Življenjska zgodba Linde Evangelista, manekenke, ki je pred kratkim dopolnilla 55 let

Leto 1995 Grand Hotel Paris, predstavitev kolekcije Vivienne Westwood. (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
2. 1. 2021

Že kar 55 let je praznovala nekoč ena najbolj zaželenih manekenk na svetu. Za manj kot 10 tisoč dolarjev na dan ni vstala iz postelje …

Kanadska lepotica italijanskega rodu je v 90. letih prejšnjega stoletja zelo kmalu postala ena od najbolj iskanih manekenk. Ena poteza na začetku njene kariere pa jo je prav izstrelila med zvezde. Odločila se je namreč svoje dolge svetlo rjave lase skrajšati na kratko deško pričesko. Modni svet je bil najprej šokiran, potem pa je njen stil postal pravi hit. Linda Evangelista je rojena 10. maja leta 1965 v veliki družini. Mladost je preživela v majhnem mestecu blizu niagarskih slapov. Starši so bili italijanski priseljenci, oče Tomaso je delal za General Motors, mama pa je bila knjigovodja. V družini so bili trije otroci. Že kot najstnico so jo opazili lovci na lepotice, saj je izstopala zaradi svoje lepote in zelenih oči, zaradi enega pripetljaja pa se je skorajda poslovila od modnega sveta.

Ko je imela komaj 16 let, je odpotovala na Japonsko, kjer bi morala imeti nekaj slikanj. Linda je takrat poklicala kanadsko ambasado in jih prosila, ali bi ji lahko pomagali vrniti se domov, ker so od nje zahtevali, da pozira gola. Pozneje se je posvetila učenju, končala je srednjo šolo, a jo je mama nagovorila, da se še enkrat poskusi v manekenstvu.

supermanekenka

Tako jo je sama leta 1981 pospremila v New York, kjer je podpisala pogodbo z modno agencijo Elite. Leta 1984 so jo poslali v Pariz in čez tri leta se je ves njen trud poplačal, ko se je pojavila na naslovnici prestižne revije Vogue. Po tem, ko se je leta 1987, ko je imela komaj 22 let, poročila s šefom agencije Elite, Geraldom Mariejem, je seveda začela dobivati vse boljše ponudbe. Ko je še spremenila pričesko, pa je bila na samem vrhu. Pozneje popularna bob pričeska je bila velik kontrast takrat bujnim lasem. Najprej je izgubila nekaj posla, a že čez nekaj mesecev se je vse spremenilo. Njena pričeska je postala svetovni trend. Takrat je uvidela, da je lahko drugačna od drugih, zato je pogosto menjala tako pričesko kot barvo las. Zaradi tega so jo začeli klicati kameleonka, naziv pa se je drži še danes.

Poleg tega so Lindo vedno primerjali tudi s Sophio Loren, kar je še pripomoglo k njeni slavi. Postala je zaščitni obraz modne hiše Versace, kozmetične hiše Revlon, leta 1990 pa so jo v reviji People urstili med 50 najlepših ljudi na svetu. S slavo je postala tudi sama bolj izbirčna, za koga bo delala.

Njena izjava, da ne vstane iz postelje za manj kot 10 tisoč dolarjev na dan, pa je postala že legendarna. Ne glede na vse, so modni oblikovalci in fotografi vedno zelo radi delali z njo. Nikoli ni zamujala na revijo niti na fotografiranja in nikoli ni živela razuzdano. S kolegicami Naomi Campbell (50), Cindy Crawford (54), Claudio Schiffer (50) in Christy Turlington (51) so bile na vrhu modnega sveta in ponašale so se s titulo supermodelov. Lindo, Naomi in Christy so modne in kozmetične hiše velikokrat angažirali skupaj in prijel se jih je nadimek sveta trojica.

Linda Evangelista

Nekdanjega Lindinega soproga Geralda, s katerim je bila poročena šest let, preiskujejo policisti, saj ga je nekaj žensk, med njimi so tudi manekenke, obtožile za seksualno nadlegovanje. Nekatere so bile takrat še mladoletne in so se hotele poskusiti v modnem svetu. Marie je kar nekaj desetletij vodil eno najbolj prestižnih svetovnih modnih agencij Elite Model Agency v Parizu.

S soustanoviteljem Johnom Casablancasom je zaslužen za uspeh Naomi Campbell, Cindy Crafword in številnih drugih svetovnih modelov. Zdaj pa se ga drži vzdevek Harevy Weinstein modnega sveta. Vse obtožbe seveda zanika, a Linda povsem verjame ženskam, ki ga obtožujejo. Sama pravi, da občuduje ženske, ki so se javno izpostavile. “Ko sva bila poročena, se mi niti sanjalo ni o njegovih dejanjih, zato nisem niti mogla pomagati vsem tem ženskam,” pravi Linda.

Po tem, ko sta se leta 1993 ločila, se je Linda preselila v Ameriko, kjer je spoznala igralca Kylea MacLachlana (61), skupaj sta bila šest let in vmes sta se celo zaročila. Pravočasno pa sta ugotovila, da si nista usojena, zato sta se razšla. Njena naslednja ljubezen je bil francoski nogometaš Fabien Barthez (49). Linda ga je spremljala na tekme, to je bila res velika ljubezen. Skupaj sta celo pričakovala otroka, a je žal manekenka v šestem mesecu nosečnosti splavila.

Linda Evangelista

Žalost je bila prevelika in njuna ljubezen teže dogodka ni prenesla. Mamica je postala šele leta 2006, pri 41 letih, a ni želela odkriti identitete očeta dečka Augustina Jamesa. Svet je izvedel, kdo je oče šele, ko ni želel plačevati preživnine in ga je Linda tožila. Takrat je prišlo na dan, da je oče dečka mogotec Francois-Henri Pinault (58), lastnik modnega imperija, ki je zdaj poročen z igralko Salmo Hayek (54). Henri je Lindo zapustil, ko je bila noseča, in začel zvezo s Salmo. Ker je bila tudi ona noseča, je ni želel dodatno vznemirjati in niti ni želel priznati dečka. V javnost so prišle celo vesti, da naj bi od Linde zahteval, naj splavi, česar pa seveda ni želela. Zahtevala je, naj sina prizna in ji mesečno plačuje 46.000 dolarjev preživnine. Na koncu je sodišče prisodilo v njeno korist.

Linda Evangelista

Danes Linda živi umirjeno življenje in se posveča le svojemu sinu. Z leti je nabrala tudi nekaj kilogramov viška, a si tega ne jemlje k srcu. Uživa v sadovih minulega dela in je zadovoljna sama s seboj.

Napisala: Sandra Bratuša // Foto: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story