Kraljica Elizabeta II. je spoznala staro resnico: "Žalost je cena, ki jo plačamo za ljubezen"

Kraljica Elizabeta II. je spoznala staro resnico: "Žalost je cena, ki jo plačamo za ljubezen" (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
16. 5. 2021

Sama, v črnem, z masko na obrazu. Tako se je v kapeli St. Georgea poslovila od ljubljenega moža, princa Philipa.

Ko je imel nekaj več kot 70 let, je princ Filip, vojvoda Edinburški, govoril, da si ne želi dočakati 100 let, ker že tako in tako razpada. No, ta želja se mu ni uresničila, saj je skoraj dočakal stotko. Umrl je le nekaj mesecev prej. Vedno je bil bolj ali manj dobrega zdravja, le zadnje leto dni je malo več bolehal. S soprogo, kraljico Elizabeto II. (94), sta živela bolj izolirano, saj sta se bala okužbe s koronavirusom.

princ in kraljica elizabeta

Bil ji je v oporo

Princ Filip je bil vseskozi v veliko oporo svoji soprogi. In čeprav je bil 'le' princ, je njegov vnuk princ Harry dejal, da je prav on steber v razmerju. Sicer se je v javnosti vedno držal bolj v ozadju, a doma naj bi bil on tisti, ki nosi hlače. V Filipa se je Elizabeta zaljubila, ko ji je bilo 13 let. Bila je ljubezen na prvi pogled, ki se je končala s poroko leta 1947, ko si je Anglija počasi oddahnila od vojne vihre. Princ Filip se je ob poroki odpovedal grškemu in danskemu kraljevskemu nazivu, prav tako pa tudi grški ortodoksni cerkvi in zaradi soproge sprejel anglikansko vero.

Poroka je bila v Westminstrski opatiji, med svati pa ni bilo njegovih nemških sorodnikov, saj je bila bolečina po vojni med Britanci še preveč živa. Leto dni po poroki se jima je rodil Charles, dve leti za njim pa Anne. Ko je februarja 1952 umrl Elizabetin oče, kralj Jurij VI., se je začela ena najdaljših vladavin v zgodovini: Elizabetina. V zakonu s Filipom sta se ji rodila še dva sinova, leta 1960 Andrew in 1964 Edward.

Slovel je po smislu za humor

Princ je slovel tudi po svojem precej pikrem smislu za humor, ki seveda vsem ni najbolj všeč. Vendar se ni pustil motiti in je, če je le lahko, vedno stresal šale – tudi na račun svojih najbližjih. Za svojega prvorojenca Charlesa je recimo ob rojstvu dejal, da ga spominja na slivov puding. Za drugega sina, princa Andrewa, pa je rekel, da brez palic za golf in daljinskega upravljalnika za televizijo sploh ne bi vedel, kaj početi. Ob obisku Škotske je recimo rekel, da ne ve, kako jim uspe ljudi toliko časa zadržati trezne, da opravijo vozniški izpit.

princ in kraljica elizabeta

Šalil se je na račun pogreba!

Znano je tudi, da se je princ šalil na račun svojega pogreba. Kraljici naj bi tako večkrat dejal, naj ga, ko umre, strpa v prtljažnik land roverja in odpelje na pokopališče. Očitno je mislil resno, saj je kar sam dizajniral svoj land rover, da je bil primeren za prevoz krste. In v njem so ga prepeljali do kapelice sv. Jurij na Windsorskem gradu, kjer so ga položili k večnemu počitku.

pogreb

Avtomobil je začel princ pripravljati, ko je imel 82 let in ga leta 2019 tudi dokončal. Njegova želja je tudi bila, da je avto zelene barve. Nasploh se njegov pogreb razlikuje od drugih kraljevih pogrebov, ki imajo strog protokol. To je bila njegova želja in kraljica jo je upoštevala.

Prisotnih je bil le 30 ljudi, ki so morali zaradi epidemije vzdrževati distanco in nositi masko. Prisotni so bili najožji družinski člani in nekaj prinčevih sorodnikov iz Nemčije. Vsi so bili razporejeni glede na gospodinjstvo. Kraljica je sedela povsem ločeno na drugi strani. Nasproti nje sta bila sin princ Charles in njegova soproga, vojvodinja Camilla. Prisotni so bili tudi vsi Filipovi vnuki, vključno s princem Harryjem, ki je prišel iz Kalifornije. Njegova soproga Meghan zaradi visoke nosečnosti ni mogla na pot.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story