Letizia Ortiz - novinarka, ki je zasedla španski kraljevi prestol

Letizia Ortiz - novinarka, ki je zasedla španski kraljevi prestol (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
28. 7. 2019

Življenje, ki se je zasukalo po scenariju Disneyjeve pravljice o princesah. Primerjajo jo celo z britansko Kate Middleton – pogled nam zastane na njenem izbranem slogu ali pa na plan vre medel spomin na njen nekdanji poklic, novinarstvo. Letizia Ortiz, španska kraljica, ki je pozornost sveta pridobila z glamuroznim slogom, v teh dneh drvi proti nazivu modne ikone tega stoletja.

Diskretnost je vrlina, ki je člani kraljeve družine morajo imeti veliko. In ravno to veščino je Letizia pridobila v turbulentnih letih opravljanja novinarskega poklica kot redaktorica na nacionalni španski televiziji. Niti v sanjah si ni predstavljala, da bo nekoč prav ona postala glavna oseba zgodbe, ki je preplavila vse medijske kanale, do slehernega prebivalca. V čem je njena skrivnost? Letizijina neodvisnost in dosežki v izbrani karieri so delček razlogov, da so jo prebivalci sprejeli s takšno toplino. Še preden se je njeno srce ogrelo za princa, se je izkazala s poročanjem z nekaterih najbolj ogroženih in sovražnih področij sveta - med invazijo na Irak je odletela v to državo in oddajala novice v živo s prvih linij. Obravnavala je zapletene in občutljive zgodbe.

Vrnimo se na začetek. Z rojstnim imenom Letizia Oritz Rocasolano se je leta 1972 rodila v severno-zahodnem španskem mestecu Oviedo. Na svet je prijokala kot prvi otrok Jesúsa Joséja Ortiza Álvareza in Maríe de la Paloma Rocasolano Rodríguez, ki sta v zakona povila še dve deklici. Starša sta bila poštena državljana srednjega razreda - že Letizijin dedek je bil mehanik in več kot 20 let taksist v španski prestolnici, njena mati si je služila kruh kot medicinska sestra, medtem ko se je oče na vse pretege želel izkazati v novinarskem poklicu. Letizia je v njem videla velik vzor in se odločila stopiti v njegove čevlje ter brezpogojno slediti njegovim stopinjam. Poročala je za nemalo dnevnih časnikov, preden se je usidrala na stolček v eni izmed španskih nacionalk. Razcvet in vrhunec kariere je doživela leta 2000, ko je kot ključni člen Telediaria, nočnega informativnega španskega programa, pokrila predsedniške volitve v Združenih državah Amerike, nato 9. novembra leta 2001 v živo poročala o tragičnih terorističnih napadih na World Trade Center v New Yorku in dve leti pozneje o vojni v Iraku. V njenem življenjepisu najdemo celo delo reporterke za televizijskega velikana CNN, in to še preden se ji je svet obrnil na glavo.

Leta 2003 je lepotica, nekoč z nazivom najuspešnejša novinarka Španije pod tridesetim letom, okronala dolgoletno zvezo z izbrancem Felipejem, princem Asturije. Zaroka je bila presenečenje za številne - ne le zato, ker se je Letizia z njo umestila na seznam redkih kraljevih pripadnic brez modre krvi, temveč tudi zato, ker je v preteklosti že skočila v zakonski jarem, ki pa se je nesrečno končal že po letu dni. Po desetih letih zveze se je takrat razšla z gimnazijskim profesorjem in pisateljem Alonsom Guerrerom Pérezom, ki je nato leto dni pozneje izdal knjigo z naslovom 'El Amor de Penny Robinson,' kjer naj bi opisoval razmerje s špansko kraljico.

Nagrajena novinarka je ljubezen svojega življenja spoznala prek sodelavca že leta 2002, ko je bila še kot novinarka poslana v severno Španijo, da bi pokrila novico o potopu tankerja in svetu predstavila posledice ekološke katastrofe. Filipe je obalo takrat obiskal v želji po izražanju sočutja in pomoči ljudem, ki jih je nesreča prizadela v največji meri. Čeprav sta se s princem pred tem srečala že pred letom dni na eni izmed zabav, na kateri sta si izmenjala telefonski številki, je, če gre verjeti govoricam, povabilo na njun prvi zmenek je sprejela šele v četrtem poskusu. Vse kaže, da je bil ekološki problem tisti, ki ju je združil in povzročil, da so med njima preskočile iskrice. Dolgo se jima je uspelo skrivati pred radovednimi očmi javnosti, zato so bili državljani toliko bolj šokirani za zaroko, kajti veljalo je dejstvo, da je princ zapriseženi samec. Po desetih letih vladanja kot princesa je bila leta 2014 uradno kronana kot španska kraljica. Naziv je prevzela skladno z odstopom svojega tasta Juana Carlosa s kraljevega stolčka, njen mož pa je postal kralj Felipe VI. Začela se je udeleževati kraljevih protokolarnih dolžnosti svojega moža, njena misija pa je bila običajno potovanje in širjenje kraljeve sporočilnosti po državi in drugje po svetu. Letizia je čez noč postala ljubljenka širše javnosti, tabloidi so ji bili in so ji še danes naklonjeni – časnik New York Times je celo začel z drznimi predvidevanji, v kakšne razsežnosti bi lahko oklicana modna ikona razplamtela špansko modno industrijo. Letizia ima poseben modni stil, velikokrat kombinira drzne kombinacije oblačil (o tem se lahko prepričate na spletni strani (www.queenletiziastyle.com) In če je njen današnji slog - in slog njene družine - že prvi znak, je dama v 47. letu starosti na resnično dobri poti.

Nova Story že v prodaji

Story