Kraljica Rania: Kako običajno dekle postane ena najbolj vplivnih žensk?

Kraljica Rania: Kako običajno dekle postane ena najbolj vplivnih žensk? (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
31. 8. 2018

S svojo milino očara vsakogar, poleg tega pa je še zelo inteligentna. Ni čudno, da je Rania očarala kralja Abdulaha in postala kraljica.

Kraljica Rania se je rodila kot običajno palestinsko dekle. Njen oče je bil zdravnik v eni izmed otroških bolnišnic v Kuvajtu. Posvetila se je študiju računalništva in znanosti v kombinaciji s poslovno šolo in administracijo na ameriški univerzi v Kairu. Danes Rania ni le kraljica, temveč je aktivna v dobrodelnih akcijah in v boju za žensko enakopravnost v arabskih deželah. Hkrati je tudi pripomogla k vse večji priljubljenosti svojega moža v domovini in tudi po svetu.

Ljubezenska zgodba

Pri njuni ljubezenski zgodbi je imela veliko vlogo usoda, ko je mladi princ Abdulah v eni izmed bank v Amanu srečal lepo Ranio, ki je bila tam zaposlena. Banka je bila v lasti svaka kralja Abdulaha. Prva služba Ranie je bila povezana z računalništvom, a jo je pozneje zapustila, ker ji niso ponudili mesta, ki so ji ga sprva obljubili. Začela je iskati novo zaposlitev in jo tudi našla v eni izmed bank, kar je njeno življenje povsem obrnilo na glavo. Spoznala je Abdulaha, ki je bil takrat še princ. In zgodila se mu je enaka zgodba kot njegovemu očetu in mami Toni Muna. Abdulah se je zaljubil na prvi pogled in tudi Rania ni bila ravnodušna. Menda je bila ona takrat že skoraj pred poroko z drugim moškim, a je bila ljubezen do Abdulaha tako močna, da se je odločila zanj. "Vem, da sem se prav odločila, saj je Abdulah ljubezen mojega življenja in ne bi mogla biti bolj srečna, kot sem z njim," danes govori Rania o svojem zakonu. Skupaj imata štiri otroke, na katere sta oba zelo ponosna: princ Husein (24 let), princesa Iman (21 let), princesa Salma (17 let) in princ Hašem (13 let). Pisalo se je leto 1993, ko je prinčeva stara mama, kraljica Zein Al Šaraf, prosila vnuka, naj ji predstavi žensko, ki mu je povsem zmešala glavo. Nad Ranio je bila takoj očarana: "Si diamant, ki bo oplemenitil družino." S tem je vnuku dala blagoslov za poroko in mu priznala, da je Rania primerna za kraljevo družino.

Veličastna poroka

Po šestih mesecih, ko sta se Rania in Abdulah prvič srečala, sta nato 22. februarja 1993 naznanila zaroko, ki so jo praznovali pri njenih starših. Abdulah ji je poklonil dragocen diamantni prstan, poročila sta se 10. junija istega leta v palači kraljice Zein Al Šaraf. Med 2.000 gosti so bili: španska kraljica Sofia, maroški princ Mohamed, šejk Mohamed Al Maktoum iz Dubaja, šejk Mešal Al Thani iz Katarja in številni drugi. Na poročni dan je Rania nosila dve obleki; eno je imela za sam obred, drugo pa pozneje za zabavo. Obe pa je kreiral britanski modni oblikovalec Bruce Oldfield. Letos je par praznoval 25. obletnico poroke. Vmes so se sicer pojavile govorice, da se par ločuje, da že dolgo ne spi več v isti postelji, niti v isti sobi v palači v Amanu. A govorice niso bile resnične in par je še vedno srečen skupaj. V Jordaniji pa je par zelo priljubljen. Rania je takoj po poroki našla pot do srca svojega naroda.

Abdulah na prestolu

Ko je leta 1999 umrl kralj Husein, je prestol zasedel princ Abdulah. To je seveda na dvoru povzročilo nekaj trenj, saj je bilo sprva mišljeno, da bo prestol zasedel kraljev brat in pozneje njegov sin, se pravi Huseinov nečak. A je na smrtni postelji kralj odločil drugače in prestol predal svojemu sinu. Bil je 25. januar 1999, uradno pa je kralj postal 7. februarja istega leta. Govori se, da je Abdulah 43. generacija direktnih potomcev preroka Mohameda. Trenutni kralj pa je tudi pravnuk kralja Abdulaha I., ustanovitelja moderne Jordanije. Abdulah ima izvrstno izobrazbo, saj se je šolal v Veliki Britaniji in v Ameriki, postal pa je tudi kadet na vojaški akademiji Sandhurstu in je pozneje služil tudi v britanski vojski. Še danes nosi čin častnika britanske vojske. Pozneje je končal šolo za zunanjo trgovino in magistriral. Kralj je kljub obilici dela navdušen športnik, saj se rad potaplja, dirka z avtomobili in skače s padali. No, temu zadnjemu se je moral zaradi funkcije, ki jo ima, odpovedati.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia