Luka Šulić piše zgodovino, izdal bo album kot ga ni še nihče do zdaj

Luka Šulić piše zgodovino, izdal bo album kot ga ni še nihče do zdaj (foto: STA) STA
Vir: STA
20. 10. 2019

Luka Šulić, znan po ustvarjanju v svetovno znanem duu 2CELLOS, se tokrat samostojno predstavlja s priredbo Vivaldijeve mojstrovine Štirje letni časi za violončelo. Izid njegovega prvega samostojnega albuma The Four Seasons bo pospremila evropska turneja.

Italijanski skladatelj, violinist in dirigent Antonio Vivaldi je Štiri letne čase napisal za violino. Kot je na današnjem srečanju z novinarji povedal Šulić, je to prva priredba tega glasbenega dela za solista violončela, vsaj kar zadeva dokumentirano zgodovino. Pri založbi Sony Classical, kjer bo album izšel 25. oktobra, so namreč preverili vse dostopne kataloge in ugotovili, da celotnih Štirih letnih časov z violončelom ni posnel še nihče.

Projekt je bil zanj velik izziv. Kaj pomeni Štiri letne čase odigrati z violončelom, bi, kot se je pošalil, za laika najbolje ponazoril s primerjavo, kot da bi "odigral fuzbal s pancerji".

Vivaldijeve štiri letne čase si je izbral zato, ker se rad loteva novih izzivov. Drugi razlog pa je, da skuša klasično glasbo približati širšim množicam, za kar je omenjena Vivaldijeva kompozicija idealna izbira. "Tudi nekdo, ki ima rad pop, rock ali pa kakšen drugi glasbeni žanr, se lahko v klasično glasbo zaljubi ravno preko te kompozicije," meni Šulić. Dodal je, da je bilo to tudi poslanstvo 2CELLOS, ki ga nadaljuje na samostojni poti.

Album je glasbenik posvetil hčerki, ki se mu je rodila v času snemanja v Rimu. Kot je povedal, jih je rojstvo hčerke presenetilo, saj se je rodila pred predvidenim rokom. Je pa bilo snemanje zaradi tega "še bolj posebno, čustveno in vznemirljivo". Z rezultatom in z emocijo, ki so jo uspeli ujeti na posnetku, je izjemno zadovoljen, je povedal in izrazil upanje, da jo bodo občutili tudi poslušalci.

Album je snemal v Rimu v studiu priznanega italijanskega skladatelja Ennia Morriconeja Forum Music Village s člani orkestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia iz Rima. Zanje se je odločil, ker je bil tudi Vivaldi Italijan in ker se mu je zdelo pomembno za celotno zgodbo, da album posname v Italiji.

V Gallusovi dvorani CD bodo z njim nastopili glasbeniki, ki so sicer člani Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, pridružila pa se mu bo tudi mlajša sestra, violinistka Eva Šulić. Kot solistka bo nastopila v Zimi iz Štirih letnih časov argentinskega skladatelja Astorja Piazzolle.

Kot so še napovedali na današnjem srečanju z novinarji, bodo obiskovalci koncertov v Cankarjevem domu album The Four Seasons lahko kupili že pred njegovim uradnim svetovnim izidom.

Priporočamo