Manekenka Lesley Lawson - Twiggy: Še danes je sinonim za zelo vitko žensko

10. 10. 2021 | Vir: Story
Deli

Imela je samo 16 let, ko je modni svet v 70. letih postavila na glavo.

Zaznamovali so jo kratka fantovska pričeska, androgeni videz ter izjemna vitkost. Bila je povsem v nasprotju s takratnimi modnimi ideali.

Twiggy

Lesley Lawson ima danes že 71 let, a je še vedno znana pod vzdevkom Twiggy, kar je še danes sinonim za zelo vitko žensko. Ko je kot 16-letno dekle vstopila v modni svet, je bila sramežljiva in preplašena. Takrat se ji zagotovo niti sanjalo ni, da bo prav ona tista, ki bo postala modna ikona in bo modni svet obrnila na glavo. Zaradi nje so postale modne velike trepalnice, obleke na zvonec, oprijeti puloverji in nogavice v sandalah. Na prvi pogled deško vitka, brez ženskih oblin in s fantovsko pričesko. V 60. letih prejšnjega stoletja nič od tega ni veljajo za privlačno.

Vse se je začelo, ko je Leslie kot 16-letnica delala v enem od londonskih frizerskih salonov. Tja je hodila tudi ena od modnih novinark, ki se ji je zdela mladenka nekaj posebnega. In življenje najstnice, ki je bilo do takrat zelo mirno in nič kaj razburljivo, se je čez noč obrnilo na glavo.

O sebi ni imela lepega mnenja

Twiggy je rojena 19. septembra v Neasdenu, mirnem predmestju Londona, v družini iz nižjega srednjega sloja. Oče Norman je delal kot mizar, mama Nell pa je bila gospodinja. Twiggy ima še dve starejši sestri, Shirley in Vivien. Družina je živela mirno življenje. A najmlajša Twiggy je že kmalu ugotovila, da šola ni za njo, zato jo je obesila na klin in se zaposlila v frizerskem salonu Mr. Vincet.

O sebi ni imela najboljšega mnenja, prepričana je bila, da je presuha in da nikomur ni preveč zanimiva. “Ko so me odkrili v mod­nem svetu, sem mislila, da se je vsem zmešalo in sploh nisem mogla verjeti, da so na meni videli karkoli lepega,” se danes svojih začetkov spominja Twiggy. V tistem času je hodila s starejšim bratom sodelavca, Nigelom Daviesom, ki je bil kar deset let starejši od nje. Bil je bolj izkušen in je tudi sam v svojem dekletu z očmi srne in deško postavo videl velik potencial. Tako se je dogovoril za fotografiranje pri fotografu Barryju Lateganu. Ta je pozneje povedal, da je prav Nigel mladenki spremenil ime v Twiggy, kar v slengu pomeni vejica. Fotografu je bil vzdevek všeč in svetoval ji je, da če se misli ukvarjati z manekenstvom, naj ga kar zadrži. In ko je fotografije videla modna novinarka, ki je zahajala v frizerski salon, ji je bilo jasno, da je dekle nekaj posebnega. In ni se motila, saj je Twiggy zelo kmalu postala svetovna senzacija.

Twiggy

V modni svet je prinesla nov veter

Bila je prva super manekenka, ki je v nekoliko zaspani modni svet vnesla nov veter. Do takrat so si bile manekenke bolj ali manj podobne, Twiggy pa je vidno izstopala. Imela je 45 kilogramov, visoka je bila 167 centimetrov in takrat se je ponašala z merami 78-56-80. Ni jih bilo malo, ki so se obregnili ob njeno pretirano suhost. A opazili so jo nekateri, takrat najbolj znani, fotografi. Twiggy je tako pri svojih 17 letih že krasila naslovnice svetovnih modnih revij. Sama je večkrat poudarjala, da ni tako suha zaradi tega, ker ne je, temveč da ima pač take gene. V tistem času, ko je zasijala na modnem nebu, je bila Twiggy še mladoletna in ni vedela, kaj naj na lepem z vso to slavo. Zato je takrat v intervjujih vedno odgovarjala z 'ne vem' ali pa 'vprašajte mojega fanta'. Zaradi otroškega videza je imela tudi kar nekaj neprijetnih situacij, ki se jih Twiggy spominja še zdaj. “Bilo je leta 1986, ko sem po snemanju v Parizu prišla v restavracijo in naročila kokakolo, me je natakar z viška pogledal in vprašal, kateri letnik pijače naj prinese …”

Otroški videz jo je rešil pred pastmi in skušnjavami

Po drugi strani pa je priznala, da jo je prav ta otroški videz rešil pred bolj temno stranjo modnega sveta, ki se je takrat utapljal v alkoholu, cigaretah in motnjah hranjenja. Je bilo pa njeno ljubezensko življenje dokaj burno, predvsem po zaslugi fanta Nigela, ki se je predstavljal kot Justin de Villeneuve. Čeprav sta se leta 1968 zaročila, se je Twiggy odločila počakati s poroko, poleg tega pa ji ni bilo najbolj všeč dejstvo, da je Nigel že bil enkrat poročen. Twiggy je takrat živela doma pri starših, Nigel pa je v svojem stanovanju prirejal divje zabave, kjer ni manjkalo drugih žensk.

Njuna zveza je v začetku sedemdesetih razpadla. Deloma tudi zato, ker se je prenehala ukvarjati z modo in se je posvetila petju in igranju. Pri tem je bila uspešna, saj je za vlogo v muzikalu The Boyfriend prejela dva zlata globusa. Igrala je tudi v filmih, kot so The Diamond Trap, Blues Brothers in drugi. Med snemanjem trilerja W pa je spoznala svojega bodočega moža, ameriškega igralca in nekdanjega igralca bejzbola Michaela Whitneyja, s katerim sta se leta 1977 tudi poročila. V zakonu se jima je rodila hči Carly, ki ima danes 41 let. Žal je Michael pri 52 letih umrl zaradi alkohola.

Pozneje je srečo našla z igralcem in producentom Leighom Lawsonom. Poročila sta se leta 1988 in od takrat živita v stanovanju v Londonu, v katero sta se vselila pred 31 leti.

Še dandanes je zelo vplivna

Twiggy

Twiggy ima še vedno velik vpliv v modnem svetu, čeprav se je že zdavnaj poslovila od manekenstva. Leta 2005 je bila na primer obraz modne hiše Marks&Spencer. Leta 2008 pa je izdala knjigo Vodič za ženske, ki želijo biti videti super in se dobro počutiti tudi po 40. letu.

Razkrila je tudi svoje trike za lepoto, s tem pa ne misli na lepotne operacije in razne druge posege. Očitno sama dobro ve, kako ohraniti lepoto, saj je pri 70 letih videti izvrstno. Pravi, da ne ve, zakaj nekateri zaradi staranja padejo v depresijo. “Moramo biti zadovoljni s tem, kar imamo, in vsake toliko uporabiti kakšen trik. Seveda pa moramo tudi živeti zdravo in se veliko gibati,” pravi Twiggy.

Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk