Lewis Hamilton: Vse se je začelo z daljincem

Lewis ima rad tudi glasbo (igra kitaro), umetnost (predvsem Andyja Warhola) in je vegan. Kot se za vsakega zvezdnika spodobi, ima kolekcijo oblačil in - jasno - zasebno letalo. (foto: Foto: Octane/Actionplus/Profimedia Octane/Actionplus/Profimedia) Foto: Octane/Actionplus/Profimedia Octane/Actionplus/Profimedia
Vir: Story
29. 3. 2020

Lewisu Hamiltonu samozavesti nikoli ni primanjkovalo.

Pri desetih letih je leta 1995 med podelitvijo nekih nagrad odločno odkorakal do prvega moža moštva McLaren Rona Dennisa, ga prosil za podpis in dejal: “Živjo, sem Lewis Hamilton. Zmagal sem na britanskem prvenstvu in nekoč bi rad dirkal v vaših avtomobilih.” Dennis mu je v njegovo knjigo za zbiranje podpisov napisal: “Pokliči me čez devet let in bova takrat nekaj pogruntala”.

V Stevenagu rojeni Lewis, ki zdaj sicer dirka za Mercedes, je tako dobil vplivnega pokrovitelja in čez 13 let so se njegove želje uresničile. Še več, tako kot njegov vzornik Ayrton Senna je osvojil naslov prvaka formule ena, in to za zdaj kar petkrat. Seveda se vse skupaj ni zgodilo čez noč, saj se je moral prebiti po nižjih stopnjah motorističnega športa. Vse se je pravzaprav začelo z avtomobili na daljinsko vodenje. Lewisov oče Anthony mu je prvega kupil pri šestih letih in kaj kmalu je kot za stavo zmagoval na različnih tekmovanjih, na katerih je premagoval celo odrasle.

Za nekoga, ki ni imel ravno rožnatega otroštva, je bilo to zelo pomembno. Starša sta se razšla, ko je imel dve leti. Do 12. leta je živel z mamo in polsestrama, pozneje pa z očetom, mačeho Lindo in polbratom Nicolasom, ki je prav tako poklicni dirkač, čeprav ima cerebralno paralizo. Večkrat pove, da bi bil nogometaš ali igralec kriketa, če se mu ne bi uspelo prebiti med elito formule ena – tako nogomet in kriket je uspešno igral za šolska moštva – obvlada pa celo karate, ki ga je začel vaditi pri petih letih, da bi se ubranil pred nasilneži.

Od avtomobilov na daljinsko vodenje je presedlal na karting, pri 13 letih kot najmlajši v zgodovini postal del McLarnovega podporno- razvojnega programa in samo vprašanje let in izkušenj je bilo, kdaj bo pritisnil na plin v formuli ena.

Kjer se je moral na začetku ponovno soočiti z nesramneži, zbadljivci, bolje rečeno rasisti. Na poskusnih dirkah formule ena v Španiji si je namreč več španskih gledalcev pobarvalo obraz črno, nosilo črne lasulje in majice z napisom Hamiltonova družina. Delno je bilo to početje povezano s tem, da ga špansko občinstvo ni maralo zaradi rivalstva z nekdanjim članom ekipe, Špancem Fernandom Alonsom. Predstavniki formule ena so španske oblasti ostro obsodile zaradi tega in začele kampanjo Tekma proti rasizmu.

Na tekmah morda tega res potem ni bilo več videti, je pa neka španska oglaševalska agencija oblikovala spletno stran Počite gumo Hamiltonu, na kateri so obiskovalci lahko polagali žeblje na Lewisovo virtualno stezo in tako povzročili, da je zapeljal z nje. Med številnimi komentarji na strani je bilo veliko tudi rasističnih. Sam Alonso pa je tako početje javno obsodil.

Nova Story že v prodaji

Story