Leta 2016 smo se poslovili od velikih imen popularne kulture

12. 1. 2017 | Vir: Story
Deli

Čeprav smo že vstopili v novo leto, nam je 2016 pustilo grenak priokus. Poleg vseh nemirov in grozovitih dogajanj po vsem svetu si bomo staro leto zapomnili tudi po izgubi legendarnih zvezdnikov, ki so krojili svet glasbe. Že ko smo prebolevali smrt legendarnega pevca Davida Bowieja, smo izgubili pevca in glasbenika Princa, genialnega Leonarda Cohena in izjemnega Georgea Michaela.

Vsi smo že slišali za tako imenovan klubu 27, v katerem so glasbeniki, ki so umrli pri rosnih 27 letih, in kdo bi pozabil, da vanj spadajo tudi Jimmy Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain in Amy Winehouse. Če je to veljalo do nedavnega, se nekateri zdaj sprašujejo, ali je številko 27 zgolj zamenjalo leto 2016, saj je vsota njegovih številk (20 + 1 + 6) prav tako 27? Če ste vraževerni, boste zlahka verjeli prekletstvu, a to še vedno ne bo spremenilo, da smo lani največkrat žalovali za velikimi imeni iz popularne kulture. Žal je ta svet veliko prezgodaj zapustilo veliko umetnikov, ki so tako ali drugače zaznamovali naš čas.

GEORGE MICHAEL, 25. 6. 1963-25. 12. 2016

Pevec George Michael, rojen kot Georgios Kyriacos Panayiotou, je umrl na božični dan, v času, ko je na radiih po vsem svetu največkrat slišati prav Whamovo uspešnico Last Christmas. Umrl je v 53. letu starosti, mrtvega ga je našel njegov večletni partner Fadi Fawaz. Njegovo smrt objokavajo tudi številni glasbeni prijatelji, legende, med katerimi je tudi sir Elton John. Smrt dragega prijatelja ga je močno prizadela, kot je zapisal. Z Mariah Carey že načrtujeta poseben koncert v spomin dragemu prijatelju, ki ga je večina poznala kot izredno nežno dušo, preostali svet pa predvsem kot lepega pop zvezdnika z izjemnim žametnim glasom. Tisti, ki so ga poznali, pravijo, da je vse življenje iskal pravo ljubezen, sicer pa je George dolgo skrival, da je gej, in to ga je vse do priznanja hudo bolelo.

PRINCE, 7. 6.1958-21. 4. 2016

Glasbenik Prince je umrl slab mesec po tem, ko je prvič obiskal zdravnika, misleč, da ima gripo. Zdravnik sicer ni ugotovil ničesar sumljivega, a mu je vseeno svetoval nadaljnje preiskave. Nekaj dni pozneje je pevec skoraj umrl, a kmalu po zdravljenju še naprej trmasto ustvarjal in koncertiral. Zgolj šest dni pozneje so Princea našli mrtvega na njegovem domu v Paisley Parku, pozneje pa je obdukcija pokazala, da je bil vzrok njegove smrti pravzaprav prevelik odmerek opiata fentanila. Pevec ni napisal oporoke in od njegove smrti se je pojavilo kar 700 ljudi, ki trdijo, da so bili z njim v sorodu. Njegovo zapuščino trenutno upravlja banka Bremer.

LEONARD COHEN, 21. 9. 1934-7. 11. 2016

Glasbenik Leonard Cohen je umrl v 82. letu starosti v svojem domu v Los Angelesu. Njegov menedžer je pojasnil, da je glasbenik umrl zaradi posledic padca, čeprav je že nekaj let bolehal za rakom. Tolažilno je, da je veliki umetnik preminil v spancu. Želel si je biti pokopan po judovski tradiciji in tako zdaj v miru počiva na družinski parceli v Montrealu. Prvotno poet in pisatelj je glasbeno pot začel šele pri 33. letih. Njegov sin je ob novici o njegovi smrti za medije povedal, da je oče do zadnjega diha pisal v svojem edinstvenem humorističnem slogu.

DAVID BOWIE, 8. 1. 1947- 10. 1. 2016

Težko je verjeti, da mineva že leto dni od smrti legendarnega Davida Bowieja, ki se je 18 mesecev boril z rakom jeter. Bolezen je skrival pred javnostjo, zato je bila njegova smrt za oboževalce nenadna in šokantna. Zapustil nas je dva dneva pred 69. rojstnim dnevom in dva dneva pred izidom najnovejšega/poslovilnega albuma Blackstar. V Londonu, New Yorku in Berlinu, kjer je Bowie živel, so postavili spomenike, kamor so oboževalci lahko prinesli cvetje in se poslovili od svojega idola. Veliko komentatorjev je dejalo, da je bil Bowie eden izmed najvplivnejših glasbenikov in umetnikov vseh časov. Bowie je zapustil ženo Iman, njuno hčerko Alexandrio Zahro Jones in sina Duncana Jonesa.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan

Elle

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Elle02/2017

Naročite se na revijo Elle:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 02/2017

Story 02/2017, od 05. 01. 2017