Lana Jurčević je navdušena nad Ljubljano

Lana Jurčević je navdušena nad Ljubljano (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
10. 4. 2017

Ne le navdušena glasbenica, hrvaška pevka Lana Jurčević je tudi velika ljubiteljica potovanj, zato vsak prosti trenutek izkoristi za oddih v oddaljenih krajih.

Pred meseci se je potikala po Maroku, kjer je raziskovala peščine, leta nazaj pa je v Keniji pazila na tamkajšnje otroke. Pa vendar ni treba iti tako daleč, lepotička se namreč že v slovenski prestolnici odlično počuti, saj jo navdušuje njena energija in dogajanje ob Ljubljanici.

Pred nekaj leti ste odpotovali v Afriko. Kakšni so vaši spomini na tisto obdobje?

Ta mesec dni je eno izmed najlepših obdobij v mojem življenju. Brez telefona, pitne vode, telefonskega signala ... čudovito! Tam sem bila neizmerno srečna in mislim, da bi kaj takega potreboval prav vsak. Nazaj sem se vrnila popolnoma drugačna. Bila sem bolj optimistična, kreativna in motivirana.

Zakaj ste se odločili za potovanje na afriško celino? Tja ste se vendarle odpravili povsem sami?

Mislim, da v življenju vsakega pride trenutek, ko se mora očistiti, ko potrebuje odmor. Takrat vidiš, kaj bi rad počel v prihodnosti, kaj potrebuješ. To srečanje z ljudmi, ki v resnici nimajo ničesar. Oni so neprestano srečni, ne potrebujejo družabnih omrežij ali telefonije. Ko vidiš, kako so srečni s tako malo sredstvi.

Česa vas je afriška izkušnja naučila?

Ogromno stvari. Najprej sem ugotovila, da ničesar ne potrebujem. Spoznala sem novo kulturo. Obiskovala sem maše v cerkvi, če bi temu sploh lahko tako rekli. To so mali prostori iz blata, kjer so sediš­ča za obrede. Tam sem pela na vse grlo, obiskovala sosednje vasi, čez dan pa pazila na otroke. Spala sem namreč v samostanu. To je neverjetno, to je energija, ki jo je nemogoče opisati. Ko začnejo peti, se jih lahko sliši do sosednje vasi.

Ste odločitev, da poletite v Kenijo, sprejeli že mesece prej ali ste se odločili kar čez noč?

Dolgo sem želela obiskati Kambodžo, potem pa sem na pobudo prijatelja odletela v Kenijo. To se mi vedno znova dogaja. Dva dni pred potovanjem kupim vozovnico! V glasbi je nemogoče planirati, saj te vedno znova presenetijo koncerti, album,...

Nam zaupate, katero bo vaše naslednje potovanje? Kakšno vlogo v vašem življenju igrajo potovanja?

Povsod bi želela še poleteti. Ves svoj denar bi lahko namenila potovanjem, hrani in svojemu domovanju. Lahko bi imela kolo, s katerim bi se vozila, niti ne potrebujem avtomobila.

Ali so vam ljubši topli tropski kraji ali urbane džungle?

Vse, kjer lahko doživim nekaj novega. Prestolnice so lepe, vendar me ne privlačijo tako. Rada doživljam nove stvari, ki me inspirirajo, napolnijo. Moram videti nekaj novega, neznanega. Rada bi odšla v Indijo, na Kitajsko, v Vietnam ... Pred meseci sem se vrnila iz Maroka, kjer sem jahala na kamelah. To je bilo grozno, saj ljudje tako mučijo te živali. Sem proti temu!

Kaj pa luksuz na potovanjih? Ste se že navadili na nomadsko življenje brez navad, kot jih pozna zahodni svet?

Joj, v Maroku se tudi tri dni nismo prhali. (smeh) Vozili smo se okrog s kombijem, eno noč smo spali v hribih, kjer je bilo strašno mrzlo, tako smo se ogrnili z vsemi možnimi oblačili. Potem smo odšli v Saharo, kjer smo spali v šotorih, oblečeni v bunde in hlače. To je nekaj posebnega.

Navdušena nad Ljubljano

Lepotička pa obožuje tudi slovensko prestolnico, saj ob vsakem koncertu obisk izkoristi tudi za raziskovanje mestnih ulic in druženje ob Ljubljanici. "Všeč mi je Ljubljanica in dogajanje okrog nje. Vedno imam občutek, kot da sem daleč, saj je povsem drugačna od drugih mest. Všeč so mi osvetljeni bari, ulice ... navdušena sem nad vašo prestolnico," iskreno pove Lana.

Nika Arsovski

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri