Kraljica Elizabeta II. je zlomljena, ostala je brez treh oseb, ki so ji pomenile največ na svetu

Kraljica Elizabeta II. je zlomljena, ostala je brez treh oseb, ki so ji pomenile največ na svetu (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2021

Britanska monarhinja velja za osebo, ki v javnosti svojih čustev ne pokaže.

A po smrti princa Philipa se zdi, da je za Elizabeto II. soprogova smrt res izjemno velika izguba, saj svoje žalosti ni mogla skriti. Ko se je po uradni dolžnosti udeležila otvoritve zasedanja britanskega parlamenta, so številni opazili, da je izgubila nekaj kilogramov ter da je videti zelo strta, take pa je doslej v javnosti ni videl še nihče.

S smrtjo soproga je ostala tudi brez svojega najtesnejšega prijatelja in brez zadnje osebe, ki ji je povsem zaupala. Matthew Dennison, avtor knjige Kraljica, trdi, da je v življenju imela samo tri osebe, s katerimi je bila izjemno povezana. Dennison še pravi, da je trenutno zelo osamljena, saj so umrli vsi trije njeni najbližji prijatelji, njeni otroci, vnuki in ostali prijatelji pa tolikšne stopnje njenega zaupanja niso pridobili.

Poleg princa Philipa sta Elizabetin krog tvorili še njena mama in sestra, princesa Margareta. "To je trojica, s katero si je bila bolj blizu kot z otroci ali drugimi prijatelji," je zapisal Dennison v svoji knjigi.

Po smrti mame in sestre je bil Philip še edini preostali član te skupine, z njegovo izgubo pa je postala še bolj osamljena, kot je bila v katerem koli življenjskem obdobju. Avtor še trdi, da je bila pripravljena na soprogovo smrt. "Desetletja vzpostavljanja njene osebne moči in odpornosti skozi popolno razumevanje izolacije v središču vloge kraljice so jo pripravila na take čase," je zapisal Dennison.

Princ Philip je umrl pred mesecem in pol, princesa Margareta je za posledicami možganske kapi umrla leta 2002, slaba dva meseca pozneje pa se je poslovila še njena mama, ki je umrla v spanju v 102 letu življenja.