Kraljica Elizabeta: Stroga pravila na britanskem dvoru

Vir: Story
3. 1. 2010

Kraljica Elizabeta je svoje življenje posvetila kraljevanju svojemu ljudstvu. Ko je pred več kot 50 leti prevzela britanski prestol, je natanko vedela, kakšno bo njeno življenje. In vedela je tudi, da bo okoli sebe vedno imela celo vojsko uslužbencev, ki ji bodo pomagali pri vsem, od najbolj osnovnih dnevnih opravil naprej.

Ob 7.30 vstopi v kraljičino sobo sobarica, odgrne zavese, salutira in se tiho umakne. Nato vstopi druga sobarica, ki na srebrnem pladnju prinese čajnik, skodelico, pravi čaj (Ceylon) in nič drugega. Čez natanko eno uro se pojavi ‘Head Coffee Room Maid’, torej glavna za pripravo kraljičine kave, in postreže z zajtrkom: mehko kuhano jajce, popečen kruhek in kava, kot jo pripravijo v londonskem hotelu Savoy.

Ob 13. uri si kraljica privošči lahek obrok, kot na primer špargljevo juho, jagenjčka, ki ne sme biti preveč zapečen, in puding s kepico mentolovega sladoleda. Večino hrane, ki jo pripravljajo za kraljico, prihaja s kraljevih farm, kot sta Sandrigham ali pa Highgroove, in je biološko pridelana.

Ker kraljica ne mara hrupa, ki ga povzroča led v kozarcu, se njeno osebje potrudi in uporablja aparat, ki izdeluje ledene kroglice.

Ob 17. uri se življenje v palači ustavi, ker je čas za čaj. Servirajo ga v eni izmed petih jedilnic. Poleg njega kraljica vedno je kumarične sendviče iz mehkega toasta. Seveda kakšen sendvič pade tudi na tla, kjer nanje čakajo kraljičini ljubljenčki, psi corgyji.

Večerja ni tako zelo pomembna kot čaj, zato kraljica nemalokrat je sama brez družbe. Tudi moža ni poleg. Rada ima lososa, mogoče lahko solato, vendar brez paradižnika, saj ga ne prenese.

V kuhinji dela prava mala vojska zaposlenih. Zanimivo je, da vso posodo pomijejo na roke. Plača tistega, ki pomiva, je 5,95 evra na uro. V kuhinjo kraljica le redko zaide. Občasno naredi obhod in takrat vsi stojijo mirno.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story