Kraljica Elizabeta II. dopolnila 94 let

Kraljica Elizabeta II. dopolnila 94 let (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
21. 4. 2020

Britanska kraljica Elizabeta II. ima danes 94. rojstni dan, ki ga zaznamuje pandemija novega koronavirusa. Zaradi pandemije bo rojstni dan brez posebnosti, med drugim ne bo tradicionalne izstrelitve topovskih salv.

Rojstni dan britanske monarhinje, podobno kot druge obletnice in rojstne dneve v kraljevi družini, običajno obeležijo z izstrelitvijo topovskih salv na različnih krajih po Londonu. Na prošnjo kraljice letos tega ne bodo storili, saj monarhinja meni, da to glede na trenutne razmere v državi ni primerno, so pretekli teden poročali britanski mediji. Šlo naj bi za prvo tovrstno prošnjo v 68-letni vladavini Elizabete II.

Zaradi novega koronavirusa so že odpovedali tudi junijske uradne slovesnosti ob kraljičinem rojstnem dnevu. Tako ne bo tradicionalne parade, imenovane Pozdrav zastavi. Nadomestnega načrta za parado v Buckinghamski palači nimajo.

Novi koronavirus, ki je Združeno kraljestvo močno prizadel, tudi sicer močno zaznamuje britansko kraljevo družino. Kraljica je morala odpovedati svoje obveznosti, skupaj z 98-letnim soprogom, princem Philipom pa se je še pred velikonočnimi prazniki umaknila na windsorski grad.

Poleg tega so imeli okužbo tudi v sami družini, saj se je z novim koronavirusom okužil njen sin, princ Charles. Okužbo je prestal samo z blažjimi simptomi v samoizolaciji.

Da monarhinji z najdaljšim stažem ni dolgčas, skrbijo predvsem družinski člani. Britanski kraljevi dvor sta v začetku leta z novico, da želita opustiti kraljeve dolžnosti, pretresla njen vnuk, princ Harry, in njegova soproga Meghan. Dolžnosti sta v celoti opustila v začetku meseca.

Poleg tega se je kraljičin sin Andrew zapletel v spolni škandal v zvezi z ameriškim milijonarjem Jeffreyjem Epsteinom in je prav tako opustil kraljeve dolžnosti.

V zadnjih letih njeno vladavino močno zaznamuje tudi britanski izstop iz Evropske unije, ki se je zgodil konec januarja letos.

Elizabeta II. se je rodila 21. aprila 1926 v Londonu, britanski prestol pa je zasedla pri 25 letih, ko je njen oče leta 1952 nenadoma umrl. Od takrat je podrla več rekordov. Postala je monarhinja in svetovna voditeljica z najdaljšim stažem. V zgodovino se je zapisala tudi kot najstarejša svetovna voditeljica, edina britanska kraljica, ki je praznovala safirni jubilej ter edina britanska monarhinja s platinasto obletnico poroke. S soprogom je poročena že 72 let. Ima štiri otroke ter po osem vnukov in pravnukov.