Kraljica Elizabeta II. naj bi v treh letih predala prestol sinu

Kraljica  Elizabeta II. naj bi v treh letih predala prestol sinu (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
15. 11. 2018

Dvorni analitik Robert Jobson v novi knjigi piše, da naj bi kraljica Elizabeta II. prestol predala sinu Charlesu, ki že 60 let čaka na to, da zasede tron.

Lahko bi rekli, da je britanski princ Charles (69 let) nekoliko nesrečna figura britanskega dvora. Ne le da je v zgodovini princ, ki najdlje čaka, da zasede prestol, obžaluje tudi, da je bil nekoč poročen s pokojno princeso Diano. Danes se zaveda, da je bila to njegova največja napaka v življenju. Tako vsaj piše v novi precej šokantni biografiji Roberta Jobsona (54 let). Jobson je dvorni analitik, ki kraljevo družino spremlja že skoraj 30 let. S princem Charlesom je kar 18 let potoval po vsem svetu in je dobro seznanjen z dogajanjem v družini. Marsikdo verjame, da so njegovi zapisi zato toliko bolj relevantni.

Princ Charles je princeso Diano zaprosil leta 1981, snubitev pa je sprejela, ker je menila, da je to njena dolžnost, piše Jobson. Poročila sta se istega leta in bila v zakonu 15 let. Uradno sta se ločila leta 1996, leto dni prej, preden je Diana tako nesrečno preminila v prometni nesreči v pariškem predoru Pont de L'Alma. Princesa Diana in princ Charles nista bila dober par že prej, preden sta se zaročila. Še pred poroko je Diana pogosto jokala, a se je zavedala, da bi, če bi prekinila zaroko, povzročila pravi vihar. Bližnjim prijateljem naj bi govoril, da si je obupano želel ustaviti poroko, saj je dojel, da z Diano nikakor ni kompatibilen.

Njegovo srce je bilo za drugo žensko, ki jo je spoznal leta 1970 in ji je bilo ime Camilla (71 let). V razmerju sta bila kakšno leto dni, ko se je Charles odločil pridružiti Kraljevi mornarici. A Camilla ga ni čakala, poročila se je in pozneje se je tudi Charles poročil z Diano. V zakonu sta se jima rodila sinova, princ William (36 let) in princ Harry (34 let). A ljubezen med Cahrlesom in Camillo je ostala in bila močnejša od vsega. Leta 2005 sta se po letih skrivanja Cahrles in Camilla vendarle poročila.

V kraljevi biografiji se je Jobson na veliko razpisal tudi o kraljici Elizabeti II., ki je že 65 let na prestolu. Je najstarejši monarh na svetu, britanska monarhija pa je najstarejša. Elizabeta II. je postala kraljica, ko je imela le 25 let, in takrat verjetno ni razmišljala o tem, da bo kraljevala kar 60 let in več. A se je zgodilo prav to in danes je najstarejša vladarka na svetu in tista, ki je najdlje na prestolu. V tem času je bila priča ključnim dogodkom, ki so pisali zgodovino. Menjave predsednikov vlad, padec Berlinskega zidu, oblikovanje Evropske unije ...

A vsega tega ne bi bilo, če se ne bi njen stric Edward zaradi ljubezni odrekel prestolu. Zaljubil se je namreč v poročeno žensko, ki je bila poleg vsega še Američanka, Wallis Simpson. Tudi ko bo princ Charles sprejel krono, ne bo takoj kralj, temveč bo najprej princ regent, se pravi vladar, ki ima vsa pooblastila kralja, čeprav formalno to še ne bo.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografija: Profimedia