Leona Lewis: Iz vzhodnega Londona na vrh sveta

Vir: Nova
27. 3. 2009

17. marca lani je Simon Cowell kot gost udobno zavaljen sedel na kavču pri Oprah Winfrey in razložil, da je na dan, ko je Leona Lewis v okviru tekmovanja glasbenih talentov X Factor zapela pesem Summertime, »opazil transformacijo neke kvalitetne mlade pevke v superzvezdnico«.

Več kot milijon izvodov pesmi A Moment Like This, ki je bila namenjena zmagovalcu tekmovanja X Factor za leto 2006, so trgovine po vsej Veliki Britaniji naročile pred predlanskimi božičnimi prazniki, še preden so vedele, komu bodo pevske zvezde najbolj naklonjene, potem pa je v digitalni obliki uporabnikom na voljo postala 17. decembra in bila v zgolj treh minutah 50-tisočkrat presneta, kar je bil seveda svetovni
rekord. Album z istim naslovom je izšel 20. decembra in po zgolj štirih dnevih dosegel prvo mesto na britanski glasbeni lestvici UK Charts.

Življenje takrat komaj 21-letne Leone Lewis, v Islingtonu, ne ravno prijazni četrti na vzhodu Londona, kjer bo večina prizorišč olimpijskih iger čez štiri leta, rojeni pevki, ki je pri petih letih začela obiskovati Sylvia Young Theatre School, iz katere je odšla na Italia Conti Academy in nazadnje še na BRIT School ter se tam naučila igrati na kitaro in piano in začela pisati prve pesmi, kajti njena največja želja je dolgo časa bila ta, da postane slavna in predvsem zaradi kvalitete spoštovana pevka, se je temeljito spremenilo.

Leona je prvo pesem napisala pri 12 letih, že v zgodnjih najstniških letih zmagala na nekaj tekmovanjih mladih talentov, po končanem šolanju pa je vso energijo in ves denar vložila v glasbeno kariero. V tem početju, polnem idealizma, ji nič ni bilo težko, denar za najemnine v glasbenih studiih si je služila z delom natakarice, da pa bi prihodke vsaj malo povečala, je ponoči delala še kot hotelska receptorka.


Kariera se kar vzpenja
Leona, mesu se je odrekla že pri 12 letih in bila letos skupaj s pevcem skupine Red Hot Chilli Peppers Anthonyjem Kiedisom v okviru društva PETA razglašena tudi za najbolj seksi vegetarijanko, je pri 15 letih posnela svojo različico hita Minnie Riperton Lovin' You, ob tem pa je producent Marley J. Wills dejal, »da že dolgo časa ni delal s tako nadarjenim dekletom« in »da je Leona pesem zapela bolje, kot je bila zamišljena v originalu«.

A ker ji ni uspelo priti do podpisa pogodbe za snemanje albuma, je Leona glasbeno kariero pri 19 letih začasno postavila na stranski tir in se na tekmovanje X Factor prijavila šele na prigovarjanje partnerja Louja Al – Chamme, električarja sirskih korenin, s katerim se poznata od desetega leta. Over the Rainbow je bil izbor Leone Lewis, ko je skozi avdicije krenila proti zvezdam, po zmagi, s katero je kot vihar osvojila oboževalce po vsem svetu, pa je njena pesem Bleeding Love zasedla vrh britanskih lestvic in se uvrstila še na 30 mednarodnih lestvic. Njen največji uspeh pa je zagotovo izid letošnjega albuma Spirit, s katerim je takoj po izdaji zasedla prvo mesto znamenite ameriške lestvice Billboard 200.