'Kraljica Romov' Esma Redžepova Teodosievska je odšla za vedno

23. 12. 2016 | Vir: Lady
Deli
'Kraljica Romov' Esma Redžepova Teodosievska je odšla za vedno (foto: Profimedia)
Profimedia

Esma, ki je bila poznana tudi pod vzdevkom 'kraljica Ciganov', je bila poseben človek, a ne le zaradi pisanih oblačil, težkega nakita in pisanih turbanov, ki jih je nosila. Ne. Esma je bila izjemna umetnica, pevka in tekstopiska, predvsem pa ženska z velikim srcem.

Čeprav si je s svojim ustvarjanjem pridobila svetovno slavo, je ta ni kaj preveč zanimala. Raje kot to se je posvečala humanitarnemu delu, skupaj z možem sta bila tudi rejnika kar 47 otrokom, ki sta jim omogočila lepše življenje. Tudi zato je prav, da o veliki glasbenici, ki je v začetku decembra pri triinsedemdesetih preminila zaradi pljučnice, zapišemo nekaj besed ...

Z glasbo se je začela ukvarjati že kot otrok

Esma je bila rojena kot ena izmed šestih otrok daljnega 8. avgusta leta 1943 v Skopju v Makedoniji mami Caniji in očetu Ibrahimu. Z glasbo se je začela ukvarjati že kot otrok, pri rosnih devetih letih se je pridružila lokalni romski organizaciji, kjer se je naučila glasbenih osnov in tudi najbolj zapletenih ritmov. Javnost jo je spoznala na tekmovanju talentov Radia Skopje, kamor se je prijavila brez vednosti staršev, ki niso želeli, da se dekle posveti petju in da bi nastopalo po kavarnah. Med Romi je bilo tako delo za samsko dekle namreč velika sramota. No, še sreča, da je Esma vedno razmišljala s svojo glavo, saj je na tekmovanju leta 1956, na katerem je zapela tradicionalno makedonsko pesem A bre babi, zmagala. Njej talent je navdušil tudi makedonskega glasbenika Steva Teodosievskega, ki je želel, da se Esma pridruži njegovemu glasbenemu ansamblu Teodosievski.

Na svojo stran je pridobil tudi njene starše, ki jim je obljubil, da dekle ne bo pelo v kavarnah, temveč na veliko uglednejših lokacijah. Še preden se je to res zgodilo, jo je Stevo poslal na šolanje na akademijo za glasbo, kjer je Esma izpopolnila tako svoje petje kot tudi glasbeno znanje. Nato se je res pridružila ansamblu Teodosievski in začela z njimi nastopati. Že leta 1961 je v Zagrebu posnela tudi svojo prvo ploščo, na kateri je bila ena njenih najbolj znanih pesmi Chaje Shukarije, ki jo je napisala sama in je bila velik hit v nekdanji Jugoslaviji. Esma je v svojem življenju izdala veliko albumov, na katerih je tudi lepo število njenih avtorskih besedil, za svoje glasbeno ustvarjanje pa je prejela tudi številna priznanja in nagrade.

Ženska z velikim srcem

Esma je v svojem življenju ljubila le enega moškega – Steva Teodosievskega, ki je bil kar devetnajst let starejši od nje. Prav Stevo je bil tudi njen menedžer, skupaj sta ustvarila veliko odličnih pesmi. Poročila sta se leta 1968, bioloških otrok nista imela, sta pa bila rejnika kar sedeminštiridesetim otrokom, ki sta jim pomagala skozi odraščanje in tudi pri pridobivanju izobrazbe. Par je bil skupaj vse do Stevove smrti leta 1997, ki je Esmo zelo prizadela, a ji vseeno ni vzela volje do nadaljnjega ustvarjanja in nastopanja.

  • Pevka je zasebno veliko svojega prostega časa posvečala humanitarnemu delu. Med drugim je organizirala veliko dobrodelnih koncertov, delala je z romskimi begunci s Kosova, zaradi česar ji je pripadla tudi čast, da postane častna predsednica makedonskega Rdečega križa. Za humanitarno delo je bila s strani makedonske vlade dvakrat celo nominirana za Nobelovo nagrado. Ne nazadnje je bila Esma tudi kulturna aktivistka, saj se je borila za ohranjanje romske tradicije in izboljšanje ter razširitev pravic romskih žensk.

Tina Ambrožič

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk