Kraljica Elizabeta II. bo morala biti skromnejša, ne bo več šlo tako kot prej

Kraljica Elizabeta II. bo morala biti skromnejša, ne bo več šlo tako kot prej (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2021

Morala se bo zadovoljiti z drugačnim, precej skromnejšim praznovanjem njenega osebnega praznika.

Kraljica Elizabeta II. bo 21. maja dopolnila častitljivih 95 let. V zadnjem času ima kar precej težav, ko gre za njene najbližje.

Intervju, ki sta ga njen vnuk, princ Harry in njegova soproga Meghan dala Oprah Winfrey, je dodobra razburkal notranjost Buckinghamske palače. Skrbi ji povzroča tudi pandemija koronavirusa, ki je ohromila življenje v Veliki Britaniji. Zato bo praznovanje njenega jubileja precej skromnejše.

Njen rojstni dan, ki ga tradicionalno slavijo junija z veliko parado, na kateri sodeluje na stotine vojakov in na tisoče opazovalcev, bo tudi letos precej drugačen. Verjetno bo potekal zgolj v družinskem krogu, brez parade in obiskovalcev. Tako je bilo tudi lani, saj se je marca 2020 skupaj s soprogom umaknila iz javnosti.

Kmalu za njenim rojstnim dnevom pa bi moral svojega častitljivega stotega proslaviti tudi princ Philip, ki je šele pred kratkim - po slabem mesecu dni - prišel iz bolnišnice. Tam je končal zaradi okužbe in težav s srcem. To je bila doslej njegova najdaljša hospitalizacija.

Kakor koli že, res kaže, da se bosta morala oba - tako kot britanska javnost - zadovoljiti s skromnejšim praznovanjem visokih življenjskih jubilejev. Sicer pa vsi skupaj samo upajo, da bo kraljevi družini uspelo zgladiti odnose, ki očitno res niso najboljši.