode in vojvodinje širše družine. Seveda pa vse najbolj zanimajo predvsem najožji člani kraljeve družine, princ William in princ Harry, no, seveda ga ni čez malega princa Georgea s svetlimi skodranimi lasmi.

Dveletnik je ljubljenec Angležev in fotografi so ga ujeli v avtomobilu, ko je prihajal z vojvodinjo Kate in princem Harryjem. Na to kosilo razširjene družine je povabljenih okoli 50 ljudi, kar pomeni, da imajo tudi policisti in varnostniki veliko dela, da zagotovijo diskretnost in varnost gostov. Poleg tega je to tudi poslastica za novinarje in fotografe, ki lovijo najboljši posnetek prihajajočih. Seveda so bolj ali manj vsi skoncentrirani na ožje družinske člane, se pravi na princa Williama in njegovo družino ter princa Harryja. Absolutni zvezdnik pa je dveletni princ George.

Prazniki v Sandringhamu

Božični večer kraljica preživi v Sandringhamu, ki je v lasti kraljeve družine od leta 1862.

Navadno gostje pridejo že 23. decembra, kraljica in njen soprog pa sta že v palači. Najprej se družina dobi na popoldanskem čaju in kraljica uživa v družbi vnukov ter pravnukov. Potem gredo na sprehod, se igrajo s psi, obiščejo hleve, pogledajo konje. Na božično jutro gre vsa družina k maši, nato imajo družinski zajtrk, potem še kosilo in spet druženje, ko po televiziji gledajo kraljičin govor. Elizabeta II. ga najraje gleda sama v svoji sobi. Darila odpirajo na božični večer. Nato se vsak odpravi po svoje, saj imajo še drugi del družine, ki ga morajo obiskati.