Kraljica Elizabeta: Monarhinja in njena stroga pravila

Ko je nekoč med kraljičinim obiskom na Danskem tamkajšnji butler vprašal angleškega kolega, kakšna jajca je kraljica, je ta odvrnil, da vsakršna, in tako so ji prinesli v trdo kuhano jajce, mehko kuhano, na oko, zmešano …
 (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
6. 3. 2016

Približuje se velik jubilej, 90. rojstni dan britanske kraljice Elizabete II. Priprave so že v polnem teku, slavja pa se veseli tudi kraljica sama. Nekateri ugibajo, ali bo mogoče ob tej priložnosti predala prestol svojemu sinu, ki nanj že dolgo čaka.

Kraljica si skoraj vsak dan privošči požirek džina.
Kraljica Elizabeta ima rada ustaljen red. Predvsem pa ne mara zelo začinjene hrane.

Kraljica je vse svoje življenje posvetila svojemu ljudstvu. Ko je pred malo več kot 60 leti prišla na britanski prestol, je namreč natanko vedela, kakšno bo njeno življenje. Vedela je, da bo živela na očeh javnosti in da bo njena podoba morala biti brez madežev oziroma škandalov. In vedela je tudi, da bo okoli sebe vedno imela pravo vojsko uslužbencev. Ti skrbijo za prav vse, od najbolj osnovnih opravil naprej. Za uslužbence je seveda prava čast, da lahko delajo na dvoru ene izmed najstarejših kraljevih dinastij. Če vprašate katerega izmed njih, povejo, da čutijo veliko odgovornost in čast, čeprav plačilo ni tako bajno, kot bi si kdo mislil. Seveda je vmes tudi kdo, ki izkoristi kraljičino zaupanje in izda skrivnosti, ki naj jih ne bi vedel nihče.

Cela vojska zaposlenih

Kraljica ima res pravo malo vojsko zaposlenih, saj zanjo dela več kot 1.200 tajnic, voznikov, vrtnarjev, kuharjev, natakarjev, gardedam, sobaric, šivilj, majordomov, še pilot helikopterja je med njimi. Vsakdo ima natančno določene naloge, ki jih mora seveda vestno opravljati. Dan se v palači na primer začne ob po osmih zjutraj, ko v kraljičino sobo vstopi sobarica, odgrne zavese, salutira in se umakne. Druga sobarica nato prinese čajnik s skodelico pravega čaja in nič drugega. Čez natanko eno uro se pojavi glavna sobarica za pripravo kraljičine kave, imenovana Head Coffee Room Maid, in postreže zajtrk. Ta je vedno enak: v mehko kuhano jajce, popečen kruhek in kava, prav takšna, kot jo pripravijo v londonskem hotelu Savoy. Recept zanjo je seveda skrbno varovana skrivnost. Znano je le to, da jo pripravljajo po navodilih generala Eisenhowerja med drugo svetovno vojno. Tako čaj kot kraljičino kavo pripravljajo z mineralno vodo znamke Malverne. Kamorkoli po svetu gre, voda potuje z njo, kakor tudi kolač s kandiranim sadjem znamke Fortnum & Mason.

Lahko kosilo je nato ob 13. uri. Mogoče špargljeva juha, košček jagenjčka in za sladico kepica mentolovega sladoleda. Večine hrane, ki jo kraljica uživa, prihaja s kraljevih farm Highgrove ali pa Sandringham. Od alkohola ima najraje džin, njena mama pa je bila na primer velika ljubiteljica šampanjca, vedno je pila znamko Krug.

Popoldanski počitek

V palači je okoli 17. ure vse tiho, takrat se življenje tu malce upočasni. Nastopi namreč čas za čaj. Ponudijo ga v eni izmed petih jedilnic. Poleg čaja ima kraljica najraje kumarične sendviče z mehkim toastom. Kakšnega tu pa tam vrže tudi svojim ljubljenčkom, psom corgyjem. Kraljici večerja ni tako pomembna kot popoldanski čaj. Nemalokrat večerja kar sama brez družbe, tudi brez moža. Najraje ima lososa in solato. Paradižnika nikoli ne je, pravi, da ga ne prenese.

Priporočamo